Părinții DPH

Despre educația STEM: ce este și de ce este importantă

26 martie 2021

Scris de:

Despre educația STEM: ce este și de ce este importantă

Pe lângă inteligența emoțională, educația STEM reprezintă un avantaj important pentru copii și astfel trebuie integrată în dezvoltarea lor de la cele mai mici vârste. Probabil că deja ai citit în diferite articole: abilitățile STEM vor fi printre cele mai căutate trăsături pe piața muncii.

Dar ce înseamnă de fapt STEM? Acronimul provine din limba engleză și se referă la 4 subiecte: Science, Technology, Engineering și Maths (știință, tehnologie, inginerie și matematică).

Ce inseamna STEM
Sursă imagine: www.api.org

Termenul a apărut la începutul anilor 2000 și între timp au apărut voci care susțin adăugarea literei ”A” – de la artă și design. Rezultatul ar fi STEAM.

Scopul acestei abordări este de a crea un mediu de învățare în care copiii folosesc abilitățile din aceste 4 (sau 5) domenii pentru a rezolva probleme reale. Provocările educației STEM includ ideea de lucru în echipă, de dialog, de punerea întrebărilor relevante, de căutarea informațiilor importante și de contextualizarea acestora în vederea descoperirii celor mai bune soluții.

Este nevoie ca educația STEM să incorporeze elemente din toate cele 4 sau 5 discipline în fiecare activitate? Deloc!

Scopul educației STEM este de încuraja copiii să descopere soluții inovative printr-o varietate de opțiuni.

Cine beneficiază în urma educației STEM? Pe scurt – absolut toată lumea!

Cum ii ajutam pe copii sa deprinda abilitati STEM
Sursă imagine: cdn.shopify.com

Fie că ești educator/profesor/părinte, fiecare copil poate beneficia de educația STEM. Aceasta este atractivă pentru mai multe stiluri de învățare și pentru mai multe apetențe naturale. Un copil care se luptă cu alfabetizarea poate fi acel copil care descoperă 3 soluții la o provocare STEM.

De ce este educația STEM importantă?

Acum 25 de ani ideea că am putea păstra în buzunar un telefon/aparat foto/calculator cu conexiune instantă la oricine din lume ar fi fost hilară. Chiar și când tehnologia a început să prindă avânt, nu am fi avut de unde să știm exact cât de departe vom ajunge.

Astfel în prezent lumea noastră este construită în jurul abilităților STEM și avem nevoie să creștem copii care:

  • pun întrebări relevante
  • creează soluții noi
  • formulează planuri
  • conduc cercetarea
  • aplică ce au descoperit în lumea reală
Beneficiile educatiei STEM pentru copii
Sursă imagine: www.scholastic.com

Educația STEM nu doar îi expune pe copii acestor experiențe de învățare, ea îi ajută să creeze o abordare inovativă pe care o pot folosi și la vârsta maturității.

Deci ce este educația STEM importantă până la urmă?

S – super distracție

Educația STEM este distractivă! Copiii sunt curioși prin natura lor și activitățile STEM se bazează fix pe această curiozitate nativă.

Se încurajează întrebările, explorarea și acel simț de uimire în ceea ce privește lumea din jurul lor.

În plus: activitățile STEM sunt foarte hands-on – ele necesită implicarea fizică a participanților și experiențe multisenzoriale care îi ajută pe copii să se îndrăgostească de ceea ce fac.

STEM sustine curiozitatea copiilor
Sursă imagine: openaccessgovernment.org

T – team work

Educația STEM îi învață pe copii despre lucrul în echipă. Majoritatea proiectelor STEAM implică copii care lucrează în echipă sau în doi pentru a descoperi o soluție la o anumită problemă. Astfel se creează un mediu în care copiii învață să colaboreze, să asculte activ și să implementeze ideilor altora.

Educatia STEM incurajeaza lucrul in echipa
Sursă imagine: westend61.de

E – energie în rezolvarea problemelor

Una din cele mai valoroase componente ale educației STEM este încurajarea copiilor de a veni cu soluții noi. Mai mult de atât, STEM învață că nu există o singură soluție – copiii pot sugera mai multe opțiuni, le pot dezvolta și testa. De-a lungul procesului ei sunt implicați activ, învățând în permanență unul de la altul.

Educatia STEM in dezvoltarea copilului
Sursă imagine: theconversation.com

A – accent pe concentrare

Educația STEM pune mai mult accent pe procesul educațional decât pe rezultat (note, premii). Sigur, scopul final este de a descoperi soluția cea mai bună dar STEM este mai mult decât scopul final.

Educația STEM este despre întrebări, inovație, gândire critică – despre întreg procesul educațional din spatele soluției.

Educatia STEM se adapteaza fiecarui tip de invatare
Sursă imagine: theschoolrun.com

M – multiple abordări/stiluri de învățare

STEM sărbătorește stiluri de învățare cât mai diverse. Abordarea integrată a procesului de învățare înseamnă că fiecare student este inclus în funcție de apetențele, experiența și stilul său de asimiliare a informației.

Un copil reticent în a citi cu voce tare poate înflori în momentul în care trebuie să descopere o soluție out of the box sau un elev intimidat de chimie se poate inspira din biografia unuia dintre cei mai respectați și renumiți oameni de știință din istorie.

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *