Dezvoltare Personală

Activități educaționale acasă

18 august 2020

Scris de:

Activități educaționale acasă

Oare unde s-a dus vara aceasta? Parcă ieri suna (chiar dacă doar virtual) ultimul clopoțel și începeau lungile luni de vară cu aventurile lor de neuitat, iar acum clopoțelul stă să sune pentru a marca începutul noului an școlar.

Am vorbit într-un alt articol despre ce înseamnă back to school pentru cei mici și despre cum îi putem ajuta să se simtă în largul lor, să își înțeleagă și administreze emoțiile, și să le oferim o rutină care le susține procesul de învățare.

Astăzi, însă, vrem să vorbim despre cum procesul de învățare nu se încheie când sună clopoțelul sau se închide ședința de Zoom.

Învățarea trebuie să fie un proces continuu, iar părinții implicați știu că un copil are nevoie de activități care să îi stimuleze curiozitatea, pasiunile, interesul.

Mintea copiilor nu este statică – mereu găsește ceva nou despre care să învețe. Însă, în absența cărților, jocurilor sau activităților potrivite, mintea copiilor poate stagna.

De aceea, la Didactica Publishing House credem cu tărie că educația continuă acasă și îți propunem mai jos câteva idei pentru a păstra mintea copiilor mereu în mișcare.

Creierul este un mușchi – exersați-l!

Familia ta joacă un rol incredibil de important în dezvoltarea abilităților copilului. Un studiu al Universității din Chicago a demonstrat că o abilitate existentă duce la dezvoltarea unei alte abilități.

Un copil trebuie să dețină deja o fundație stabilă pe baza căreia să adauge abilități noi.

Educația timpurie exact asta face: creează fundația pe baza căreia copilul poate construi. De aceea, educația acasă trebuie să îi motiveze pe cei mici să se implice și să învețe mai multe despre lumea din jurul lor.

Implicarea copiilor în activități bazate pe lectură, scris, desenat, spus de povești în afara orelor de școală sau grădiniță susține dezvoltarea unei game variate de abilități cognitive:

  • memorie
  • raționalizare
  • concentrare
  • rezolvarea problemelor
  • gândire logică

Culegeri și caiete pentru clasele primare
Calculele matematice elementare, exercițiile de scriere și comunicare, activitățile de lectură – toate pot părea puțin copleșitoare în cadrul orelor de curs – mai ales dacă suntem la început de drum.

editura didactica publishing house culegeri copii

Soluția: transformă procesul de învățare într-o călătorie plină de aventuri pentru copii.

Oferă-i tovarăși de încredere care să îl ajute să treacă peste orice provocare și să se bucure de fiecare victorie atunci când înțelege un concept nou sau dobândește o abilitate utilă (adeseori fără să își dea seama).

Sașa, Nora, papagalul Coco și o galerie întreagă de ghizi simpatici, entuziasmați și răbători vă așteaptă cu drag să porniți în călătorie!
Activități și cărți despre știință pentru copii
Educația STEM (science, technology, engineering, mathematics – știință, tehnologie, inginerie, matematică) face mult mai mult decât a învăța copiii despre concepte matematice sau științifice. Focusul pe subiecte cu aplicații în lumea reală ajută copiii să dezvolte o listă lungă de abilități importante:

  • alfabetism tehnologic
  • productivitate
  • abilități de socializare
  • comunicare
  • flexibilitate
  • inițiativă

Activitățile de timp STEM îi încurajează pe cei mici:

  • să își dezvolte gândirea critică și analitică
  • să își satisfacă curiozitatea
  • să învețe să ia inițiativă
  • să accepte atunci când ceva nu le iese și trebuie să încerce din nou
carti stiinta editura didactica

În librăria online DPH am pregătit o serie bogată de titluri și activități care îi implică activ pe copii în experimente sigure și fascinante, îi învață despre bogăția și diversitatea lumii din jurul lor, le susține dezvoltarea cognitivă prin primele mutări de șah și îi îndeamnă să își îndrepte privirile spre stele – poate într-o zi chiar acolo vor ajunge!
Lectura ca terapie

Știati că doar 6 minute de lectură pe zi îl ajută pe cel mic să reducă nivelul de stres cu până la 68%?

De aceea, trebuie să fim foarte atenți cu titlurile pe care le alegem pentru copii: acestea trebuie să fie relaxante dar, în același timp, trebuie să conțină un mesaj important, o lecție ce merită să fie învățată sau să îi ofere micuțului sfaturi valoroase pentru înțelegerea sa și a celor din jur.

carti lectura copii

Propunerile DPH dedicate dezvoltării aptitudinilor de lectură conțin cărți best seller New York Times, ilustratori premiați și o lume întreagă de personaje care îl vor ajuta pe copilul tău să învețe despre emoții, despre importanța momentului prezent, despre cum se poate asigura că este în siguranță și despre cum poate depăși anumite temeri – totul într-un mod creativ și atent adaptat nivelului de înțelegere și dezvoltare al copiilor.
Educația continuă ca joc
Jocurile alături de familie sau prieteni sunt ocazii excelente pentru cei mici de a-și dezvolta încrederea în sine, imaginația și creativitatea, de a deveni mai autonomi și de a construi relații stabile cu persoanele din jurul său.

jocuri pentru copii

Ori de câte ori aveți timp, alocați câteva minute jocului alături de copii: invitați-l să vă spună o poveste din cele O mie și una de povești, să vină cu idei rapide în Festina Lente, să dezlege enigme misterioase sau să învețe despre cele mai faimoase figuri istorice.

La final va exista un singur câștigător: copilul.

Materiale Montessori

Educația copilului mic nu trebuie să îl pregătească pentru școală ci pentru viață” – Maria Montessori.

Întregul concept de educație Montessori pune copilul în centrul atenției și are ca obiectiv transformarea acestuia într-o persoană independentă, capabilă să se descurce singură și să învețe totul despre lumea din jurul său cu ajutorul activităților multisenzoriale.

materiale montessori copii

Materialele Montessori DPH oferă atât activități concentrate pe materiile școlare mai ”tradiționale”, cât și propuneri de jocuri și activități pe care le puteți implementa alături de cel mic în timpul liber: explorări în natură, descoperiri despre propriile abilități și despre corpul uman, și multe alte experiențe care susțin dezvoltare micuțului.

Tot ce trebuie să faceți este să alegeți preferatele voastre!

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *