Părinții DPH

Activități de relaxare pentru copii după școală

17 septembrie 2020

Scris de:

Activități de relaxare pentru copii după școală

Toți adulții au nevoie de câteva momente de relaxare la finalul unei zile de muncă.

Acest lucru este valabil și pentru copii: doar ”slujba” lor este școala sau grădinița. Și ei au nevoie de suport care să îi ajute să se relaxeze după zi o plină de informații și experiențe noi.

Cam toți părinții își imaginează copii zâmbitori care odată ajunși acasă nu se mai opresc din povestit cu un entuziasm debordant. Din păcate, acesta nu este tot timpul cazul. Adeseori copiii pot fi obosiți, stresați și acest lucru se poate transfera și în atmosfera de acasă.

Activitati-relaxare-copii
Sursă imagine: themorningbulletin.com.

Ce este foarte important să știi este că perioada după școală nu trebuie să fie neapărat o rutină ci un proces flexibil care permite copiilor să își redescopere echilibrul și să se pregătească pentru teme sau orice activitate educațională.

Astfel ai nevoie de câteva strategii care să calmeze spiritele, să se adapteze nevoilor copiilor din fiecare zi, și să vă ajute să terminați tot ce aveți de făcut într-o atmosferă constructivă și iubitoare.

  1. Evită întrebările în număr mare

Este normal ca după câteva ore în care copilul a fost plecat să îi fi simțit lipsa. De aceea, primul tău reflex la revedere va fi să îi pui mai multe întrebări legate de ziua lui.

Activitati-relaxare-copii-scoala
Sursă imagine: additudemag.com

Copiii, însă, au nevoie de puțin timp pentru a asimila toate întâmplările de peste zi.

Dacă la întrebarea ”Ce-ai făcut astăzi?” vei primi un”Bine” sec, nu te descuraja. Pe măsură ce trec orele cel mic va procesa informațiile și vei observa că de-a lungul zilei vei primi mai multe detalii despre aventurile de peste zi.

  1. Timp liber

Cum ajunge copilul acasă este foarte important să se bucure de timp liber: momentele în care el poate alege ce vrea să facă.

Acest timp liber implică și prezența ta activă. Chiar dacă este vorba de numai 20 de minute: alegeți să citiți împreună, să vă plimbați afară, să vă jucați cu boardgames, să colorați.

De exemplu, jocurile de societate sunt perfecte pentru câteva minute amuzante și pline de imaginație! Ce-ar fi să inventați mii de povești împreună? Sau să vă ”duelați” în idei? Sau să pătrundeți în lumea celor mai cunoscute povești? Sau să vă antrenați mintea alături de Profesorul Gorilă?

Un studiu Play England ne spune că jocurile cu întreaga familie îi ajută pe copii să își:

  • dezvolte încrederea de sine prin învățarea de abilități noi
  • promoveze imaginația, independența și creativitatea
  • dezvolte abilitățile de socializare, comunicare și învățare

Evită prezența ecranelor de orice fel: nu susțin apropierea părinte-copil, iar la final cel mic va avea totuși nevoie de implicarea ta în timpul petrecut împreună.

  1. Somnul contează

Unul dintre cele mai bune remedii împotriva stresului este odihna corespunzătoare.

Asta este valabil și pentru copii: este foarte important ca la finalul zilei ei să se bucure de activități plăcute și care susțin trecerea spre ora de somn.

Dacă cei mici au un program școlar care începe dimineața, ei ar trebui să se obișnuiască să se culce mai devreme pentru a permite organismului să se bucure de 9-11 ore de somn (mai ales dacă sunt foarte mici).

Experții WebMD sugerează că înainte de ora de culcare să reduci expunerea la dispozitive electronice. Astfel se creează un mediu confortabil pentru odihnă și reduce stimulii vizuali.

Activitati dupa scoala pentru relaxare copii
Sursă imagine: amazon.com.

Dacă cei mici devin agitați, îți propunem să faceți împreună o serie de activități care îi ajută să se relaxeze: cititul unei povești tematice, câteva exerciții de yoga sau mindfulness sunt foarte importante pentru creare unei stări de calm.

Astfel se poate evita suprastimularea și susține tranziția spre un somn odihnitor.

  1. Învăță-l despre administrarea corectă a timpului

Ca părinte trebuie să înveți să faci diferența între ce vrea copilul și ce vrei tu.

Încearcă să limitezi activitățile extrașcolare: alege-le numai pe acelea care efectiv provoacă plăcere celui mic. Ia în calcul orele petrecute în trafic pentru a ajunge la fiecare activitate și cum impactează activitatea ora la care cel mic va ajunge acasă.

Activitati relaxante pentru copii dupa scoala
Sursă imagine: edgehill.ac.uk.

Implică-l pe cel mic în fiecare decizie – astfel eviți eliminarea unei activități care era preferată. Cu cât exersează mai de timpuriu acest tip de alegeri, cu atât îi va fi mai ușor în viitor să își organizeze timpul eficient.

  1. Mergeți la picnic!

Nu trebuie să organizezi un întreg picnic cu mâncare special pregătită și un coș cu farfurii și tacâmuri. Atunci când îl iei de la școală faceți un ocol spre cel mai apropiat parc. Întindeți o păturică pe iarbă sau așezați-vă pe banca voastră.

Activitati relaxare copii dupa scoala.
Sursă imagine: motherandbaby.co.uk.

Bucurați-vă în tihnă de o gustare preferată și discutați despre ziua care se termină. Schimbarea de locație îi va semnaliza celui mic că a terminat cu școala și că poate începe să se relaxeze.

De asemenea, aceste momente sunt incredibil de importante în stabilirea unei conexiuni emoționale bazate pe încredere și pe fundația solidă a informației că el este cel mai important pentru tine.

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *