Cărți pentru copii

Lecturi de vacanță pentru copii: recomandările Didactica Publishing House

16 iunie 2020

Scris de:

Lecturi de vacanță pentru copii: recomandările Didactica Publishing House

Ingredientele unei zile de vară absolut perfecte: un colțișor la umbră, o briză răcoritoare, un pahar plin de limonadă proaspătă și o carte în care te poți pierde cu orele.

Dacă sunt alese inteligent și foarte atent, lecturile de vacanță:

  • îi pot apropia pe cei mici de bucuria lecturii
  • îi stimulează să își dedice timpul unei cărți palpitante
  • îi ajută să devină independenți în alegerea titlurilor preferate

Important este ca fiecare titlu pe care îl cumperi copilului tău să îi respecte nivelul individual de fluență și să devină un motiv de bucurie nu de frustare.

Cum alegi lecturile de vacanță pentru copilul tău?

Îți recomandăm Regula celor 5 degete pentru a determina dacă o carte va fi o sursă de bucurie sau frustrare pentru micuțul tău.

  1. alege online titlul pe care vrei să îl achiziționezi
  2. dacă librăria online îți permite, selectează o pagină aleatorie și lasă-l pe micuțul tău să o citească
  3. pentru fiecare cuvânt care este o provocare (copilul nu îl cunoaște sau îl citește cu dificultate) roagă-l să ridice un deget
  4. la finalul acestui mic exercțiu: zero degete ridicate desemnează o cartea prea simplă, 5 degete ridicate indică un titlu care momentan nu este destul de prietenos (păstrează-l pentru mai târziu)

Lecturi de vacanță pentru copii de 5 ani

Copii mici sunt stimulați de culori puternice, de povești cu o narațiune relativ simplă și ușor de urmărit, și de personaje cu care pot identifica.

Vârsta de 5 ani este perioada în care copiii încep să își exploreze limitele și să încerce să dobândească mai multă autonomie: de la înot, la mers cu bicicleta și la adoptarea unui animăluț de companie, cei mici au nevoie uneori de puțin suport emoțional pentru a-și depăși temerile.

Cărțile dedicate copiilor de 5 ani înlocuiesc cuvintele cheie cu imagini, iar textele sunt scrise cu caractere mari și prietenoase – totul pentru a susține lectura alături de părinți dar și individual.

Lecturi de vacanță pentru copii de 6 ani

Pe măsură ce copiii progresează cu lectura, ei devin mai pretențioși în privința titlurilor pe care le aleg sau care sunt alese pentru ei.

Începe perioada în care apar marile pasiunii ale copilăriei și când cei mici încep să își dezvolte abilitățile de empatizare și de relaționare cu cei din jurul lor.

În mod ideal cărțile acestei perioade îi învață pe copii să își înțeleagă și administreze corect trăirile mai impulsive și să îi pregătească pentru marile provocări ale toamnei (pentru cei care urmează să intre la școală).

Lecturi de vacanță pentru copii de 7-8 ani

De la vârsta de 7 ani lecturile de vacanță trebuie să abordeze subiecte din ce în ce mai diverse și să respecte nivelul fiecărui cititor în parte.

  • Nivel Începători – se adresează celor care au început să citească
  • Nivel Avansați – se adresează celor care au căpătat încredere în capacitatea lor de cititori
  • Nivel Experimentați – se adresează celor care sunt gata să abordeze romane de lungime mai mare

Titlurile Didactica Publishing House dedicate copiilor de 7 ani combină ilustrațiile bogate cu narațiuni mai complexe și oferă povești ce pot fi descoperite atât alături de părinți, cât și pe cont propriu.

Alegeți lumea fascinantă a dinozaurilor, aventurile dragonilor curajoși sau episoade memorabile din viața celei mai bune prietene, Paula!

Lecturi de vacanță pentru copii de 9-10 ani

Haideți să începem să facem cunoștință cu marii autori ai literaturii universale! Cele mai îndrăgite povești prind viață prin ilustrații colorate și texte atent adaptate nivelului de lectură al copiilor.

Fugiți în lumea mare alături de Pinocchio, călătoriți în ținutul magic Oz, aflați povestea din spatele primelor jocuri olimpice sau luptați-vă alături de Leo cu un dragon cu o slăbiciune surprinzătoare.

Cărțile din colecția dedicată copiilor de 9 ani îi provoacă pe cei mici să se concentreze pe narațiuni de dimensiuni mai mari și cu un deznodământ nu tot timpul ușor de intuit, stimulându-le curiozitatea și dragostea pentru lectură.

Lecturi de vacanță pentru copii 11-12 ani

Cu toții suntem familiarizați cu ”Oliver Twist”, ”Hamlet” sau ”Mândrie și prejudecată” dar cum ar fi ca prima întâlnire cu cei mai mari scriitori ai lumii să devină mai accesibilă și pentru copii și să aibă loc într-o lungă vacanță însorită de vară?

Colecția Usborne îi introduce pe micii cititori mai experimentați în universuri iconice și le face cunoștință cu cele mai cunoscute personaje ale literaturii universale, adaptând romanele la nivelul de înțelegere al micilor cititori.

Combinând texte literare atent concepute cu ilustrații bogate care susțin și dinamizează povestea, titlurile Usborne îi vor purta pe copii în sălile de bal ale Moscovei imperiale, în Anglia victoriană și până în misterioasele ținuturi ale Scoției și Danemarcei.

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *