Cărți pentru copii

101 jocuri didactice – Matematică și Științe

13 mai 2018

Scris de:

101 jocuri didactice – Matematică și Științe

101 JOCURI DIDACTICE - MATEMATICĂ ȘI ȘTIINȚE - CLASELE 0-IVDupă ce termină anii de grădiniță, copiii trec la următorul stadiu – când se presupune că trebuie accelerată achiziția unor cunoștințe fundamentale de scriere, matematică și cunoașterea mediului.

Simplă sau complexă, depinde cum privește fiecare părinte situația ei, programa trebuie însușită serios, iar micuții noștri sunt bombardați cu tot felul de exerciții, de multe ori plictisitoare.

Orice adult își amintește cu oroare de caietele de scriere, cu mii de semne de caligrafiat, de caietele de matematică, ce trebuiau umplute cu eterne calcule sau de lecțiile tot mai plictisitoare despre natură sau geografie.

Și să te pună sfântul să greșești sau să faci „porci” pe caiet, că uitai pe ziua respectivă de joacă și de prieteni.

Le putem face copiiilor noștri învățarea mai plăcută cu aceste „101 jocuri didactice, ideale de la clasa zero până la clasa a IV-a inclusiv.

Materia este împărțită pe 2 categorii: jocurile ce se potrivesc copiilor din grupa pregătitoare / clasa zero și cele de la clasa întâi în sus.

Cartea este realizată de un grup de cadre didactice, Asociația Învățătorilor Harghiteni, coordonați de Elena Mîndru, și indicată pentru învățarea la clasă (sunt unele concursuri pentru care e nevoie de mai mulți copii). Noi o folosim însă și acasă, pentru că Nadia este deja îndrăgostită de ea.

Pentru că fata are doar 4 ani, putem realiza doar exercițiile de căutat „vecinii” numerelor de la 1 la 10, cele de adunări și scăderi simple (pentru care are o socotitoare), dar sunt deja suficiente pentru a-i capta atenția. Odată ce va mai crește, putem ataca și probleme mai serioase.

Pentru majoritatea activităților sunt necesare puține materiale, le poate confecționa educatorul/părintele fără probleme și oferă copiilor șansa de a acumula cunoștințe importante fără să simtă că fac exerciții repetate, care, în mod normal, pot adormi și un insomniac.

Una este sa repeți mecanic numerele de la 1 la 31 și alta să ai un iepuraș desenat pe care-l duci pas cu pas pe un anumit drum, îl hrănești cu morcovi (deci înveți adunarea) etc.

Încă mă trec fiori, când îmi aduc aminte de caietele mele de matematică și nesfârșitele adunări/scăderi, ordonate pe coloane, să intre cât mai multe. Mi-ar fi plăcut să am un Mickey Mouse pe post de mascotă și, prin exercițiile respective, să ajung mai repede la el.

Formele geometrice se învață cu și mai multă plăcere, dacă prin numirea lor îl ajuți pe Moș Crăciun. Se știe că este personajul pe care orice copil dorește să-l îmbuneze, doar-doar vine cu mai multe cadouri.

Odată cu înaintarea în vârstă și jocurile devin mai complicate, dar continuă să fie interesante chiar și pentru un adult, nu doar pentru micuți.

101 jocuri didactice” nu conține doar exerciții de matematică (deși sunt majoritare, există și secțiunea de științe pe care cei mici o pot studia.

Fascinante sunt și activitățile despre mediul înconjurător, copiii află unde trăiesc diferite animale, care sunt principalele caracteristici ale anotimpurilor sau numele unor păsări.

Chiar și mai interesant mi se pare că multe asemenea activități încurajează munca în echipă, în timp ce altele se pot transforma în adevărate concursuri între școlari.

101 jocuri didactice” este o carte pe care o recomand fiecărui părinte, ce dorește să-și ajute copilul să navigheze mai ușor apele tumultoase ale începerii vieții școlare. Cât privește cadrele didactice din învățământul primar, poate deveni indispensabil pentru activitățile la clasă.

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *