Cărți pentru copii

Primele mele activități

21 iunie 2018

Scris de:

Primele mele activități

PRIMELE MELE ACTIVITĂȚI Isabelle BochotMamaaa, hai să facem activități!

De câte ori aud semnalul, este clar că trebuie să renunț la muncile casnice și să ne pregătim să lucrăm ceva.

După un an de grădiniță, tânăra mea speranță a aflat că se pot face multe activități interesante și setea ei este greu de satisfăcut 🙂

Așa că mă așez la calculator și caut câteva minute ceva de făcut. Niște fișe, cum se face un avion din origami, ceva idei de colaje etc.

Deși se pot găsi multe variante de activități, este obositor să le tot cauți și să decizi, dintre sutele de idei, ce să faci astăzi cu copilul.

Plus că urmașul deja își pierde răbdarea, nu te poți concentra să găsești activitatea potrivită, să te gândești în liniște dacă ai totuși materialele necesare, dacă este potrivită pentru vârsta copilului etc.

Consider salutară publicarea cărții „Primele mele activități – Mă joc, lucrez, învăț, creez” de Isabelle Bochot, pentru că prezintă simplu și eficient multe activități potrivite pentru copiii de peste 4 ani.

127 de idei pentru lucrul manual, unele de complexitate redusă, bune pentru micuții care abia încep asemenea muncă de creație, altele de o complexitate crescută, ideale pentru copiii mai mari sau ajutați de părinți.

Sunt necesare materiale diverse: hărtie simplă sau colorată, creioane și carioci, nuci, alune, castane, frunze, paie de băut etc.

Se pune accentul pe materialele naturale sau pe „reciclarea” unora uzuale.

Avantajul este că vizita la magazinele de specialitate nu este una costisitoare, pentru că multe materiale necesare le găsim deja în natură.

Cartea este împărțită pe câteva capitole logice – după materialul folosit, astfel că este extrem de ușor să alegi activitatea potrivită. După cum menționam anterior, când micuțul deja bâzâie de nerăbdare, ai câteva secunde să iei o decizie, așa că o bună organizare a activităților este extrem de utilă.

Din hârtie

Cele mai simple activități (și cu materiale mai ușor de procurat) sunt cele din hârtie. Există câteva activități origami (de împachetat hârtia – celebrele bărcuțe sau avioane), se pot realiza hore (se împachetează hârtia ca un acordeon și se taie, obținându-se șiragurile acelea de forme „legate” una de cealaltă, ajungând apoi la flori, de mai multe feluri și realizate prin diverse tehnici.

Din lână

Cu toții avem prin casă fire de lână rămase de cine știe când sau vreun lucru tricotat de care ne-am cam plictisit. În loc să aruncăm lâna rămasă, putem realiza lucrări frumoase alături de micuții noștri.

Un pompon se realizează simplu și este de mare efect. Se poate atârna ca breloc la chei, se poate decora cu ochi și gură, pentru a arăta ca un cap de animal sau un mic monstru simpatic.

Copiii mai mari pot învăța cusături. De la un simplu pește, o poșetă ușor de realizat, până la mici păpuși handmade cu care se pot juca apoi ore în șir.

Cu vopsea

Copiii adoră culorile, din acest motiv, activitățile de colorare/pictură se vor bucura de mare succes.

Pentru vârstele mici se pot face lucrări ce presupun ștampilare sau folosirea degețelelor pentru a realiza amprente simpatice. Un dop de plută rămas după ce ați băut o sticlă de vin și puțină vopsea acrilică – și le dați micuților de lucru minute în șir.

Se pot construi ștampile din cauciuc moale sau din burete, efectele obținute pe lucrări vă vor uimi.

Dacă tot și-au făcut mâna cu ștampilele, copiii se pot apuca acum de decorat folosind șabloane pe care le realizați împreună.

Poate cele mai complexe activități (și cele mai atractive, garantat) sunt cele de încondeiat ouă.

Copiii învață să pregătească oul pentru vopsire/încondeiere: cum se găurește cu acul, cum se scoate conținutul etc., apoi să traseze linii de contur pentru modele și să le încondeieze. Nu vă așteptați la ouă încondeiate ca în Moldova, dar cu siguranță veți fi cu toții încântați de rezultate.

Activități de modelaj

Dă-i unui copil o pastă de modelat (plastilină, lut sau aluat) și ai liniște minute bune. E drept că probabil va avea de suferit covorul sau hainele, dar, cu o supraveghere atentă, micuții pot realiza mici opere de artă.

Decât să plătiți multe zeci de lei pe tot felul de fructe și legume de plastic, de ce să nu le realizați împreună? Un adult răbdător, un copil plin de poftă de modelat și materiale ușor de procurat: iată rețeta perfectă pentru niște jucării noi.

Odată stârnită curiozitatea, puteți modela tot felul de animale: melci, țestoase, chiar și niște șoricei. Apoi treceți la omuleți.

Activități cu elemente naturale

Orice copil adoră să strângă castane, nuci și frunze, obicei care de multe ori ne cam înfurie, că iar avem de curățat după ei prin casă.

În loc să le aruncăm la gunoi, sau să călcăm pe ele în camera copilului, am putea realiza împreună tot felul de creații interesante.

Un tablou din frunze uscate se face în câteva minute. Ai nevoie de frunze, uscate în prealabil între paginile unei cărți groase și de lipici. La fel se poate realiza un pește uimitor sau chiar un cap de indian.

Acum că le-ați deschis micuților apetitul pentru lipit elemente naturale, puteți da iama în semințe și boabe de fasole / mazăre, pentru a pune la cale alte opere de artă.

Dacă ați venit din parc cu castane sau coji de nucă, veți putea creea niște animale de pădure remarcabile. Poate chiar și pe renii lui Moș Crăciun.

Primele mele activități” se poate folosi ca un șevalet, ilustrațiile sunt frumoase și expresive, iar explicațiile ușor de urmărit.

Este o carte minunată pentru un părinte ce dorește să se implice în diverse activități creative ingenioase și chiar pentru educatorii care caută noi idei de activități cu micuții de la grădiniță.

Cu 127 de idei de creații, plus alte idei pe care le puteți născocii după aceste exemple, se poate pune la punct tot planul de lucru manual pe un an întreg.

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *