Cărți pentru copii

Cu copiii în vacanță cu 🚗

2 iulie 2018

Scris de:

Cu copiii în vacanță cu 🚗

De când în familia noastră s-a născut primul copil, noi l-am luat peste tot cu noi. Ne-am organizat ieșirile și vacanțele în funcție de copii, de nevoile lor și am ales locuri și lucruri care să le fie și lor pe plac.  

Astfel încât vacanța de familie este într-adevăr asta: timp petrecut în familie.  

Desigur, acest lucru aduce cu sine și o mulțime de provocări și ridică unele întrebări: cum organizezi plecarea? Ce mijloc de transport alegi, astfel încât să fie cât mai bine adaptat copilului? Unde stai? Ce faci acolo unde te duci?

Și mai ales:

Cum te relaxezi și te odihnești într-o vacanță cu copiii?

Noi am călătorit până acum cu mașina și cu avionul. Cu mașina alegem să mergem de cele mai multe ori din motive de flexibilitate: plecăm când vrem, ne oprim de câte ori vrem, noi ne alegem ruta, pauzele sau locurile în care dormim peste noapte. Putem face drumul spre destinația de vacanță dintr-o singură bucată sau alegem să dormim peste noapte într-un alt oraș pe care vrem să îl vizităm.  


Facem deseori drumuri lungi cu mașina. Și nu doar pentru vacanța de vară, ci și când mergem la munte, la bunici.  

Drumurile diferă foarte mult. Dacă în vacanțe am ales destinații precum Grecia sau Croația,

unde mergem mai ales pe autostradă, spre bunici abia de curând ne putem bucura de o mică porțiune de autostradă și mare parte din drum îl facem prin sate și orașe.

Dezavantajele acestor drumuri sunt timpii deseori lungi de așteptare. Fie că așteptăm într-un aeroport sau stăm ore întregi în mașină, indiferent cu cât entuziasm se pleacă la drum, copiii se plictisesc.  

Și sunt convinsă că ați trecut și voi prin o situație similară cu ce pățesc eu în 2 drumuri din 3.

Plecăm din fața casei, copiii de îndată cer o gustare (jumătate din entuziasmul drumului cu mașina e dat de pregătirea sandwich-urilor și gustărilor), apoi un cântecel și după primii 20 de km din cei 1000 pe care trebuie să îi facem, se aude inevitabil din spate:

Mama, când ajungem?! M-am plictisit!  

În primul rând: inspirați adânc. Va așteaptă drum lung și e important ca toată lumea să se simtă bine. Da, mă refer și la voi, părinții. Nu are sens să vă enervați și să ajungeți să vă certați, să faceți sute de kilometri supărați și îmbufnați.  

Mai bine pregătiți-vă din timp!  

Și iată ce am făcut eu în acest an să treacă ușor cei 2300 de km făcuți în concediu.

1. Gustări

Nu aveți nevoie de un copil plictisit și înfometat. Prin urmare, eu mereu sunt foarte atentă să am de toate pe drum și mai ales să le am toate la îndemână. Sandwich-uri cu ingredientele lor preferate, câteva caserole mici cu legume și fructe tăiate (să le mănânce mai ușor), covrigei și sticle de apă.

Evit dulciurile (nu am nevoie să fie și mai agitați), dar și lucrurile care pot curge sau păta. Nu pentru că mă deranjează petele, ci pentru că nu vreau să fim forțați să ne oprim pe banda de urgență pentru că și-au vărsat iaurtul pe ei.

2. Muzică de cântat în mașină.

De această parte se ocupă soțul. Deși le-a pregătit câteva zeci de melodii de copii, tot drumul am ascultat exclusiv melodiile din Pisicile Aristocrate. Deci pregătiți-vă să ascultați din nou și din nou aceași melodie…dar, dacă asta îi ține distrați și fericiți, oricum drumul va fi mai ușor.  

3. Jocuri și activități  

În anii trecuți îmi băteam capul să găsesc eu soluții de distrat copiii în mașină. Plecam după mine cu o plasă de jucării și de cărți, scormoneam internetul după idei s.a.m.d. O uriașă bătaie de cap și nu mereu eficientă.

Pe lângă bagajul suplimentar (care adeseori se mai dovedea și a fi inutil), investeam și foarte mult timp în pregătiri. Anul acesta însă am decis să simplific mult tot procesul și am plecat la drum cu două jucării mici (fiecare copil una), două seturi de cartonașe de activități și două cărți de activități și de colorat. Atât. Simplu și fără bătaie de cap.

De ce? Pentru că acestea însumau fix de ce aveam eu nevoie și țineau loc fără probleme de toată plasa cu jucării pe care am cărat-o în anii trecuți. În plus, mi-au fost utile nu doar pe drum, ci și în după-amiază ploioasă care ne-a forțat să stăm în cameră, dar și cât așteptam la restaurant să ni se aducă comanda.

Să vă arăt și despre ce e vorba.  

50 de jocuri de jucat în mașină

Acestea au fost preferatele copiilor mei și ne-au asigurat multă distracție pe drum.  

Fiecare cartonaș din pachet propune câte în joc distractiv care poate fi jucat în mașină (și nu numai). Unele jocuri se pot juca oriunde, altele se adaptează drumului pe autostradă, iar altele drumurilor care trec prin zone locuite (sate, orașe).  

Jocurile pun accent pe spiritul de observație al copiilor (îi îndeamnă să găsească diferite detalii – de la anumite mașini, oameni cu diverse activități, numere sau cifre ce le-ar putea apărea pe drum), inițiază diferite jocuri logice sau încurajează mult creativitatea și limbajul (unele cartonașe le cer să inventeze povești sau să facă asocieri neașteptate). Cartonașul preferat al copiilor mei a fost cu ingrediente ce nu s-ar potrivi într-un tort. Întrebarea: “Tu ai mânca un tort cu…” a stârnit multe hohote de râs și distracție întreaga vacanță.  

Ceea ce mi se pare foarte important să subliniez este faptul că nu aveți nevoie de materiale suplimentare pentru a face aceste jocuri. Deci nu trebuie să va mai gândiți la hârtie, suport de scris, creioane etc.  

Sfatul meu este ca înainte să porniți la drum, să vă grupați cartonașele în funcție de cum puteți să le folosiți: puneți deoparte cartonașe ce se pot juca pe autostradă și cartonașe care se pot juca zone locuite, astfel încât să le aveți la îndemână și să știți la ce să apelați.

 

100 de activități zen pentru un copil fericit

Aceste cartonașe se pretează la o mulțime de situații, fie că sunteți pe drum, la hotel, pe plajă sau acasă.  

Știm cu toții că unii copii fac față mai greu stresului cauzat de drum, de schimbarea mediului, a rutinei sau chiar a patului în care dorm noaptea. Unii sunt stresați de apa mării sau de nisip. Alții fac față mai greu momentelor de așteptare la restaurant. Și majoritatea se plictisesc cumplit în camera de hotel, mai ales dacă o ploaie nu vă lasă să ieșiți afară.  

Cartonașele sunt grupate pe categorii: relaxare, creativitate, concentrare și emoții. Astfel, puteți apela la ele în funcție de nevoi și de situația în care vă aflați.  

Treceți printr-un moment dificil, cu un grad ridicat de stres? Atunci apelați la activități de relaxare, care vă vor ajuta să respirați și să vă relaxați în joacă.  

Pe lângă ajutorul dat pe moment de aceste jocuri, este atât de important să le oferim copiilor uneltele necesare pentru a face față situațiilor dificile și atunci când nu suntem noi cu ei. Dacă ei vor învăța alături de noi mecanismele prin care se pot liniști, vor apela la ele cu încredere și în viitor.  

Jocurile propuse de aceste cartonașe sunt terapeutice și veți găsi explicația scopului exercițiului pe fiecare cartonaș. Pentru unele activități veți avea nevoie de materiale (creioane, foi), iar de altele de puțin spațiu (deci nu s-ar preta la mașină). De asemenea, numeroase activități pot avea o mare încărcătură emoțională, deci vă recomand să le începeți și când puteți sta puțin în tihnă și să discutați despre teme sensibile (precum temerile copilului).  

Micul imbatabil – Caietul meu de activități

Această cărticică are 40 de fise refolosibile și este ideală pentru a ține copiii ocupați în vacanță. Noi am luat acest caiet la fiecare ieșire la restaurant și – spre deosebire de alți ani – copiii au fost atât de preocupați încât nici nu au simțit că trebuie să aștepte.  

Jocurile sunt foarte simpatice și ilustrațiile frumoase. Fișele au diferite teme, iar acestea alternează între ele, astfel încât copilul nu se plictisește. Sunt fișe pentru exerciții de scris (grafisme), fișe care încurajează simțul observației, fișe de matematică sau fișe de încurajare a limbajului.  

 

Toate produsele de mai sus le aveți în 3 pachete, denumite „Cu copiii în vacanță” și făcute pe 3 categorii de vârstă (3-4 ani, 4-5 ani și 5-6 ani)

 

Vacanțele sunt oportunitatea perfectă pentru a petrece timp de calitate împreună. Vor exista momente dificile, dar e important să fiți pregătiți și să știți cum să acționați. Copiii vor aprecia cu siguranță zilele în care vor fi doar cu voi, în care vor descoperi lumea cea mare alături de voi și, când sunt mai mărișori, le veți oferi amintiri dragi, pe care să le prețuiască o viață întreagă!

Intră pe site și află reducerile pregătite special pentru aceste pachete!

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *