Părinții DPH

Ramona Dănăilă, PărințiCălători.ro: Lectura i-a ajutat pe copii să vorbească mai repede și mai ușor

21 octombrie 2021

Scris de:

Ramona Dănăilă, PărințiCălători.ro: Lectura i-a ajutat pe copii să vorbească mai repede și mai ușor

Ramona este mama a doi copii: Albert și Ayola, iar întreaga familie are două mari pasiuni: călătoriile și lectura. Prima pasiunea s-a materializat nu doar în zeci de aventuri, ci și într-un blog – parinticalatori.ro – unde găsiți inspirație pentru vacanțele în familie.

A doua pasiune, cărțile, a mers mână în mână, căci în vacanțe părinții călători nu uită să adauge în bagaje și titlurile preferate. De ce este important acest lucru?

”Dezvoltarea creierului, stimularea imaginației și a creativității, dezvoltarea abilităților lingvistice și a vocabularului, oricare dintre acestea sunt avantaje vizibile atunci când expui un copil la lumea cărților, spune Ramona, iar acestea sunt doar câteva dintre avantajele identificate de aceasta în ultimii ani.

Am discutat pe larg despre lectura în familie, într-un scurt interviu din seria #CitesteCuMintea #CitesteCuInima.

Cât de des le citești celor mici și ce fel de cărți preferă ei?

Citim zilnic, oricât de des putem. Ce este nelipsită zilnic este povestea de seară, dinainte de somn. De obicei citim ceva comun, pentru amândoi copiii, apoi tati îi citește lui Albert și mami Ayolei.

Dar, pe lângă lectura de seară, încercăm să fructificăm și timpul liber de care dispunem, în special în weekend-uri și în vacanțe, ca să citim cărți noi. E una din activitățile pe care copiii nu le refuză niciodată!

De ce este atât de importantă lectura la voi în familie?

Cred că alături de călătorii, lectura e printre cele mai importante moduri de educare și de cunoaștere, atât pentru copii, cât și pentru noi, adulții. De aceea am călătorit mult și am ales să ne înconjurăm copiii de cărți, încă de când erau bebeluși.

Lectura deschide minți, suflete și inimi, când erau mici lectura i-a ajutat să vorbească mai repede și mai ușor, lectura le îmbogățește acum vocabularul și ne bucurăm să îi vedem acum dedicându-și singuri timp lecturii, fiecare în felul său.

Cum crezi că-i ajută cărțile pe copiii tăi să se dezvolte/să-și însușească noțiuni noi?

Dezvoltarea creierului, stimularea imaginației și a creativității, dezvoltarea abilităților lingvistice și a vocabularului, oricare dintre acestea sunt avantaje vizibile atunci când expui un copil la lumea cărților. Pe toate le-am putut observa și noi cu ochiul liber în dezvoltarea copiilor noștri și ne-am bucurat de fiecare progres în parte, alături de ei.

Dar, pe lângă acestea, sunt și alte beneficii pe care lectura le aduce în universul copiilor: cărțile sunt adevărate lecții de viață pe care cei mici le pot învăța, personajele din cărți le deschid o lume imaginară, le pot deveni modele sau eroi, dar și cei mai buni prieteni, iar momentele de lectură petrecute împreună întăresc relația dintre noi ca părinți și copiii noștri.

Cum alegi cărțile? Datorită mesajului, ilustrației, recomandărilor? 

De obicei le aleg din experiență. 😊 Observ ce tip de cărți sunt pe placul copiilor și selectez  următoarele din aceeași categorie, aceeași colecție, cu aceleași personaje sau scrise de același autor.

Acum Albert își alege singur ce cărți ar vrea să citim, se orientează în ultima vreme spre romane de aventură pentru copii (de genul seriei Habarnam), iar la Ayola se potrivesc foarte bine cele cu personaje-animale, cu text  mesaj educativ (seria cu ursulețul Bruno face parte din preferințele ei de top). Și amândoi îi iubesc la fel de mult pe Ema și pe Eric, din cărțile Ioanei (Prințesa Urbană), așa că avem momente de lectură ce îi unește pe amândoi.

Crezi că ar trebui să citim mai mult? Sau părinții de azi sunt o generație care conștientizează importanța cărților? 

Cred că sunt părinți care fac parte și dintr-o categorie și din cealaltă. La nivel național, cu siguranță timpul dedicat lecturii poate fi mult îmbunătățit – românii nu sunt campioni la lectură și asta se vede, din păcate, în gradul de educație al poporului, de unde derivă multe alte decizii importante ce influențează stilul de viață comun – al nostru, ca națiune.

În rândul părinților de astăzi cred, însă, că este un interes crescut în a sădi și a dezvolta pasiunea pentru cărți în mintea și sufletele copiilor noștri. Desigur, nici aici nu putem generaliza, dar mă bucur să văd numărul mare de accesări ale articolelor mele de tip recenzie de carte,  participările numeroase la concursuri pe care le-am organizat și care aveau ca premii diverse cărți și, în general, discuțiile între părinți în mediul online care de multe ori se rotesc în jurul topicului „cărți pentru și despre copii”.

Câte cărți cumperi lunar și câte ai vrea să cumperi de fapt?  

Nu cred că este lună în care să nu fac cel puțin o comandă de pe un site cu cărți. De obicei iau mai multe cărți odată, căci aleg câte ceva pentru fiecare copil în parte și nu uit nici de titluri interesante pentru noi. Când nu cumpăr, împrumutăm. Sau facem schimb cu alți copii care citesc la fel de mult și care au cărți pe care noi nu le avem.

Dacă ar fi după mine, aș cumpăra mult mai multe cărți decât cumpărăm de fapt. Dar cum nici bugetul nici spațiul nu sunt nelimitate, facem o selecție destul de riguroasă sau le planificăm pentru lunile următoare pe cele pe care nu ni le permitem acum.

Care este personajul preferat al copiilor tăi și de ce? 

 Așa cum spuneam și mai sus, dacă ar fi să aleg personaje preferate comune pentru ambele, aceștia ar fi Ema și Eric din seria de cărți pentru copii scrise de Ioana Chicet-Macoveiciuc.

Dar fiecare din ei are și propriile pasiuni în materile de personaje: Ayolei îi place de ursulețul Bruno (chiar intenționez să ne întregim colecția zilele acestea), în timp ce Albert e fascinat de Habarnam în această perioadă.

Crezi că oferta de carte din piața din România este suficient de variată? Ce ai schimba tu, ca părinte? 

Da, eu sunt mulțumită de ceea ce găsesc pe piața de carte din România. Cred că poți alege titluri interesante pentru toate vârstele și gusturile. Mi-ar plăcea poate să găsesc un pic mai multe cărți interactive, așa cum sunt cele publicate la editurile străine, dar ușor-ușor am observat că își fac loc în editurile românești și astfel de publicații, fie traduse din variantele internaționale, fie adaptate în mod similar.

Citești cărți de parenting, ghiduri de predare, metodologii? Cum ți se par? 

 La acest capitol am fost mai silitoare când primul copil era bebe, explicabil probabil. Pe atunci nu știam încă nimic despre acest domeniu al parenting-ului, așa că am investit timp pentru documentare și adaptare la metodele actuale de creștere a copilului.

Odată cu cel de-al doilea copil, informațiile asimilate atunci au revenit în memorie și cum nici timpul nu mi-a mai permis aceeași dedicare, am lăsat cărțile de parenting în plan secund. Însă, atunci când aflu de o carte bună și recomandată în domeniu, îmi fac și acum timp să o parcurg. Ultima carte de acest gen pe care am citit-o a fost cartea Ioanei Chicet-Macoveiciuc – „Copilul tău. Părinții tăi. Tu”.

Acest mini-interviu face parte dintr-o nouă serie de interviuri prin care ne propunem să deschidem conversația despre importanța cititului în familie și impactul asupra educației copiilor. Vom invita alături de noi creatori de conținut, părinți, cadre didactice și nu numai care sperăm să vă inspire prin alegerile și cuvintele lor. Pentru că noi, la Editura Didactica Publishing House, #CitimCuMintea și #CitimCuInima

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *