Părinții DPH

Anca Arău: ”Citim zilnic, înainte de culcare, dar vrem să citim mult mai mult” #CitimCuMintea #CitimCuInima

16 iunie 2021

Scris de:

Anca Arău: ”Citim zilnic, înainte de culcare, dar vrem să citim mult mai mult” #CitimCuMintea #CitimCuInima

Anca Arău este unul dintre cei mai îndrăgiți și sinceri bloggeri de parenting, mamă a doi băieți, Tudor – aproape 6 ani – și Radu – 10 ani. Pe AncaArau.ro, ea scrie despre provocările vieții de părinte în contextul actual, când cei mici sunt expuși la atât de multă informație pe care trebuie să o filtreze, când accesul la ecrane este tot mai facil, când educația devine tot mai importantă.

Anca le citește zilnic copiilor, pe lângă ce citesc și singuri, iar cărțile lor preferate sunt cele care le satisfac curiozitatea vizavi de lumea în care trăim.

Mai jos, Anca a vorbit despre rolul cărților în viața lor de familie, inclusiv ea și soțul ei fiind cititori în serie, despre importanța expunerii celor mici la o informație venită din surse de încredere, cum sunt cărțile și jocurile educative.

Fiecare pachet nou cu cărți este explorat imediat
Fiecare pachet nou cu cărți este explorat imediat.

Editura DPH: Cât de des le citești celor mici și ce fel de cărți preferă ei?

Zilnic, la culcare, dar îmi doresc să schimb această regulă și să citim în orice alt moment, nu la culcare. Lor nu le face plăcere să meargă la culcare și nu aș vrea să mai asocieze cititul cu acest moment.

Plus că îmi doresc să discutăm mai mult pe marginea oricărei povești citite, să-i las să mă întrerupă de câte ori simt nevoia de explicații, iar când ceasul ticăie, anuntând ora de somn, îmi găsesc mai greu disponibilitatea de a răspunde întrebărilor lor 🙂

Ei preferă cărțile de enciclopedii, cu întrebări și răspunsuri, cu ”de ce” și ”cum” și ”unde”, cu fapte uimitoare, cu animale mici și mari, cu oameni, țări, planete și corpul uman.  Iar eu, multă vreme m-am ghidat după principiul că, în primul rând, cartea aleasă trebuie  să le placă.

Nicio noțiune nu este prea greu de înțeles cu ilustrațiile potrivite
Nicio noțiune nu este prea greu de înțeles cu ilustrațiile potrivite.

Și cum de multe ori nu ne potrivim la gusturi, am citit ce au vrut ei, dar nu am făcut neapărat bine, pentru că, mult mai eficiente pentru dezvoltarea abilității de comunicare a copiilor sunt cărțile de povești, pe baza cărora să discutăm, să ne imaginăm, să concluzionăm.

De ce este atât de importantă lectura la voi în familie?

Pentru că știu că cititul exersează cu copiii limbajul decontextualizat. Îi ajută să-și exprime mai bine nevoile și, sper eu, emoțiile. Când noi citim copiilor avem ocazia să discutăm despre personaje, despre asemanări cu viața reală, despre ce ar face ei, dacă ar fi în situația respectivă.

Poștașul Felix este printre preferații lui Radu
Poștașul Felix este printre preferații lui Radu.

Cum alegi cărțile? Datorită mesajului, ilustrației, recomandărilor? 

Pentru ei este importantă ilustrația și subiectul, pentru mine mesajul și recomandarea, așa că am făcut un pact.

Într-o zi aleg ei cartea, în ziua următoarea eu, dar ca toată strădănia să nu fie în van, țin cont să le placă totuși și ilustrația și subiectul cărții alese de mine.

Crezi că ar trebui să citim mai mult? Sau părinții de azi sunt o generație care conștientizează importanța cărților? 

Părinții pe care îi cunosc eu, da, conștientizează importanța cărților. Pentru toate motivele de mai sus. Totuși, cu atîția stimuli și activiăți și sarcini, și drumuri și muncă și filme și seriale noi de văzut ș.a.m.d., cititul de plăcere poate fi împins ușor la coada priorităților.

Și aici e provocarea, să ținem cititul meu sus, în lista priorităților.

Câte cărți cumperi lunar și câte ai vrea să cumperi de fapt? 

Sincer, nu m-am gândit niciodată câte cărți cumpăr lunar și câte mi-aș dori să cumpăr.

Sunt luni în care cumpărăm  10 carți. Săptămâni în care nu cumpărăm nicio carte. Dar cert este, că la fiecare comandă pe care o fac, îmi spun așa: gata, asta e ultima comandă, nu mai cumpăr nimic, până nu citim tot ce avem.

Și chiar e ultima, până la următoarea, care vine rapid și nu se îndeplinește condiția de la ultima comandă. Și iar mă cert și-mi spun că nu mai cumpăr nimic, până cu citim toate cărțile cumpărate.

Care este personajul preferat al copiilor tăi și de ce? 

Eric Pofticescu (creat de Ioana Chicet-Macoveiciuc și ilustrat de Lavinia Trifan – n.red.) :).

Cartea pofticioșilor a fost cumpărată în dublu exemplar, pentru că primul... s-a tocit de atâta citit!
Cartea pofticioșilor a fost cumpărată în dublu exemplar, pentru că primul… s-a tocit de atâta citit!

Pentru că-i  un tip e cinste. E simpatic și frumos și-l cunosc de când s-a născut, în cartea ”Împreună”, apoi au descoperit că au multe lucruri în comun, cel mai important fiind pasiunea pentu gătit. ”Aventurile Pofticioșilor în bucătarie”, fiind printre cele mai citite cărți de la noi. Au râs cu Eric când stâlcea cuvinte, s-au bucurat de vacanța lui în în Grecia și Olanda, au învățat să spună te rog frumos, iartă-ma și mulțumesc cu Eric  și au fost inspirați de principille lui de viață, în cățile mai recente.

Acest mini-interviu face parte dintr-o nouă serie de interviuri prin care ne propunem să deschidem conversația despre importanța cititului în familie și impactul asupra educației copiilor. Vom invita alături de noi creatori de conținut, părinți, cadre didactice și nu numai care sperăm să vă inspire prin alegerile și cuvintele lor. Pentru că noi, la Editura Didactica Publishing House, #CitimCuMintea și #CitimCuInima

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *