Dezvoltare Personală

Jocurile matematice pentru copii: matematica ca distracție

15 ianuarie 2021

Scris de:

Jocurile matematice pentru copii: matematica ca distracție

”De ce am nevoie de matematică?”, ”Nu putem lăsa cifrele astea în pace?”, ”De ce facem geometrie….”

Orice părinte cunoaște provocarea temelor la matematică și privirea plictisită a copilului care nu înțelege de ce trebuie să rezolve probleme pe care nu el le-a creat 😊.

Copiii tind să nu fie atât de atrași de matematică din mai multe motive:

  1. sunt intimidați de subiect
  2. nu le-a fost acordat puțin timp pentru a le dezvolta încrederea de sine
  3. nu fac legătura între ce este în caiet și cum acest lucru se traduce în viața de zi cu zi

Astfel ”succesul” sau apetența pentru subiect sunt legate mai mult de exercițiu și nu de vreun talent nativ:

persistență, dedicare, implicare și exersare regulată – aceștia sunt factorii care fac un copil bun la matematică, nu vreun avantaj secret cu care se nasc.

Jocuri matematice pentru copii
Sursă: demmelearning.com.

Având în vedere că cele mai ”profitabile” cariere sunt cele care folosesc matematica, este important ca cel mic să nu se ferească de ea ca de alarma de la ora 6 dimineața și să nu o perceapă ca pe o corvoadă de care trebuie să ”scape”.

Deci… cum poți susține evoluția pozitivă a copilului tău în legătură cu matematică?

Începe cu câteva schimbări chiar din partea ta:

  • Cunoaștem intimidarea pe care o provoacă matematica dar chiar dacă nu este punctul tău forte, încearcă să eviți fraze de genul ”Nu prea m-am omorât cu matematica”, ”Nimeni din familie nu era bun la mate…” sau ”Stai liniștit, nu vei folosi algebra sau fracțiile vreodată… încearcă să treci peste”.
    Cu cât vei asocia mai multă valoare matematicii, cu atât copilul tău va înțelege că este mai mult decât un subiect școlar. Nu îi mai oferi scuze: cuvintele tale îl pot influența pe cel mic în importanța pe care o va acorda matematicii.
Jocuri matematice pentru copii
Sursă imagine: pbskids.org
  • Cei mai importanți ani asociați dezvoltării abilităților matematice sunt în clasele primare: aici sunt momentele în care se predau noțiunile de bază. Fii foarte atent ca cel mici să nu aibă sincope atunci când vine vorba de această fundație – va fi foarte greu să le completați pe parcurs.
  • Găsește-i copilului tău un ”campion” în matematică. Nu te aștepta ca acest rol să fie jucat neapărat de învățător. Acesta este prea ocupat cu ceilalți 30 de colegi ai copilului tău. Poți investi într-un profesor pentru meditații sau poți ruga un membru al familiei fluent în matematică să îl ajute pe cel mic atunci când are întrebări.
  • Jocuri matematice copii
    Sursă imagine: rediscoveredfamilies.com
  • Include matematica în viața voastră de zi cu zi! Operațiile matematice luate de sine stătătoare pot fi abstracte dar dacă le combini cu gătitul, cumpărăturile, cursul valutar, copiii învață că ele au un impact în activitățile tale zilnice.

Oferă-i opțiuni amuzante de învățare

O culegere cu probleme sau un caiet de exerciții sunt un punct bun de plecare pentru învățarea matematicii dar dacă îți dorești un copil curios care vrea el însuși să învețe mai multe, atunci ai nevoie să transformi subiectul într-o oportunitate de amuzament educativ și ce mod mai bun de a face asta decât prin jocuri matematice?

Jocuri matematice copii editura DPH

Jocurile matematice pentru copii: stimulează implicarea

Jocurile implică entuziasm din partea copiilor. În cazul jocurilor matematice, chiar dacă copiii explorează și asimiliează concepte aparent mai ”grele”, jocurile transformă rutina în mici activități care stimulează atenția copiilor și îi ajută să rămână concentrați mai mult timp pe o anumită sarcină. Atunci când cei mici se distrează, vor fi mai motivați să depășească orice provocare.

Jocurile matematice pentru copii: susțin învățarea

Dacă repetivitatea reprezintă un dezavantaj al exercițiilor de matematică, atunci transformarea acestora în jocuri și activități interactive va permite exersarea conceptelor într-un mod nou și amuzant. Copiii învață cel mai bine prin joacă și vor putea face mai repede conexiunea între concept și situația din viața de zi cu zi dacă au făcut cunoștință cu aceasta într-un mod memorabil.

Jocurile matematice pentru copii: susțin dezvoltarea abilităților sociale

Exersatul alături de un prieten sau în grup îi ajută pe copii să își dezvolte abilitățile de comunicare, de soluționare a problemelor, empatia și răbdarea. Ca părinte, probabil deja ai pus accent pe aceste abilități însă aplicarea lor în situații reale va fi cea care le ”cimentează”.

Jocurile matematice sunt un mod excelent de a-i ajuta pe copii să lucreze în echipă, să găsească soluții împreună, să se ajute unii pe ceilalți să ajungă la același nivel de cunoștințe.

Jocurile matematice pentru copii: susțin dezvoltarea încrederii de sine

Jocurile reduc teama copilului de a face o greșeală. Jucându-se, el va fi mai dispus să își asume riscuri, să exploreze strategii noi și să depășească provocările matematice. Astfel învață și înțelege din ce în ce mai mult, modelându-și încrederea de sine legată de subiect, și ajungând chiar să exclame cu surprindere:

”Matematica chiar este interesantă!”

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *