Cărți pentru copii

Cum să citești copilului tău?

16 aprilie 2020

Scris de:

Cum să citești copilului tău?

Tu ești prima profesoară a copilului tău. Astfel, dacă îți dorești un micuț care va iubi lectura și vă rămâne îndrăgostit de cărți, startul trebuie să fie un prim contact prietenos, amuzant și relaxant cu cărțile.

Chiar înainte de a intra la grădiniță, copiii au nevoie de o fundație solidă pentru limbaj și citit – dragostea pentru lectură începe astfel cu tine! Deci… de unde să începi?

De ce este cititul important?

Copiii mici sunt ca niște mici bureței pentru cunoștințe. Absorb și învață atât de mult într-o perioadă atât de scurtă de timp, încât nu este de mirare că cititul joacă un rol atât de important în dezvoltarea lor chiar de la primele zile de viață.

  • Cititul împreună creează o legătură emoțională puternică: cuibăritul alături de cel mic, doar voi doi și o lume a imaginației.
  • Cititul dezvoltă abilitățile lingvistice: de la primele sunete, la primul simulacru de cuvinte și apoi la propoziții și scris – totul începe de undeva!
  • Cititul încurajează curiozitatea: pe măsură ce citiți mai mult, cel mic ia contactul cu noțiuni și lumi noi și începe să dorească să descopere mai multe despre tot ceea ce îl înconjoară.
  • Cititul este o rutină binevenită înainte de culcare: copiii funcționează cel mai bine cu rutine bine stabilite, iar cititul are efecte dovedite de calmare înainte de somn.
  • Cititul stimulează concentrarea: exersând abilitatea de a asculta o poveste este un mod excelent de a îmbunătăți concentrarea celui mic.

Când poți începe să citești cu micuțul tău?

Niciodată nu este prea devreme! Poți începe chiar din prima zi în care ajungeți împreună acasă. Alege cărți din carton gros, din vinil sau chiar cu inserții din material textil. Deși pare că bebelușul este prea mic să înțeleagă, el se bucură de prezența și vocea ta, iar plăcerea tactilă a cărților îl va ajuta să exploreze noi senzații și texturi.

Primele indicii că bebe se bucură de lectură vor fi tendința acestuia de a apuca cartea sau chiar de a o ronțăi. Dacă simți că îi pierzi atenția (se uită în altă parte, închide ochii, plânge), te poți opri.

Pe măsură ce bebelușul crește poți:

  • integra cărți din carton solid – încă există o șansă ca micul cititor să vrea cu adevărat să ”guste” povestea
  • avansa la povești care rimează sau titluri cu laitmotive repetitive.
  • începe să citiți povești puțin mai complexe. Chiar dacă inițial cel mic poate părăsi încăperea și poate deveni neinteresat, continuă să îi citești – s-ar putea ca povestea să îi capteze atenția și să revină la story time.
  • întreba diverse lucruri legate de poveste și personaje, creând o legătură între cel mic și carte.

Cum îi poți citi copilului tău?

Secretul aici stă în obiceiuri. Nu este greu să citești alături de micuțul tău 10-30 de minute pe zi. Partea dificilă poate fi transformarea acestei acțiuni într-un obicei.

Integrează story time în rutina copilului tău – la fel cum faci cu somnul de după-amiază sau cu orele de masă. Dar poți fi și spontană: aveți câteva minute libere amândoi? Alege o carte și citiți câteva cuvinte!

Dacă ai posibilitatea, schimbă decorul:

  • creează un mic picnic literar în aer liber – mediul exterior este doldora de oportunități de învățare.
  • construiește un mic alcov din perne și pături – va fi spațiul vostru plin de mister și aventuri!

Ce tipuri de cărți poți citi copilului tău?

La început, partea literară contează mai puțin. Copiii mici se îndrăgostesc de culori, de ilustrații și de vocea ta. Ai grijă cu mânuțele curioase și entuziaste – alege cărți solide, cu coperți din carton.

Pentru copiii mai mărișori, orientează-te spre cărți care atrag privirea: culori vii și povești scurte dar surprinzătoare. Acum este cel mai bun moment să introduce cărți interactive: scrisori ascunse, mici panouri prin care poți vedea ce urmează, etc. – copiii mici iubesc să facă parte din poveste și să îți arate ce au descoperit!

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *