Părinții DPH

Dezvoltarea atenției la copii: sfaturi ușor de implementat

21 mai 2020

Scris de:

Dezvoltarea atenției la copii: sfaturi ușor de implementat

Pentru părinți poate fi o adevărată provocare să se asigure că micuții lor sunt atenți pentru o perioadă mai îndelungată de timp. Putem vorbi de instrucțiuni ușor de urmat, lecții sau sarcini de îndeplinit – toate vin însoțite de obstacolul atenției focusate.

Dacă ai observat că micuțul tău întâmpină dificultăți în a fi atent sau se lasă distras prea ușor, atunci încearcă să îi modifici puțin rutina și să incorporezi câteva strategii noi, menite a-l ajuta să își îmbunătățească atenția într-un mod organic și relaxat.

  • Atenție la: neatenție

Un pas crucial în îmbunătățirea capacității de atenție o reprezintă eliminarea distragerilor. Elimină televizorul și orice dispozitiv electronic atunci când este momentul să fie atent.

Sursă imagine: cdn.home-designing.com.

Creează o zonă liniștită și confortabilă pentru activitățile de învățare. Astfel cel mic se va putea concentra mai ușor pe ceea ce îi spui și pe ce trebuie să facă.

  • Atenție la: interes

Copiii au stiluri foarte diferite de învățare și moduri în care internalizează informațiile primite.

Sursă imagine. verywellfamily.com

De la instrucțiuni verbale la indicii vizuale sau o abordare mai hands on, tu trebuie să descoperi care sunt cele mai bune metode de a motiva și susține.

  • Atenție la: sport

Copiii care nu se pot concentra susținut pot suferi din cauza excesului de energie. Acest exces poate fi eliminat cu sport, o plimbare prin parc, jocuri și exerciții ușoare de yoga, care le oferă o doză de control asupra propriilor stări.

 

Sursă imagine: stretchnow.com.au

La fel ca la adulți, activitatea fizică ajută la îmbunătățirea performanțelor cognitive. Nu numai că sportul crește nivelele de serotonină din creier, dar el susține și starea de calm și fericire.

Chiar și doar 30 de minute de mișcare îmbunătățesc atât atenția copilului, cât și starea sa de bine.

  • Atenție la: dietă

Alimentele pe care le consumăm sunt combustibilul care ne permite să ne îndeplinim sarcinile în fiecare zi.

Sursă imagine: funshineexpressblog.files.wordpress.com

Foarte multe aspecte ale vieții unui copil (productivitate, oboseală, dispoziție, atenție) pot fi schimbate în bine cu ajutorul unei diete echilibrate. Evită alimentele procesate și zahărul.

Oferă-i alternative sănătoase pentru gustare: fructe, legume sau variante fără zahăr și conservanți.

  • Atenție la: obiective

Unii copii ar face orice pentru a scăpa de o activitate care nu le oferă o plăcere imediată. Vei observa că atunci când vine vorba de lecții, copilul tău va deveni foarte interesat în a-ți povesti despre ziua sa – ce scuză mai bună pentru a evita ceva „povara lecțiilor”?

Asociază îndeplinirea unui obiectiv cu o recompensă palpabilă și ușor de înțeles de către copil.

Încearcă strategii de recompensare: dacă poate termina o sarcină în mai puțin de o oră, se poate juca jocul preferat sau poate petrece câteva minute făcând ceva de care este cu adevărat interesat.

  • Atenție la: jocuri și experiențe multisenzoriale

Pentru copii lipsa de stare poate fi un factor asupra căruia ei nu au absolut niciun control.

Mințile și corpurile lor sunt într-o stare de mișcare perpetuă – de aceasta le este și foarte greu uneori să fie atenți.

Dacă ai observat acest comportament la copilul tău, oferă-i mici jucării senzoriale care îi permit să stea în mișcare fără a-i afecta capacitatea de a fi atent. Aceste mici pauze senzoriale permit o echilibrare a corpului cu mintea.

  • Atenție la: rutină

O rutină bine stabilită și pe care o urmați în fiecare zi îl ajută pe cel mic să știe când urmează perioada în care trebuie să fie atent. Explică-i cu răbdare care sunt aștepările legate de sarcina respectivă și permite-i să o îndeplinească în ritmul său, fără presiune din partea ta.

Dacă observi că începe să întâmpine probleme, poți interveni și îl poți susține în redobândirea atenției.

  • Atenție la: dimensiuni

Uneori o sarcină poate fi dificil de dus la bun sfârșit pentru că cel mic devine copleșit de prea multe informații. De aceea, îți recomandăm să ”spargi” obiectivele complexe în pași mai ușor de urmărit: listele sunt un punct bun de plecare.

Oferă indicații verbale și explică clar care sunt pașii de urmat. Roagă copilul să repete ce a înțeles și corectează-l dacă are nevoie. Oferă acest suport până ce sarcina a fost îndeplinită.

  • Atenție la: pauze

Mici și dese – cheia marilor succese. Împărțirea sarcinilor în pași mai mici, ușor de urmat implică și o atenție concentrată pentru perioade mai scurte de timp și pauze care îi permit să se relaxeze.

Folosește un timer pentru 15-20 de minute. Odată terminat intervalul, permite-i copilului să se miște puțin sau să facă o scurtă ședință de stretching.

 

 

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *