Cărți pentru copii

Autorul lunii – Christian Tielmann: ”O carte Tielmann ar putea și ar trebui să fie o vacanță, o pauză de la viața obișnuită”

8 octombrie 2021

Scris de:

Autorul lunii – Christian Tielmann: ”O carte Tielmann ar putea și ar trebui să fie o vacanță, o pauză de la viața obișnuită”

Christian Tielmann, a scris peste 40 de cărți pentru copii și tineri. Este doctor în filosofie și, la DPH, autorul din spatele colecției ”Șoricelul cititor” și creatorul lui Max. Max este un copil ca toții copiii: curios, curajos și temător în același timp, uneori încăpățânat, alteori cuminte dar mereu dornic să învețe ceva nou și să fie mai bun! Vă invităm să îl descoperiți pe autorul lunii octombrie într-un scurt și eficient interviu mai jos :).

Cine este Christian Tielmann după atât de multe titluri publicate, foarte multe dintre ele fiind bestsellere?

Un scriitor este un scriitor este un scriitor. Nimic nu s-a schimbat după toate aceste cărți… bine, poate un singur lucru: cu cât scriu mai mult, cu atât am mai puțin spațiu liber în bibliotecă .

Cum v-a venit ideea de a vorbi cu copii prin cărți și ilustrații?

Am iubit dintotdeauna să fac copiii să râdă. Viața este destul de grea și când ești copil și când ești adult. O carte Tielmann ar putea și ar trebui să fie o vacanță, o pauză de la viața obișnuită.

Cum vă găsiți inspirația? Cum alegeți subiectele pentru următoarele cărți?

Sincer, nu am nicio idee! Într-un mod miraculos mișcările picioarelor mele sunt conectate la creier. De aceea, mereu fac o plimbare când am nevoie de idei noi.

Deci poate nu mă duc la plimbare ci la gândire…

Poate este dificil dar dacă ar trebui să alegeți doar una din cărțile scrise, care ar fi favorita?

E ca și cum ar trebui să aleg un copil preferat… îmi este imposibil!

Care sunt mesajele pe care doriți să le rețină copiii și părinții lor după ce vă citesc cărțile? Cum contribuie ilustrațiile la acest mesaj?

Cititul este distractiv! Asta este, pe scurt, tot ce încerc să spun. Iar ilustrațiile sunt minunate dacă se potrivesc acestui scop.

Cum îi vedeți pe părinții contemporani? Sunt ei mai concentrați pe bunăstarea emoțională a copiilor lor decât acum 10-20 de ani, să zicem? Ce s-a schimbat?

Nu cred că am datele adecvate și nici expertiza necesară pentru a răspunde la o întrebare atât de complexă de sociologie.

Ați fost vreodată în România? Ați dori să o vizitați? Care este primul lucru care vă vine în minte când vă gândiți la România?

Primul lucru care îmi vine în minte când mă gândesc la România este Timișoara/Timișoara. Pentru că am avut o invitație să citesc acolo împreună cu marele meu ilustrator ZAPF. Dar până la urmă, din păcate, nu am putut ajunge – din cauza unei boli. Acesta este motivul pentru care nu am fost niciodată în România.

Ai un mesaj pentru micii tăi cititori români și pentru părinții lor?

Pentru cititorii mei: vă mulțumesc că îmi cumpărați, citiți și iubiți cărțile. Voi face tot posibilul să continui atât timp cât voi veți citi și eu voi respira.

Pentru necititorii mei și părinții lor (probabil frustrați): Dacă nu vă place deloc să citiți cărți, nu este vina voastră. Este doar cartea greșită pe care ați ales-o!

 

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *