Dezvoltare Personală

Pedagogia digitală: cum susține procesul educațional

16 noiembrie 2020

Scris de:

Pedagogia digitală: cum susține procesul educațional

Este destul de sigur la momentul actual că nu vom reveni prea curând la modul tradițional de predare și învățare. Astfel pedagogia digitală este soluția ce încearcă să ofere copiilor o bază solidă pentru continuarea procesului educațional.

Sursă imagine: TheStatesman.com

Această schimbare, însă, implică modificări și în modul în care părinții și profesorii relaționează cu cei mici și între ei: organizarea orelor și materialelor de curs, evaluarea copiilor, și crearea unui mediu stabil în care copiii beneficiază de cunoștințe esențiale pentru parcursul lor academic.

Cloubi: e-educație pe baza modelului finlandez

Exact din această dorință de a oferi suport util cadrelor didactice și părinților, și o continuitate a procesului educațional copiilor, Didactica Publishing House vă invită să descoperiți platforma e-educațională Cloubi – o soluție atent adaptată ciclului primar și omologată MEN cu Nr. 35.781/I.1/22.10.2020.

Platforma conține în prezent două serii e-educaționale, fiecare concepută de experți în educația și pedagogia finlandeză.

Cloubi vine în completarea predării online și oferă atât profesorilor, cât și părinților opțiuni creative dar utile pentru dezvoltarea abilităților copiilor din ciclul primar.

Cloubi: comunitate și competență

Este logic ca primul impuls al profesorilor și părinților este de a trata predarea online ca pe cea de la clasă.

Distanța dintre elevi și cadrul didactic, însă, generează o nevoie primară diferită: crearea unui sentiment de apartenență la o comunitate (sentiment ce poate lipsi dacă sala de curs devine un simplu ecran). Colectivul de elevi trebuie să înțeleagă că, deși nu sunt fizic unul lângă celălalt, clasa lor reprezintă un tot unitar cu un obiectiv clar: învățarea.

Profesorul poate oferi elevilor șansa de a se prezenta pe scurt și îi poate organiza pe mai multe grupuri în funcție de specificul lecției și proiectului. Astfel copiii fac cunoștință unii cu ceilalți și încep să își dezvolte abilitățile de socializare chiar și de la distanță.

De asemenea, este foarte important ca înainte de predarea efectivă, atât profesorul, cât și elevii și părinții să fie familiarizați cu ”uneltele” folosite: platforme, moduri de evaluare, etc. Astfel toată lumea pleacă de pe picior de egalitate și nu mai există întreruperi provocate de lacune tehnologice.

Tocmai pentru a preîntâmpina ”dificultățile tehnice”, Cloubi este foarte ușor și intuitiv de folosit: cu un user și parolă elevul, părintele sau profesorul poate accesa modulele și verifica progresul (unele activități au și opțiunea de a urca fișiere cu proiectele îndeplinite de-a lungul parcursului educațional).

Cloubi: conținut simplificat

Predarea online nu încurajează un volum mare de conținut. Astfel Cloubi se focusează pe ceea ce contează cu adevărat și oferă un ritm de învățare propriu fiecărui copil.

Coținutul Cloubi a fost creat pe baza următoarelor întrebări:

  • Ce este esențial pentru elevi: ce va conta cel mai mult pe termen lung?
  • Care sunt cunoștințele și abilitățile de care elevii au nevoie pentru a trece la următorul nivel?
  • Care sunt abilitățile care se pot dezvolta cu ajutorul a mai multor tipuri de conținut: gândirea critică, argumetnarea, lectura, vocabularul.

Materialele Cloubi au fost create într-un mod prietenos, ușor de urmărit de către copiii din ciclul primar și prin concentrarea asupra abilităților care contează cu adevărat.

Astfel activitățile se concentrează pe alfabetizare, abilități matematice, gândire logică, creativitate, atenție – respectând parcursul educațional din curricula națională dar într-un mod creativ, jucăuș.

Cloubi: claritate în instrucțiuni

Pentru că elevii și profesorii nu se mai află în aceeași încăpere, instrucțiunile trebuie să funcționeze mult mai bine.

  • Fiecare lecție trebuie să ofere acces rapid la instrucțiuni: localizate intuitiv și accesibile de mai multe ori.
  • Instrucțiunile trebuie să fie clare: imaginați-vă că sunteți în pielea unui copil. Dacă vă puteți înțelege propriile îndrumări, treaba este făcută! Dacă nu, revizuiți puțin modul de abordare.
  • Încearcă să oferi instrucțiuni multimedia: creați și conținut scris dar și conținut audio sau chiar video – cei mici vor putea alege care modalitate este mai ușor de accesat.

Fiecare activitate din Cloubi este însoțită de instrucțiuni verbale și scrise, oferind copiilor opțiunea de a selecta modul în care doresc să înțeleagă cerința exercițiului.

Puteți afla mai multe despre Cloubi aici!

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *