Autorul lunii

Alberto Pellai:”Suntem primii părinți care își cresc copiii în două lumi: cea reală și cea virtuală”.

25 mai 2021

Scris de:

Alberto Pellai:”Suntem primii părinți care își cresc copiii în două lumi: cea reală și cea virtuală”.

Alberto Pellai este doctor și psihoterapeut, cercetător la Universitatea din Milano. În 2004 a primit din partea Ministrului Sănătății din Italia medalia de argint pentru servicii aduse sănătății publice. Este autorul a mai multor bestesellere pentru copii și cărți de parenting pentru adulți implicați.

De asemenea, în mai Alberto Pellai este unul din autorii lunii la DPH. Am profitat de ocazie și i-am pus câteva întrebări îndrăgitului autor italian. Ce am aflat? Descoperiți mai jos!

Cine este Alberto Pellai după atât de multe cărți publicate și iubite în întreaga lume?

Locuiesc într-un oraș mic din Italia alături de soția și copiii mei cu vârste între 12 și 20 de ani. Sunt un om obișnuit cu o viață obișnuită. Mă simt norocos să am atâtea titluri traduse în întreaga lume. Nu mă așteptam la asta dar mi-a luat 20 de ani pentru a ajunge la statutul de autor bestseller – un cadou foarte frumos pe care mi l-a făcut viața.

Care este personajul preferat din cărțile dumneavoastră și de ce?

Tocmai ce am publicat un roman în Italia – un roman pentru copii, ”Noemi în furtună”. Este o poveste despre Noemi și fratele ei, Luca. Se duc în oraș în timpul pandemiei și încearcă să se bucure de viață ca niște copii normali.

Suferă, râd, se ceartă, cooperează și cred că acest roman este foarte apreciat în Italia. L-am scris cu soția mea, Barbara, gândindu-ne că astfel ajutăm copiii să relaționeze cu doi eroi care trec prin aceleași provocări din timpul pandemiei. Este o carte în care râzi, plângi și recunoști sentimentele și provocările. Cred că Naomi și Luca sunt personajele mele preferate.

Ce vă inspiră? Munca de psiholog? Cum alegeți subiectele următoarelor cărți?

Inspirația vine din viața mea de zi cu zi crescând 4 copii cu întrebări, provocări și dubii (ca orice copii din lumea asta mare).Cresc într-o lume foarte complexă și, ca părinți, ne confruntăm cu foarte multe provocări.

Munca mea mă inspiră pentru că vorbesc cu mulți părinți care mă întreabă cum pot coopera cu copiii lor, cum îi pot ajuta să crească fericiți și sănătoși.

Mai mult de atât, am norocul de a avea o pagină de Facebook cu 100.000 de fani în Italia, cu mame și tați care vorbesc despre mai multe subiecte relevante. Sunt un observator a ceea ce se petrece în lumea familiei și mă inspir din toate aceste contexte pentru cărțile mele.

Este probabil dificil să alegeți doar una din cărțile dumneavoastră dar care ar fi preferata?

Cartea mea preferată este ”Un cântec pentru tine: 50 de cântece internaționale din ultimul secol”.

Au fost scrise între anii 1960 și 2000 și sunt de neuitat. Sunt cunoscute în întreaga lume: Bob Dylan, Rolling Stones, Tracy Chapman, Whitney Houseton, Madonna și Freddie Mercury. Fiecare din aceste cântece are un conținut foarte contemporan chiar dacă a fost scris acum 50-60 de ani. Noi am scris o poveste pentru fiecare din aceste cântece, o poveste din care copiii pot deprinde diverse abilități ce îi ajută să crească în această lume complexă.

Este un dicționar de viață creat pe baza a 50 de cântece, 50 de povești, 50 de desene de neuitat cu staruri rock și pop. Găsiți un mesaj din trecut pentru provocările din prezent.

Este un proiect care îmi place foarte mult pentru că este o combinație de spiritualitate, filozofie, muzică, artă și psihologie, o carte frumoasă cu ilustrații frumoase. Cartea este plină de frumusețe și îmi place foarte mult pentru că iubesc muzica și ea mi-a salvat viața ca adolescent. Acesta a fost modul pe care l-am descoperit pentru a împărtăși mesajul meu cu adolescenții și copiii de astăzi.

Care sunt mesajele cu care vreți să rămână copiii și părinții după lectura cărților dumneavoastră? Cum contribuie ilustrațiile la mesaj?

Mesajele sunt că o familie este o echipă și părinții au responsabilitatea de a crește copii sănătoși, încrezători și fericiți.

În cărțile mele fiecare personaj își găsește povestea și locul în viață. Dacă ești copil, vei descoperi cum să discuți cu părinții tăi care te iubesc și au grijă de tine. Dacă ești părinte, afli cum să îți atingi obiectivele într-un mod simplu, natural și educat. Pe lângă cunoștințele teoretice în psihologie, eu și Barbara suntem 2 părinți care creștem 4 copii.

Acest amestec de viață reală și experiență profesională creează încredere în rândul cititorilor noștri.

Cum priviți părinții contemporani? Sunt mai concentrați pe educația emoțională a copiilor față de acum 10-20 de ani? Ce s-a schimbat?

Părinții de astăzi sunt foarte preocupați de fericirea copiilor lor. Ar face orice pentru a-i face fericiți și uneori exagerează, devenind prea protectori.

În același timp, cred că a fi părinte în prezent este foarte complex pentru că lumea devine foarte-foarte complexă. Suntem primii părinți care își cresc copiii în două lumi: cea reală și cea virtuală.

Există specialiști în marketing care împing copiii noștri în comportamente nesănătoase, neluând în seamă faptul că cei mici sunt persoane care devin adulți – îi consideră doar clienți cu bani pentru produsele pe care le vând.

Este o problemă foarte complexă pentru că un părinte vrea să crească copii responsabili și fericiți dar adeseori ne luptăm cu marketing-ul care le spune copiilor că poți obține orice dacă cumperi un produs – este o luptă vânzare vs. educație.

Totuși, cred că este frumos să fii părinte astăzi pentru că știm atât de multe despre nevoile copiilor și ce se întâmplă în mințile lor. Neuroștiința ne-a oferit foarte multe cunoștințe despre ce trebuie să implice o abordare educațională pentru a funcționa bine.

Astfel părinții de astăzi sunt foarte concentrați pe fericire dar în același timp trebuie să facă față provocărilor lumii moderne.

Ați fost vreodată în România? Ați dori să o vizitați? Care este primul lucru care vă vine în minte când vă gândiți la România?

Am fost de mai multe ori în anii 80. Am terminat facultatea de medicină și am colaborat cu un ONG din România pentru a preveni HIV și SIDA dar și pentru a susține dezvoltarea sănătoasă a copiilor vulnerabili. Am venit de mai multe ori în București cu proiecte ale Consulului Italian și după acea experiență nu m-am mai întors dar când mă gândesc la România, mă gândesc la toți prietenii pe care i-am întâlnit acolo. În prezent, unul din cei mai buni amici, Vincenzo, trăiește în Români și are o carieră în țara voastră. Deci de câte ori aud de România, mă gândesc la bunul meu prieten.

Aveți un mesaj pentru cititorii din România și părinții lor?

Cred că parenting-ul la nivel mondial este o provocare frumoasă, o luptă împotriva mai multor voci dar și un lucru care dă sens vieții adulților. Este foarte important să creăm o rețea de părinți în întreaga lume și cred că este nevoie de un ”sat” întreg pentru a crește un copil. ”Satul” acela suntem noi.

PS: Nu uitați, pe parcursul lunii mai, toate titlurile semnate de Alberto Pellai au un preț special în librăria noastră online!

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *