Părinții DPH

De la TREBUIE la VREAU: Cum îţi încurajezi copilul să citească de plăcere?

27 ianuarie 2021

Scris de:

De la TREBUIE la VREAU: Cum îţi încurajezi copilul să citească de plăcere?

Imaginea idilică cu un copil care citește cuminte sau ascuns sub pătură la lumina lanternei pare ceva de domeniul trecutului: înconjurați de ecrane de diverse dimensiuni, nu este de mirare că majoritatea copiilor nu pun lectura pe lista activităților pe care le fac cu plăcere.

Cum poti sa incurajezi copilul sa citeasca?
Sursă imagine: nbcnews.com.

Cum poți spune DA unei cărți, când poți alege un joc colorat, zgomotos și în permanentă mișcare sau te poți bucura de un serial animat cu o simplă atingere de telecomandă?

Diverse motive pe care probabil deja le știi pentru care un copil nu s-a lăsat încă cucerit de citit:

  1. Este o sarcină pe care trebuie să o îndeplinească – la fel ca organizarea jucăriilor.

  2. Procesul efectiv de citit este încă dificil.

  3. Crede că cititul este plictisitor.

  4. Încă nu a descoperit cărțile care i se potrivesc.

Ce te faci daca copilului nu ii place sa citeasca?
Sursă imagine: pbskids.org

Dacă și tu ești un fan al lecturii și vrei să transmiți copilului tău această pasiune, atunci îți oferim câteva sfaturi care vor transforma cititul din ”trebuie” în ”vreau!” și te vor ajuta să îți încurajezi copilul să citească.

Pregătește-te să investești în rafturi noi!

Cum încurajezi copilul să citească: citește-i TU!

Cititul cu voce tare este una din cele mai ușoare și eficiente metode de a încuraja obiceiul lecturii. Poveștile spuse stimulează imaginația copilului, le creează o rutină pe care o așteaptă cu nerăbdare și le descoperă bucuria cititului.

O poți face în fiecare seară înainte de culcare, înainte de somnul de după-amiază sau oricând cel mic simte nevoie de o pauză de imaginație!

Cum sa citesti copilului tau
Sursă imagine. newatlas.com.

Dacă alegi varianta de bed time reading, atunci îți recomandăm să transformi ritualul în ceva magic: stinge toate luminile și citiți la lumina unei lanterne sau lămpi de veghe, într-un mic cocon de confort și intimitate.

Cum încurajezi copilul să citească: haideți afară!

Lectura nu trebuie să aibă loc doar în interior! Dacă vremea o permite, transformă activitatea într-o oportunitate excelentă pentru un picnic.

Copil citind afara
Sursă imagine: newatlas.com.

Luați o păturică, câteva gustări și un teanc de cărți, alegeți un copac prietenos cu o umbră poetică și briză cu inspirație, și lasă-l pe cel mic să se bucure de cărțile alese.

Cum încurajezi copilul să citească: creează un club de lectură pentru copii!

Copiii sunt natural foarte competitivi și un club de lectură îi va stimula să se țină de acest obicei frumos.

Organizează un club de lectură cu părinții grupului de prieteni ai copilului tău. Faceți o selecție de titluri potrivite vârstei copiilor și planificați prima întâlnire când cei mici vor putea discuta despre aventurile pe care le-au citit.

Club de lectura pentru copii
Sursă imagine: hippocraticpost.com

În funcție de viteza de lectură, acest club se poate organiza săptămânal sau lunar – important este ca toți participanții să citească titlul ales și să poarte un dialog deschis.

Cum încurajezi copilul să citească: costumați-vă în personajele preferate!

Citiți o carte despre prințese? Scoate tiara sclipitoare! V-ați aventurat pe o navă de pirați? Alege să purtați cu toții un petic deasupra unui ochi. Povestea implică înot? Foloseste un spray cu apă și surprinde-l pe cel mic!

Cum sa incurajezi copilul sa citeasca? Cu costume!
Sursă imagine: timg.com

Transformă povestea statică într-o acțiune interactivă – cu toții puteți participa activ și trăi literalmente povestea – aveți nevoie doar de puțină butaforie!

Cum încurajezi copilul să citească: lectura în familie

Cel mai bun factor în transformarea lecturii într-un obicei iubit este ca părinții să se dedice acestei activități: ei sunt prima influență din viața copilului!

Citeste si tu pentru a-ti incuraja copilul sa faca la fel
Sursă imagine: inforum.com

Alege să îți petreci seara sau momentele de relaxare alături de o carte bună – cel mic va observa că acest lucru te relaxează și că o faci cu plăcere. Acesta este primul pas spre un obicei ce va dura o viață întreagă.

Cum încurajezi copilul să citească: trucuri suplimentare!

  1. Citiți TOT: semne de circulație, nume de străzi, meniuri, reclame – TOT.
  2. Oferă-i acces ușor la cărți: o bibliotecă numai pentru el doldora de cărți ”apetisante”.
  3. 3. Încercați cât mai multe tipuri de cărți: povești, benzi desenate, cărți despre știință – niciodată nu știi care va fi declanșatorul!
Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *