Părinții DPH

”Mami, mi-e frică…” – sfaturi pentru copiii care se tem de întuneric

19 februarie 2021

Scris de:

”Mami, mi-e frică…” – sfaturi pentru copiii care se tem de întuneric

Frica de întuneric este o teamă foarte des întâlnită la copii și apare de obicei când cel mic ajunge la vârsta de 3-4 ani.

În momentul în care încep să i se dezvolte capacitățile cognitivie, copilul începe să își dezvolte și imaginația – o sursă ”perfectă” de idei neplăcute pe timpul nopții.

Unii copii sunt mai afectați de teama de întuneric: te pot urmări dintr-o cameră în alta, pot refuza să doarmă singuri și te pot trezi pe parcursul nopții sau pot refuza să intre într-o cameră mai întunecată chiar și pe timpul zilei.

copii care se tem de intuneric
Sursă imagine: penfieldbuildingblocks.org

Dacă îi oferi copilului tău câteva tactici de administrare a temerilor, acesta va avea un start sănătos în viață atunci când vine vorba de provocări și va avea un nivel redus de anxietate în viitor.

Nu ignora temerile copilului tău

Unul dintre cele mai bune moduri de a-l ajuta pe copilul tău este validarea fricii de întuneric. Poate părea puțin ciudat dar există o eplicație în spatele acestei acțiuni.

Adeseori, ca părinți, le spunem copiilor că sunt ”bine” chiar dacă ei nu se simt evident ”bine”.

Trebuie să îi spui celui mic că înțelegi că se simte speriat și că este normal să te temi de întuneric.

Cum sa ajuti un copil care se teme de intuneric
Sursă imagine: verywellfamily.com

Explică-i că întunericul poate fi înfricoșător numai pentru că nu putem vedea ce este în jurul nostru. Când nu putem vedea, imaginația noastră începe să o ia razna și să încerce să ne ”păcălească”.

Îi poți spune celui mic: ”Când simți că imaginația ta o ia înainte, aprinde lumina și vei vedea că totul este în regulă”.

Nu pretinde că înțelegi de ce îi este teamă de întuneric

Copiii sunt oameni micuți cu propriile temeri unice și imprevizibile. Chiar dacă cel mai evident răspuns la întrebarea ”de ce îți este teamă” poate fi ”monștri sau fantome”, s-ar putea ca reacția lor să te surprindă!

Uneori poate nu îți dai seama că un episod din serialul lui preferat a avut o temă mai înfricoșătoare peste care tu ai trecut fără probleme dar care l-a lăsat pe cel mic cu coșmaruri despre caracatițe sau copaci înalți.

Frica de intuneric la copii
https://penfieldbuildingblocks.org/

Nu îi putem ocroti tot timpul pe copii dar îi putem ajuta cu conversații prietenoase despre ceea ce văd și cum ceea ce văd poate deveni mai puțin înfricoșător.

Plasează surse simpatice de lumină în camera copilului

Aici vorbim despre o adevărata provocare: prea multă lumină și cel mic nu va putea dormi, prea puțină lumină și… știm ce se întâmplă: panică, frică, un copil treaz și speriat.

O lumină ”chioară” va duce la apariția mai multor umbre care sporesc teama copilului, iar o lumină prea strălucitoare va crea umbre ascuțite amenințătoare.

Lumina pentru copii pentru noapte
Sursă imagine: reviewgeek.com

Recomandăm așa-numitele ”lumini de veghe” care oferă destulă lumină fără a exarceba frica de întuneric și fără a afecta ciclul de somn al celui mic.

Elimină umbrele ”scary”

Foarte mulți copii care se tem de întuneric au o umbră pe care se concentrează mai mult.

Sfătuim părinții să elimine cuierele, păpușile și animalele de pluș – orice obiect care, lăsat în întuneric, duce la apariția unei umbre amenințătoare.

Copil cu frica de intuneric
Sursă imagine: verywellfamily.com

La ora de culcare așează-te alături de copilul tău pe pat și întreabă-l care zonă din cameră îl sperie cel mai mult. Dacă arată spre o umbră, ia obiectul care creează umbra respectivă și arată-l copilului:

”Vezi, era jacheta din cuier sau ursulețul de pluș… Le putem muta și astfel umbra dispare!”.

Oferă-i un aliat de încredere

Noaptea nu mai pare așa lungă și întunecată dacă ai pe cineva pe care te poți baza: un mic aliat pufos, cald și prietenos îi va fi alături când imaginația încearcă să îl păcălească! Recomandăm nume cât mai adorabile pentru un plus de curaj :).

Creează o rutină pentru somn

  • O durată de 15-60 de minute: creează o rutină de care știi că vă puteți ține împreună indiferent cât de obosită ești la final de zi.
  • Rutina trebuie folosită în fiecare seară și în fix aceeași ordine: copiii iubesc ceea ce cunosc. Dacă știu ce urmează, vor fi mai relaxați, mai confortabili – exact ce îți dorești înainte de culcare!
  • Asigură-te că finalul rutinei este clar: încearcă să folosești o frază sau acțiune simplă care îi dă de înțeles că ”programul s-a încheiat” și că acum este momentul să se culce. Îl poți înveli și da un pupic sau poți inventa propria voastră poezie sau cântecel pentru vise plăcute!
Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *