Cărți pentru copii

Autorul lunii – Simona Epure: ”Cititul este ceva organic, este ca nevoia de apă, de hrană.”

15 octombrie 2021

Scris de:

Autorul lunii – Simona Epure: ”Cititul este ceva organic, este ca nevoia de apă, de hrană.”

Simona Epure este creatoarea unor povești pline de magie, pisoi aventuroși, căpitani aventurieri și de vrăjitoare nu-foarte-istețe – povești spuse pe înțelesul copiilor cu rime amuzante și ilustrații creionate și colorate cu dragoste. În luna octombrie ea este unul din autorii lunii la DPH și am profitat de ocazie pentru a-i pune câteva întrebări cu tâlc. Răspunsurile sunt mai jos – lectură plăcută!

Când ați început să citiți? Ce înseamnă cărțile pentru dvs?

Cărţile au fost un adevărat refugiu pentru mine, imediat după ce am învăţat literele. Din păcate, am început cu cărţi mult prea serioase pentru un copil, dar acum recuperez citind toate cărţile pentru copii pe care le găsesc.

De ce ar trebui să citească copiii și de ce ar trebui să citească adulții?

Cititul este ceva organic, este ca nevoia de apă, de hrană. Nu îmi pot imagina copii sau adulţi care să nu citească. Dacă mă întrebaţi de ce să citească, în mod specific, cărţi tipărite, deci pe hȃrtie şi nu pe internet, e-book etc, cred că nimic nu se compară cu răsfoitul paginilor. Apoi, o carte se poate citi şi la lumina lanternei sau a unei lampi, în cazul în care rămȃnem în pană de curent sau de net.

Cum ați descoperit această pasiune pentru scris? Când ați știut că veți scrie o carte?

Aş spune că pasiunea pentru scris m-a descopert pe mine 😊. Altcineva a simţit înaintea mea că voi scrie. Cineva drag mie m-a îndemnat să încerc să public, eu nici nu mă gȃndisem pȃnă atunci, mai precis pȃnă în 2014. Deci altcineva a văzut scriitorul din mine înainte ca eu să mă fi gȃndit că voi publica vreodată.

Consacrarea mea ca scriitor a venit în momentul în care doamna Florentina Ion, directoarea editurii DPH, a imbratisat ideile mele şi le-a trimis, mai departe, spre tipar.

Cât de dificil de înțeles este lumea contemporană pentru copiii de azi? Cum se descurcă părinții în acest context?

Fiecare generaţie de părinţi s-a confruntat cu greutăţile şi cu propriile provocări, pentru fiecare generaţie a existat lumea contemporană de la momentul acela.

Copiii au lumea lor, cea a copilăriei, în care cei mari nu ar trebui să se amestece prea mult.

Părinţii au greutăţile lor, dar şi greutăţile copiilor sunt la fel de mari, dacă păstrăm proporţiile. Habar nu au oamenii mari ce grav e să ţi se spargă un balon umflat cu mare efort sau cauciucul de la bicicleta, ori ca ploaia să îţi ude tùtù-ul!  Sau să ai în întreţinere 3-4 pisoi găsiţi pe lȃngă bloc!😊

Cât de important este pentru părinți să-i ajute pe copii în evoluția lor? Să le facă cunoștință cu lumea în care cresc, prin intermediul cărților? S-a schimbat mentalitatea în ultimele decenii?

Pentru părinţi este foarte important să îşi ajute copii în evoluţia lor într-un mod exagerat, în sensul că îşi traiesc propria viaţă doar prin prisma copiilor, renunţȃnd la viaţa lor de adulţi.

După mine ar trebui ca cele două lumi, cea a copiilor şi cea a părinţilor, să meargă în aceeaşi direcţie ţinȃndu-se de mȃnă, nicidecum nu trebuie tulburat tărȃmul magic al copilariei cu imixtiuni pragmatice.

Majoritatea părinţilor se grăbesc să facă aproape totul în locul copilului. Doar pentru că pot face mai repede sau mai bine. Pentru cei mari poate este mai bine sau mai uşor, dar pentru cei mici nu.

Metoda secretă prin care îi putem face pe copii să citească este…?

Copiii ar trebui să aibă mereu la îndemȃnă cărţi pe care să le răsfoiască. Iar, la fiecare sărbătoare, puneţi şi o cărticică între celelate cadouri!

Aveți un mesaj pentru copii, părinții lor sau profesori?

Să nu îşi piardă niciodată inocenţa…

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *