Părinții DPH

Flavia Hirișcău, blogger parenting: Cititul este un prilej de conectare părinte-copil

23 noiembrie 2021

Scris de:

Flavia Hirișcău, blogger parenting: Cititul este un prilej de conectare părinte-copil

Sunt Flavia, mamă, soție, fiică, prietenă, posesoare de job full-time și autoare de blog. Sunt un om dinamic de când mă știu, curios, căruia îi plac provocările. Și, până acum, am avut câteva”. – așa se recomandă Flavia Hirișcău, care a scris timp de mai bine de 5 ani pe noidoisibebe.ro. Odată cu trecerea într-o nouă etapă de parenting, blogul Flaviei a primit un nume nou – flaviahiriscau.ro. Însă în continuare promovează un stil de viață sănătos, atât pentru trup, cât și pentru minte. Căci, pe lângă postările apetisante cu bunătăți pregătite chiar de ea, veți vedea, mai ales pe Instagram, și o mulțime de postări cu și despre cărți.

Prin urmare, am invitat-o să ne împărtășească din expriența sa de serial-reader, atât a ei, cât și a fetiței sale, Antonia, care de anul acesta este elevă.

Cât de des îi citești Antoniei și ce fel de cărți preferă?

Îi citesc Antoniei în fiecare zi, cu mici excepții care se negociază destul de dur. 😊 Nu aș putea spune că preferă un anumit tip de cărți. Lecturile noastre depind mult de moment și de stare. În mare parte, seara alegem să citim povești și, uneori, cărți în versuri. Dacă suntem în deplasare ori peste zi vrem să deschidem o carte, citim și răsfoim enciclopedii pentru copii.

De ce este atât de importantă lectura la voi în familie?

Sunt atât de multe motive pentru care consider că cititul este important! Încerc să pun aici câteva dintre ele. Pentru noi, cititul este un prilej de conectare părinte-copil, de a ne liniști în mijlocul zilei sau seara, înainte de somn. De asemenea, le stimulează copiilor limbajul și creativitatea, îi ajută să învețe mai multe despre lume și să se identifice cu anumite personaje/situații, le insuflă valori.

Cum crezi că-i ajută cărțile pe copiii tăi să se dezvolte/să-și însușească noțiuni noi? 

Consider că lecturile, alese potrivit, conform vârstei și nevoilor, au ajutat-o pe Antonia să-și dezvolte vocabularul, să se deschidă mai mult când vine vorba de emoții, să se identifice și să găsească soluții în situații care i-au fost mai greu de gestionat, să înțeleagă mai bine cum funcționează lumea exterioară și nu numai, dar și să învețe noțiuni noi din domenii diferite prin intermediul cărților de profil.

Cum alegi cărțile? Datorită mesajului, ilustrației, recomandărilor? 

Aș spune că optez pentru un mix între lucrurile menționate de tine. Mesajul și conținutul cărții sunt foarte importante și adesea se întâmplă să aleg cărți în funcție de mesaj, pliat pe nevoile Antoniei. De exemplu, la început de școală am ales cărți cu această tematică pentru a o pregăti mai bine pentru noua etapă. Apoi, contează foarte mult și recomandările oamenilor cu care rezonez. Ilustrațiile sunt și ele importante și încerc să diversific alegerile și din acest punct de vedere.

Crezi că ar trebui să citim mai mult? Sau părinții de azi sunt o generație care conștientizează importanța cărților? 

Este foarte greu să-mi dau cu părerea, să mă exprim la modul general. Știu că statisticile europene ne plasează pe ultimele locuri la consumul de carte, din păcate. Apoi, depinde din ce bulă faci parte. În bula mea, părinții citesc, le citesc copiilor și îi încurajează pe cei mici să citească atunci când ajung la vârsta potrivită. Dacă ar fi să vorbesc la modul general, bazându-mă pe statisticile de care spuneam, aș zice că este loc de mai bine, de mai mult.

Câte cărți cumperi lunar și câte ai vrea să cumperi de fapt? 

Nu am ținut niciodată o evidență câte cărți cumpăr în fiecare lună. Recunosc că încerc să mă țin departe de achiziții noi până nu epuizez stocurile existente în dulap. 😊 Dacă ar fi după mine, sigur aș avea 5-10 cărți (pentru mine + Antonia) de cumpărat în fiecare lună.

Care este personajul preferat al copiilor tăi și de ce? 

Antonia nu are un personaj preferat, dar i-au plăcut mult seriile cu Erus și Țup.

Crezi că oferta de carte din piața din România este suficient de variata? Ce ai schimba tu, ca părinte? 

Eu cred că, din fericire, în momentul de față, există varietate pe piața de carte din România. Există cărți variate ca și tematică, conținut și ilustrații, pentru toate vârstele și pentru toate buzunarele.

Citești cărți de parenting, ghiduri de predare, metodologii? Cum ți se par? 

Citesc și cărți de parenting, dar și de psihologie, pentru că îmi doresc să mă informez, să înțeleg mai bine cum funcționează anumite lucruri, să mă autoeduc. Bineînțeles, anumite idei pot să nu mi se potrivească și asta e absolut ok. Informația trece prin filtrul personal și nu e luată mot-a-mot. Așadar, din punctul meu de vedere, astfel de cărți sunt o bună sursă de informare, de înțelegere a copilului, a relațiilor interumane, ș.a.m.d. Da, în privința copilului instinctul nostru de mame contează enorm, dar el nu este suficient. Instinctul face casă bună cu informația luată din surse de încredere, trecute prin filtrul personal, însușite și aplicate în măsura în care acest lucru este posibil.

Acest mini-interviu face parte dintr-o nouă serie de interviuri prin care ne propunem să deschidem conversația despre importanța cititului în familie și impactul asupra educației copiilor. Vom invita alături de noi creatori de conținut, părinți, cadre didactice și nu numai care sperăm să vă inspire prin alegerile și cuvintele lor. Pentru că noi, la Editura Didactica Publishing House, #CitimCuMintea și #CitimCuInima

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *