Dezvoltare Personală

Sfaturi pentru școala online: ca la clasă de acasă

19 noiembrie 2020

Scris de:

Sfaturi pentru școala online: ca la clasă de acasă

Cel mai probabil școala online nu a fost prima alegere pentru educația copilului tău – este de înțeles.

Dar acum este datoria ta să stabilești, să aplici și să menții o rutină de școală online pentru micuțul tău: teme predate la timp, prezența la orele online și atenția acestuia orientată spre procesul educațional – ca la clasă de acasă.

Sfaturi scoala online pentru parinti
Sursă imagine: www.csggroup.org

Pentru părinți, a fost și este nevoie de o atitudine mult mai atentă și proactivă în procesul educațional – mai ales dacă vorbim de suportul oferit profesorilor (organizarea spațiului, achiziționarea de echipament, etc.).

  1. Sfaturi pentru școala online: dimineți organizate

Atunci când cei mici se duceau la școală probabil că aveau o rutină bine stabilită: trezire, mic dejun, pregătire ghiozdan, periat pe dinți, etc.

Doar pentru că școala s-a mutat online, cel mic nu trebuie să renunțe la acest program.

Din contră, acesta nu a fost niciodată mai important pentru copil!

Setează alarma ca și cum ați merge la școală. Dacă cel mic nu are nimic în program foarte devreme, poți seta o alarmă pentru puțin mai târziu în cursul dimineții față de cum s-ar trezi în mod normal. Explică-i că trebuie să se trezească la ora respectivă, nu să mai stea în pat dând scroll pe telefon sau orice altă distragere.

Sfaturi scoala online program copil
Sursă imagine: www.additudemag.com

Recomandăm cu căldură să nu săriți peste micul dejun. Creierul nu funcționează la fel de bine pe un stomac gol, iar privitul în monitor sau tabletă poate duce la apariția durerilor de cap.

Cea mai importantă regulă care trebuie explicată și aplicată este ora la care copilul trebuie să se așeze și să înceapă cursurile. Poate părea puțin dur dar ține minte că cel mic se obșinuise cu clopoțelul care îi spunea unde ar trebui să fie!

  1. Sfaturi pentru școala online: creează un spațiu pentru învățat

O rutină este mai ușor de stabilit dacă există un spațiu dedicat exclusiv învățării.

Înainte să întrebe cel mic: ”Nu, statul în pat sau pe canapea cu muzică/un serial în fundal nu este util învățatului”.

Pentru a crea o rutină de învățare la distanță, explică-i celui mic că ziua începe în momentul în care se așează în spațiul său pentru a duce la bun sfârșit sarcinile din ziua respectivă.

Sfaturi pentru scoala online: spatiu de invatat.
Sursă imagine: www.dfwchild.com

Acest spațiu focusat pe învățare nu este util numai în aplicarea unei rutine de învățare, ci îl poate ajuta pe cel mic să se concentreze și să creeze un simț de normalitate cât se adaptează la noua stare de fapt.

  1. Sfaturi pentru școala online: folosește cronometre

Cadrele didactice cunosc importanța intervalelor orare: întreaga zi de școala este organizată în jurul unui program strict cu clopoțele care spun elevilor și profesorilor ce trebuie să facă.

Pentru școala online profesorii folosesc cronometre pentru a împărți timpul între predat și activități practice.

Sfaturi pentru scoala online: cronometru
Sursă imagine: youtube.com

Dacă cel mic are o fișă de lucru la matematică, un proiect la științele naturii și un referat la istorie (toate în aceeași zi), folosește un cronometru pentru a planifica când și cât timp copilul va petrece pe fiecare activitate în parte: matematica poate lua 45 de minute dar proiectul la științele naturii poate dura mai mult timp – setează 45 de minute pentru matematică, creează o pagină de 5 minute, alocă 1 oră jumătate pentru celălalt proiect.

Această rutină cu cronometru este foarte utilă pentru că amintește de programul deja stabilit la școala tradițională.

  1. Sfaturi pentru școala online: programează module de timp

Programează timpul dedicat învățării online în funcție de agenda pe care o stabilește cadrul didactic pentru ziua respectivă.

De exemplu, dacă cel mic are are o lecție de matematică de la 11 la 11:45, programează-i studiul independent fix după acest interval orar când materia este încă ”proaspătă”.

Sfaturi pentru scoala online: orar copil
Sursă imagine: www.understood.org

În programul vostru trebuie să aibă prioritate clasele programate și termenele-limită stabilite de profesor pentru săptămâna respectivă. Urmează intervalele orare dedicate fiecărui subiect în parte. Folosește un cronometru care să indice ora de început și de final pentru fiecare modul de timp.

Discută în fiecare duminică cu cel mic și uitați-vă împreună pe orarul de Zoom: care sunt orelele la care participă și proiectele care trebuie predate. Lucrați tot împreună la un program care să ofere un parcurs echilibrat.

  1. Sfaturi pentru școala online: nu fi prea dură cu tine însăți

Atât tu, cât și copilul vă adaptați unei realități noi. Unele zile vor fi mai bune ca altele. Vei uita anumite lucruri, vei întâmpina dificultăți tehnice și probabil vei cădea pradă frustrării. Este normal.

Acest teritoriu pe care îl navigăm este complet nemapat și va dura puțin până ce ne vom adapta cu toții.

Cu cât va trece mai mult timp, cu atât veți descoperi care program funcționează mai bine pentru tine și cei mici. Avantajul școlii acasă este că vă oferă oportunitatea de a crea un program adaptat nevoilor copilului tău.

Sfaturi pentru scoala online
Sursă imagine: www.npr.org

Ține minte că este OK să iei totul pas cu pas și uneori să dai rateuri: important este ca cel mic să beneficieze de cea mai bună experiență și educație posibile, iar implicarea ta este cea mai bună soluție pentru acest rezultat!

 

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *