Părinții DPH

Alexa Stanescu: Uneori copiii refuză cărțile. Eu accept și încerc din nou a doua zi

1 iulie 2021

Scris de:

Alexa Stanescu: Uneori copiii refuză cărțile. Eu accept și încerc din nou a doua zi

Îi știți vocea de la radio, căci Alexa Stănescu este pe Europa FM, dar are și propriul podcast. Mamă a doi băieți năzdrăvani și iubitori de cărți, semnează și pe Alexisme.ro, blogul personal, unde tratează parenting-ul dintr-un punct de vedere realist. Este cititoare în serie și a insuflat pasiunea pentru lectură și copiilor. Mai multe despre ce, cum și de ce se citește în familie, mai jos, într-un scurt interviu.

Editura DPH: Cât de des le citești celor mici și ce fel de cărți preferă ei?

Alexa Stănescu: Încercăm să citim în fiecare seară, dar nu am să vă mint, nu reușim mereu. Asta din cauza faptului că micul Blond care are 2 ani adoarme mai greu si mai târziu față de D. Amândoi vor cu mine si cel mare nu vrea mereu să îi citească tatăl lui. Dar încercăm pe cât posibil să ne ținem de rutină.

Mi-a luat ceva timp însă să înțeleg că nu e un capăt de țară dacă într-o seară sau două nu vrea să citim. Vina mea de mamă care nu îi insuflă bine copilului ei curiozitatea de a citi se manifestă si azi, dar mai rar. Am învățat să fiu mai blândă cu mine.

Cel mic iubește cărțile cartonate cu multe animale și obiecte. Avem de la multe edituri, chiar unele care nu stiu dacă se mai tipresc, pe care și fratele lui le-a îndrăgit. Îi place să stăm seara în fotoliu și să ne uităm în cărți. Singura carte poveste la care are răbdare să citesc este Ema spune Noapte Bună. Poate pentru că e cartonată și desenele sunt foarte frumoase. Nu știu exact de ce, dar nici nu mai intreb, doar mă bucur.

De ce este atât de importantă lectura la voi în familie?

D. nu a fost un copil care să aibă răbdare să îi citesc. Îmi amintesc pe la 1 ani – doi, că eram frustrată că toate mamele le citeau bebelusilor, și al meu nu stătea locului.

Am înțeles că e un timp potrivit pentru orice, și că cititul trebuie să vină natural, să nu îl oblig.

Acum a terminat clasa pregătitoare și stie să citească, dar e abia la început, și se frustrează repede.

Încerc când citesc si eu să facem asta impreună. De obicei dacă îi zic să ia o carte și el nu vrea. Nu vă imaginați că e dornic.

Dar dacă planificăm momentul de dimineață sau cu o seară inainte, să stăm 10 minute să răsfoim cărți în timp ce doarme frătiorul lui, atunci îi face plăcere. Repet, însă. Nu insist pentru că mă tem de efectul advers, să nu îi creez stres.

Ca să îți răspund este importantă lectura, dar accept când el refuză și încerc mâine. Și poimâine, si tot așa.

Cum crezi că-i ajută cărțile pe copiii tăi să se dezvolte/să-și însușească noțiuni noi?

Copilul meu cel mare este acum într-o fază în care tot ce vede și citește absoarbe și transformă în știință, zice el. Și invenții. Așa că e foarte important să citească cărți care să îi dezvolte mintea, să îl facă mai curios și să îi ofere explicații bune și nu plictisitoare.

Cum alegi cărțile? Datorită mesajului, ilustrației, recomandărilor?

Cred că mesajul este cel mai important. Apoi contează mult si ilustrațiile. Îmi plac mult cărțile de autori români. Multă vreme am avut tendința de a cumpăra cărți cu mesaje bune, pozitive dar cumva fără să fie amuzante sau catchy, să le zic așa. Copilul m-a îndrumat și mi-a arătat în timp ce tip de povești îi plac.

Acum e în perioada DE CE-urilor și seria Pas cu Pas sau Elefantii uită vreodată sunt cărți care îi plac foarte mult pentru că sunt scrise pe înțelesul copiilor, deloc pretențios, amuzant, scurt și la obiect.

Crezi că ar trebui să citim mai mult? Sau părinții de azi sunt o generație care conștientizează importanța cărților?

Ai să râzi, dar eu am început să citesc mai mult de când am copii, iar timpul, clar e mai scurt. Dar setea de a învăța despre copii, și cum să îi acceptăm și să îi educam altfel, mi-a deschis apetitul pentru a citi mai mult.

Cred că suntem o generație de părinți care conștientizează mult mai mult importanta cărților, iar digitatul și târgurile online de cărți ajută mult.

Întotdeauna e loc să citim mai mult, însă ar trebui să și alegem bine ce citim. Să fie cărți care ne relaxează, ne plac. Încă mi se întâmplă să nimeresc o carte care nu mă captivează, și mă simt vinovată dacă nu o termin. Din fericire, D. încă nu are o lectura obligatorie, dar îmi va fi greu să îi explic de ce va fi obligat să citească anumite cărți.

Care este personajul preferat al copiilor tăi și de ce?

Am observat in timp că lui D. îi plac personajele să aibă umor. Nu e încă la vârsta de enciclopedii și atât. Așa că preferatele lui sunt din seria Printesei Urbane, Ema si Eric. Chiar acum am comandat noile cărți din serie și abia le așteaptă. Sunt povești scrise chiar pe înțelesul lor și amuzante. Asta l-a prins cel mai mult.

Nu trebuie să îi zic eu: vezi, uite cum face personajul acesta, uite ce avem de învățat de aici. Pur si simplu, Ioana știe să transmită mesajele potrivite prin Ema si Eric. Până și prin cartea cu rețele de gătit a reușit asta. Ce ne-am distrat făcând toate rețetele din carte. Abia aștept să le reiau cu fratele cel mic.

Câte cărți cumperi lunar și câte ai vrea să cumperi de fapt?

De fapt întreabă-mă și câte aș vrea să citesc:) Cumpăr 1-2 cărți lunar pentru noi părinții, nu doar de parenting, și romane, iar pentru copii, 2-4 cărți pe lună. Deja nu mai avem loc in cele 3 biblioteci.

Acest mini-interviu face parte dintr-o nouă serie de interviuri prin care ne propunem să deschidem conversația despre importanța cititului în familie și impactul asupra educației copiilor. Vom invita alături de noi creatori de conținut, părinți, cadre didactice și nu numai care sperăm să vă inspire prin alegerile și cuvintele lor. Pentru că noi, la Editura Didactica Publishing House, #CitimCuMintea și #CitimCuInima

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *