Părinții DPH

Cum să motivezi copiii să își facă temele

4 septembrie 2020

Scris de:

Cum să motivezi copiii să își facă temele

Fie că învață la școală sau online, copiii și temele fac rareori casă bună. Cine abia așteaptă ca la finalul zilei și după ore întregi de materie să ajungă acasă și să continue procesul?

Însă temele sunt o parte importantă a procesului educațional: ele sunt cele care îi ajută pe copii să aplice ce au învățat de-a lungul zilei și să ”cimenteze” cât mai bine noțiunile nou învățate.

Cum sa iti ajuti copiii sa isi faca temele
Sursă imagine: hips.hearstapps.com

Astfel, pentru părinții implicați am creat o listă de sfaturi pentru a-i ajuta să-și motiveze copiii.

Da, am spus ”motiveze” și nu ”convingă”.

Pentru a fi cu adevărat relevante, temele trebuie privite ca o provocare și nu ca pe o corvoadă de care trebuie ”să scapi”.

Temele au nevoie de un program

Alege un interval orar în cadrul căruia copiii trebuie să se concentreze exclusiv asupra temelor. Acest lucru trebuie să fie valabil și peste weekend. Știm că poate fi mai dificil ca în zilele relaxante de sâmbătă sau duminică să îl ajuți pe cel mic să se concentreze asupra școlii.

Calendar organizat teme
Sursă imagine: pariscorp.com

Dar terminarea temelor anulează posibilitatea panicii de duminică seara când proiectele nu sunt gata.

Este foarte important ca cei mici să fie obișnuiți cu administrarea eficientă a timpului. Lucrați împreună la un plan de ”bătaie” și setați timpul pe care doriți să îl alocați ficărei etape: matematica, limba română, abilități practice, etc.

Verificați planul în fiecare zi după școală: astfel cel mic va putea să înțeleagă mai bine ce trebuie să facă și, foarte important, să își monitorizeze progresul și realizările!

Bucurați-vă de o pauză după școală

Poate fi tentant ca imediat ce sosește acasă, să îți rogi copilul să se apuce imediat de teme: informația este proaspătă, el este deja setat pe ”școală”. Aceasta nu este o așteptare realistă.

Activitati dupa scoala alaturi de copii
Sursă imagine: wexnermedical.osu.edu

La fel ca după o lungă zi de muncă, copiii se vor putea concentra mai ușor dacă au ocazia de a scăpa de energia în exces (doar a stat cuminte atâtea ore!). Mergeți la plimbare sau faceți orice fel de activitate fizică care susține dezvoltarea funcțiilor motrice și îi ajută pe copii să se calmeze.

Creați un spațiu dedicat temelor

Nu contează dacă acest loc este la masa din living, în bucătărie sau la propriul birou. Ce contează este ca spațiul să fie liniștit și lipsit de distrageri.

 

Sfaturi pentru teme: spatiu dedicat.
Sursă imagine: wtop.com

Pentru copiii mai mici este o idee bună ca spațiul să fie în câmpul tău vizual pentru ca să poți interveni dacă vezi că cel mic s-a plictisit.

Setează un cronometru

S-ar putea ca pentru copilul tău să fie mai ușor să se concentreze în intervale de 15 minute în locul minutelor aparent nesfârșite necesare unei teme sau unui proiect. Setează un cronometru și luați o pauză la 15-20 de minute în funcție de vârstă.

Cum sa ne facem temele mai eficient
Sursă imagine: youtube.com.

Pe măsură ce copilul crește, nu va mai fi nevoie de acest truc.

Gândește-te la un sistem de recompense

Dacă vrei o metodă care să transforme temele într-un exercițiu motivant, creează un sistem de recompense. Pot fi orice: câteva minute de joacă, o gustare delicioasă, o poveste citită pe îndelete…

Recompense copii teme
Sursă imagine:funshineexpressblog.files.wordpress.com.

Aceasta este o metodă grozavă de ”instant gratification”. Cel mic s-ar putea să nu fie interesat că dacă învață acum adunarea și scăderea, le va putea folosi când este mare DAR cu siguranță va fi interesat de o recompensă care îi este acordată în câteva minute de la depășirea unei provocări.

Programează activități amuzante post-teme

În fiecare seară sau înainte de culcare, întreabă-l pe cel mic ce ar vrea să facă cu tine a doua zi după școală. Scrie activitatea pe o tablă și transformați-o în realitate! Un reminder vizual permanent la vedere îl va ajuta pe copil să treacă mai repede prin lecții dacă știe că urmează ceva amuzant alături de tine.

Recompense teme copii
Sursă imagine: baketivity.com.

Puteți găti împreună, merge la o plimbare în natură, descoperi cartierul, citi o poveste: piticul hotărăște!

Somnul este prioritar!

Dacă micul elev nu se poate concentra la finalul zilei sau trece prin tantrum-uri atunci când vine vorba de lecții, întreabă-te dacă este destul de odihnit. Somnul joacă un rol imens în toate aspectele vieții noastre și este esențial ca cei mici să se bucure de suficiente ore de somn în fiecare noapte.

Cat somn este necesar pentru copii
Sursă imagine: verywellfamily.com.
  • 3-5 ani: 10-12 ore de somn/noapte
  • 7-12 ani: 10-11 ore de somn/noapte
  • 12-18 ani: 8-9 ore de somn/noapte

Implică-te și transformă temele în ceva amuzant!

Acordă-ți timp să treci prin toate temele copilului, faceți un brainstorm pentru idei și surse pentru proiecte viitoare. Transformă lecțiile într-un interval dedicat învățării confortabile și stimulante – nu într-o corvoadă de care cel mic ar trebui să se teamă.

Cum sa iti ajuti copilul la teme
Sursă imagine: plasticmakeitpossible.com.

Pentru copiii mai mărișori nu va fi nevoie să fii atât de implicată: ei se pot descurca deja singuri DAR puteți continua să lucrați împreună: tu te ocupi de proiectele tale, ei de ale lor – doar că în același spațiu!

Folosește câteva trucuri create de doi experți în educați copiilor

Emmanuelle Polimeni și Magali Clavelet au creat un set de 52 de jetoane numai bune de folosit când vine vorba de transformat temele într-o distracție!

Trucuri pentru teme editura Didactica

De la înmulțiri la poezii de învățat, de la geometrie la istorie și de la gramatică la cultură generală, fiecare jeton îi provoacă pe copii să privească lecțiile dintr-o altă perspectivă și să transforme procesul de învățare în ceva interactiv, ca o serie de provocări numai bune de depășit cu brio!

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *