Autorul lunii

Claudia Groza Lazăr, profesor și autor: Când avem o provocare – frică, refuz – apelăm la cărți pentru soluție

26 august 2021

Scris de:

Claudia Groza Lazăr, profesor și autor: Când avem o provocare – frică, refuz – apelăm la cărți pentru soluție

Claudia Groza Lazăr este profesor de biologie, autor de carte, părinte. Cărțile au făcut mereu parte din viața ei, de copil, iar acum sunt perfect integrate în ecosistemul familiei, atât Horia, cât și Ana (5 ani și jumătate, fiecare) fiind mari iubitori de povești. În fiecare lună alocă un buget semnificativ achiziției de cărți noi, care sunt devorate deopotrivă de cei mai mici și de cei mai mari membri ai familiei.

Ce a adus lectura în viața lor, ne spune Claudia în acest interviu acordat Editurii DPH.

1. Cât de des le citești celor mici și ce fel de cărți preferă ei?

Aleg să le citesc zilnic, diferă doar numărul de pagini, în funcție de starea noastră și de timp.

Copiii preferă cărțile cu animale, planete și călătorii. În momentul în care ne lovim de o provocare – o frică, un refuz – apelăm la cărți/povești pe tema respectivă.

2. De ce este atât de importantă lectura la voi în familie?

Eu citesc foarte mult. Lectura este o modalitate de vindecare, de relaxare și de socializare pentru mine. Ei au crescut printre cărți, de la cele de biologie (ale mele ), la cele de povești (le citesc de când eram însărcinată) și cele pe care le citesc. Lectura este momentul nostru împreună.

3. Cum crezi că-i ajută cărțile pe copiii tăi să se dezvolte/să-și însușească noțiuni noi?

Culmea, deși le citesc de mici (am și poze!), nu credeam că vor deveni mici autori la numai 4 ani. Fetița mea născocește povești pe baza cardurilor. Amândoi au un vocabular vast pentru vârsta lor, cunosc povești și vin cu argumente pentru diferite situații. Lectura i-a ajutat să socializeze, să își exprime sentimentele și dorințele.

4. Cum alegi cărțile? Datorită mesajului, ilustrației, recomandărilor?

Alegerea cărților pornește de la recomandări, dar și căutând un anumit mesaj pentru o provocare apărută în viețile lor. În cursurile de scriere urmate de mine, am învățat că ilustrația este percepută diferit de fiecare copil. Dacă mie mi se pare potrivită, atractivă, sugestivă, lor li se poate părea neinteresantă.

5. Crezi că ar trebui să citim mai mult? Sau părinții de azi sunt o generație care conștientizează importanța cărților?

O întrebare „sensibilă” pentru mine! Mulțumesc pentru ea.

Da, este nevoie să citim mai mult pentru a oferi neuronilor informație pentru noi sinapse, pentru relaxare și liniște sufletească.

Lectura este „prietena” mea din copilărie. Am în lucru un manuscris despre puterea terapeutică a lecturii de-a lungul timpului. Ca părinți suntem direct răspunzători de îndrumarea copiilor în direcția lecturii. Mulți așteptăm de la școală, unde sunt 20 în clasă (ce bine ar fi! ) și până citesc toți (dacă învățătoarea are răbdare și copiii nu râd unul de altul) sună clopoțelul.

Subiectele de la evaluări au ca punct de pornire texte la prima vedere, pe care copilul trebuie să îl citească și să înțeleagă mesajul. De aceea este indicat ca după ce le citim micuților să le adresăm întrebări despre poveste, personaje, ce le-a plăcut și ce nu le-a plăcut, cum ar fi procedat ei, etc.

Apoi, și cel mai important, să citim noi. Copiii ne imită! Le citim lor, dar avem și timpul nostru de lectură.

6. Câte cărți cumperi lunar și câte ai vrea să cumperi de fapt?

Cumpăr în medie 5-6 cărți pentru ei, 4-5 (uneori mai multe, dacă am vacanță) pentru mine. Am început să le cumpăr cărți care conțin mai multe povești pentru a ne ajunge pentru o lună. Mai facem schimb cu verișoara, mai și primim (noi sau second-hand de la vecini ). Sincer cam 10-12 cărți lunar ne-ar satisface pofta de lectură. Noi folosim cărțile la maxim! Le citim, le repovestim, facem activități pe baza lor și astfel mai „tragem” de ele.

7. Care este personajul preferat al copiilor tăi și de ce?

Personajul preferat al copiilor mei este crabul Colin pentru că este un meșter iscusit, dar și pentru că ei iubesc marea. Dar, mărturisesc că îl îndrăgesc și pe detectivul Curios, care călătorește foarte mult și le oferă multe informații interesante din diverse domenii, dar și pentru că este scris de mama.

8. Crezi că oferta de carte din piața din România este suficient de variata? Ce ai schimba tu, ca părinte?

Oferta de carte pentru copii din piața din România este foarte variată. Și o mărturisesc în cunoștință de cauză, ca părinte, autor și profesor. Din 2009 de când am început să scriu, oferta s-a îmbogățit exponențial. Sunt foarte mulți părinți, psihologi și chiar cadre didactice care au publicat, iar asta e foarte bine. Au apărut grupuri de Facebook nișate pe educația părinților în a folosi lectura de la vârste fragede. Ce aș adăuga mai degrabă decât a schimba ar fi campanii de donații de cărți pentru părinții care nu își permit, dar și pentru implicarea părinților în programele de la școală. Lunar să fie la fiecare clasă o oră „Povești în lectura părinților”.

Ce mă bucură extrem de mult este faptul că se publică cărți scrise de copii români: Ana Dragomir, Cristian Apostol, „Cartea copiilor” un volum comun.

9. Citești cărți de parenting, ghiduri de predare, metodologii? Cum ți se par?

Cărți de parenting am citit la început, când am devenit mamă. Acum citesc mai puțin acest gen, dar am urmat cursuri de parenting, unul chiar îl finalizez luna viitoare. Metodologii am citit în perioada de debut, când mi-am susținut examene, dar citesc ghiduri de predare, cu toate că sunt adepta noului și am urmat multe cursuri – mai ales în ultimul an când pandemia a schimbat totul – despre educația prin metode modern, cum ar fi creativitate și storytelling. Eu folosesc și partea de scriere creativă, teatru în lecțiile mele la clasă.

Toate cărțile, indiferent de nișă, mi se par utile. În biblioteca noastră se regăsesc cărți din cele mai variate domenii de la benzi desenate și caricatură, la cărți de specialitate, dezvoltare personală, hobby (scrierea creativă), etc.

Acest mini-interviu face parte dintr-o nouă serie de interviuri prin care ne propunem să deschidem conversația despre importanța cititului în familie și impactul asupra educației copiilor. Vom invita alături de noi creatori de conținut, părinți, cadre didactice și nu numai care sperăm să vă inspire prin alegerile și cuvintele lor. Pentru că noi, la Editura Didactica Publishing House, #CitimCuMintea și #CitimCuInima

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *