Părinții DPH

Cum să înțelegi emoțiile copilului tău: sfaturi pentru inteligență emoțională

5 octombrie 2020

Scris de:

Cum să înțelegi emoțiile copilului tău: sfaturi pentru inteligență emoțională

Părinții sunt prima și, poate, cea mai mare influență din viața copiilor lor.

Copii absorb totul de la părinți: gesturi, vocabular, reflexe și reacții. De asemenea, părinții sunt primul suport al celor mici în momentul în care apar emoțiile. Copiii simt o gamă foarte bogată de sentimente dar nu se nasc cu abilitatea-reflex de a le gestiona corect.

Astfel apar temutele tantrum­­-uri sau minutele în care pur și simplu nu te poți înțelege cu cel mic.

Sursă imagine: popsugar.com.

Dacă emoțiile copilului tău te iau pe nepregătite și nu ești sigur(ă) cum să răspunzi, există câteva fraze care îi ajută pe copii să înțeleagă ce trăiesc și cum să își administreze corect stările.

Deprinzând aceste abilități, copii vor dobândi mai multe încredere de sine, vor performa mai bine la școala și în socializarea cu alții copii sau chiar cu adulții.

1. ”Ascult tot ce ai să îmi spui.”

Cel mai frumos cadou pe care îl poți face copilului tău este să petreci timp alături de el. Este esențial ca el să știe că ești mereu pregătit(ă) să îl asculți ori de câte ori el are ceva de spus.

Evită formulări de genul ”nu ai de ce să te superi”, ”potolește-te”, ”nu mai face atâta tam-tam” – ele nu le sugerează decât să își ”înghită” emoțiile sau le invalidează propriile trăiri.

Sursă imagine: raisingchildren.net.au.

Încurajează-l pe cel mic să verbalizeze stările prin care trece. Coboară-te atât fizic, cât și figurativ la nivelul lui și încearcă să privești lucrurile din punctul lui de vedere. Astfel îl vei putea ajuta să înțeleagă cum se simte și cum poate exprima starea sa cu ajutorul cuvintelor.

Pentru a-i arăta că îl asculți, folosește expresii ca ”sunt aici” sau ”nu plec nicăieri” – așa arăți că ești implicat(ă) activ în proces și că ești alături de el în aceste momente dificile.

2. ”Este în regulă să te simți așa.”

Este foarte important ca cel mic să înțeleagă că este perfect normal să treacă prin aceste stări. În același timp, trebuie să îl ajuți să pună emoțiile în cuvinte și să administreze corect stările de furie sau tristețe.

Sursă imagine: verywellfamily.com.

De exemplu, dacă observi că un copil țipă sau chiar devine agresiv în relație cu alți copii, spune-i că există moduri mai pozitive de a se exprima. Folosește aceste episod ca o oportunitate de a-l învăța despre empatie, autocontrol și politețe dacă ceilalți nu se comportă conform așteptărilor sale: acțiunile sale au un impact și asupra persoanelor din jurul său.

Nu uita de contactul vizual și de apropierea fizică: ia-l în brațe și explică-i totul pe un ton calm și cald.

3. ”Facem asta împreună.”

Această frază nu numai că îi ajută pe copii din punct de vedere emoțional dar funcționează și ca un liant între voi. Când cel mic se lovește de o provocare, trebuie să știe că ești alături de el cu o potențială soluție.

Sursă imagine: raisingchildren.net.au

Lucrul în echipă îi ajută pe copii să învețe mai repede și îi ajută să își formeze o impresie mai bună despre ei înșiși. Dacă devii partenerul lor emoțional, ei vor fi mai dispuși să te asculte în legătură cu evenimentele care au loc și astfel veți putea alege împreună cea mai bună metodă de a depăși provocarea.

4. ”Emoțiile nu durează pentru totdeauna.”

Ca adult știi că stările sentimentale puternice nu durează pentru totdeauna – ele trec într-un final.

Pentru copii, însă, orice sentimente negativ creează o iluzie de permanență: sunt furios acum, voi fi furios pe vecie.

Ei nu conștientizează că orice emoție este trecătoare. Însă tu știi că un copil poate plânge cu lacrimi imense pentru 5 minute și după aceste 5 minute să se întoarcă la joacă fără nicio problemă.

Sursă imagine: cdn.gottman.com

Important este să îi readuci aminte de această stare de fapt. Fii blând(ă) și empatic(ă) când vorbești cu el și s-ar putea să redescoperi că această asigurare reduce intensitatea stărilor negative.

5. ”Ești fantastic!”

Arată-i copilului că îl apreciezi atunci când face ceva bine sau depune efort pentru a aplica ceva ce l-ai învățat. Sărbătorirea micilor victorii și demonstrarea că ești mândru de el contează enorm pentru ei.

Sursă imagine: time.com.

Dacă asimilează un concept nou, te ajută cu o sarcină sau își împarte jucăriile cu alți copii, complimentează acțiunile lui pozitive.

6. ”Ce am învățat de aici?”

În spatele fiecărei experiențe a copilului tău se află o lecție utilă.

Pentru a-i ajuta în administrarea emoțiilor, încurajează-i să învețe din interacțiunile cu alți copii sau cu frații săi. Când îi întrebi despre ce au învățat, ei vor privi lucrurile dintr-o altă perspectivă și se vor concentra pe partea pozitivă a experienței: mereu există oportunități ascunse ce abia așteaptă să fie descoperite.

Sursă imagine: moneycrashers.com.

De exemplu: la locul de joacă cel mic poate fi recalcitrant să își împartă jucăriile cu alți copii – doar sunt ale lui! Însă dacă este dispus să împartă cu cei din jurul său, s-ar putea să își facă noi prieteni (o comoară mai prețioasă decât orice jucărie, credem noi!).

7. ”Am încredere totală în tine.”

Ori de câte ori remarci efortul și inteligența copilului tău, acesta se simte apreciat și dorește să încerce mai mult, să dea mai mult.

Când are de făcut o alegere, va fi mai încrezător că o va face pe cea corectă. Propoziția de mai sus îi oferă un simț al răspunderii pentru că știe că tu crezi că el poate face lucrul corect.

8. Oferă-i activități suport!

Copiii au foarte multe de învățat când vine vorba de emoții și au nevoie de suportul tău ca părinte. Trebuie să învețe să:

  • verbalizeze stările prin care trec
  • administreze corect emoțiile lor
  • își controleze reacțiile

Folosește cu atenție cuvintele-ghid pentru acest aspect al dezvoltării copiilor. Un coaching emoțional îi ajută pe copii să se dezvolte armonios și să îi pregătește pentru viața ca adulți.

La Didactica Publishing House ți-am pregătit o gamă variată de cărți și activități care susțin dezvoltarea inteligenței emoționale și îi ajută pe copii să înțeleagă că emoțiile pot fi o provocare ce devine victorie dacă știi cum să le abordezi.

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *