Dezvoltare Personală

Înotul pentru copii: de ce, când și cum?

1 iulie 2020

Scris de:

Înotul pentru copii: de ce, când și cum?

Înotul nu are nevoie de nicio introducere, credem noi. Este un sport care implică toată musculatura, susține dezvoltarea fizică armonioasă și oferă recompense imense din punct de vedere al creșterii încrederii de sine.

  • Înotul susține activitatea cardiovasculară și îmbunătățește rezistența, flexibilitatea și echilibrul.
  • Înotul îmbunătățește abilitățile de socializare – devenind parte a unui grup, cei mici vor socializa cu alți copii care le împărtășesc interesele.
  • Înotul sporește siguranța copiilor în preajma apei. Abilitatea de a înota îi protejează pe aceștia de accidente.
  • Înotul dezvoltă legătura minte-corp.

Sursă imagine: pexels.com.

  • Înotul reduce efectele stresului. Mișcarea fizică eliberează endorfine și îi ajută pe copii să dezvolte un stil de viață echilibrat de rutina unei ședințe de înot.
  • Înotul dezvoltă încrederea de sine prin depășirea temerilor și prin fiecare etapă cucerită: plutit singur, primul bazin înotat fără ajutor, etc.

Astfel, ca părinte, și tu probabil te-ai întrebat care este momentul optim pentru a începe să îți familiarizezi copilul cu apa și să începeți lecțiile de înot.

Când trebuie să înceapă lecțiile de înot?

Răspunsul simplu este că nu există o vârstă optimă pentru a începe lecțiile de înot.

Chiar și ca bebeluș este o idee foarte bună să îl familiarizezi cu senzația apei. Nu este nevoie să fie în cadrul unor lecții cu un profesor – transformați contactul cu apa într-o joacă, iar experiența este excelentă și pentru crearea unei legături emoționale puternice.

Sursă imagine: Unsplash.com.

Nu uita: copiii mai micuți pot avea obiective mai simple la primele ședințe de înot.

  • Să se simtă confortabil în apă: principalul element al lecțiilor de înot pentru copiii mici este ca aceștia să se familiarizeze cu senzația apei.
  • Siguranță: plutitul, cum să se țină corect de marginea bazinului, cum să iasă din bazin – toate oferă piticilor un plus de siguranță în preajma apei.

Sursă imagine: Arizona Rainfall.

  • O fundație solidă: primele lecții de înot sunt cele care setează mișcările și reflexele ce vor fi folositoare în momentul în care copilul începe să învețe partea tehnică a sportului.

Din punct de vedere fizic, la vârsta de 6-7 ani copii încep să devină mai puternici și pot face progrese mai rapid, iar de la vârsta de 4-5 ani pot învăța tehnicile corecte de înot.

Reversul medaliei este că, dacă aștepți prea mult, s-ar putea ca celui mic să îi fie teamă de apă, iar întregul proces să fie puțin mai dificil.

Ce este mai recomandat: ședințe private sau alături de un grup de copii?

Nu există nicio îndoială: ședințele private vor fi mai eficiente decât ședințele alături de 10 copii. Dar grupurile pot fi mai distractive – oferă ocazii de competiție și de învățare prin imitare.

Sursă imagine: images.squarespace-cnd.com.

Dacă nu ești sigură de ideea de lecții de grup, atunci participă la o lecție deschisă pentru a vedea cum decurge procesul înainte de înscriere.

Poți folosi lecțiile private ca mici exerciții de sporire a încrederii de sine.

Copilului meu nu îi place apa

Uneori copiii pur și simplu nu sunt fani ai unei experiențe acvatice. Încearcă un sistem de recompense sau mai mulți profesori până ce îl găsești pe cel care îl inspiră pe copilul tău. Instructorii de înot lucrează cu mai multe tipuri de copii și cunosc toate tehnicile pentru a-i ajuta pe copii să își depășească ezitarea.

Sursă imagine: sportsnation.co.uk.

Dacă este foarte recalcitrant, ține minte că procesul nu este o cursă contra cronometru! Orice presiune pusă pe cel mic îl va stresa, tu te vei enerva, iar rezultatul final nu este o experiență distractivă pentru nimeni.

Încearcă să păstrezi o atitudine pozitivă și răbdătoare.

  1. Implică-l activ în proces: lasă-l să își aleagă singur costumul de baie cu personajele preferate, ochelarii de înot și casca. Ce copil nu iubește lucrurile noi? Entuziasmul se va transmite și în procesul efectiv de înot!
  2. Începeți la o adâncime mică: până ce reticența dispare cu totul, puteți rămâne fără probleme unde apa este mai mică. Jucați-vă, transformați totul într-o joacă și nu uita de răbdare: acestea sunt momentele în care creați amintiri împreună!
Sursă imagine: familyvacationcritic.com.
  1. Folosiți vestuțe de salvare: această plasă de siguranță îi va oferi micuțului un plus de încredere. Odată ce începe să plutească și să stropească în apă, va fi mai dispus să încerce experiența și fără o vestă de salvare (sub atenta ta supraveghere, evident!)
  2. Exersați respirația: nu îți încuraja copilul să își țină respirația pentru cât mai mult timp posibil – poate fi periculos. Începeți cu intervale scurte și accesibile: ”Ține-ți respirația sub apă pentru 3 secunde. Voi număra până la 3 cu voce tare și așa vei ști când timpul s-a terminat.” Dacă este simplu și accesibil, copilul va fi mai dispus să încerce – mai ales dacă știe exact cât durează.
Sursă imagine: verywellfamily.com.

Cărțile îți vin în ajutor!

Dacă simți că micuțul tău are nevoie de suport în plus pentru a deveni un înotător curajos, atunci descoperă în librăria Didactica Publishing House o selecție de titluri care îi ajută pe copii să își depășească teama de apă alături de personaje simpatice cu care se pot identifica, și care oferă părinților sfaturi și exerciții care transformă experiența celui mic într-o ocazie de bucurie și autocunoaștere în deplină siguranță.

Gata pentru vară?

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *