Autorul lunii

Brigitte Weninger: ”Trebuie doar să străbat lumea cu mintea deschisă și să adun poveștile bune care se găsesc peste tot…”

26 ianuarie 2022

Scris de:

Brigitte Weninger: ”Trebuie doar să străbat lumea cu mintea deschisă și să adun poveștile bune care se găsesc peste tot…”

Brigitte Weninger s-a născut în Austria și a publicat prima carte pentru copii în 1995. De atunci cărțile ei au fost traduse în peste 40 de țări.  Iubește natura și o consideră principala sursă de inspirație în volumele care le prezintă copiilor noțiuni importante într-un mod blând și iubitor: generozitate, empatie, răbdare, iertare și dragoste.

Cine este Brigitte Weninger după atâtea cărți publicate?

În inima mea sunt încă educatoarea de grădinițăt între 1978 și 2000. Ca scriitoare am o viață mai liberă și mai puține responsabilități decât aveam atunci,

dar primul lucru la care mă gândesc cu fiecare carte nouă este cum poate fi folosită această poveste într-un grup de copii sau chiar și cu un singur copil.

Cum v-a venit ideea de a vorbi cu copiii prin intermediul cărților și al ilustrațiilor?

Vezi mai sus: în draga mea meserie am experimentat cât de puternic reacționează copiii la povești și câte valori și idei importante pot fi transmise prin intermediul imaginilor povestite, scrise și desenate. În antichitate, basmele, miturile și legendele erau mijloacele de educație și formare a tuturor popoarelor cultivate din această lume – astăzi, cărțile ilustrate acționează ca niște mediatori minunați.

Cum vă inspirați? Cum alegeți următoarele subiecte pentru cărțile dumneavoastră?

Nu este vorba că eu caut noi subiecte – poveștile mă găsesc pe MINE! Trebuie doar să străbat lumea cu mintea deschisă și să adun poveștile bune care se găsesc peste tot

Probabil că este dificil, dar dacă ați putea alege doar una dintre cărțile dumneavoastră, care este preferata dumneavoastră?

Pur și simplu: ca în orice familie, cel mai mic = cel mai nou copil (= carte) este întotdeauna marele favorit!

Care sunt mesajele pe care doriți să le rețină copiii și părinții lor după ce vă citesc cărțile? Cum contribuie ilustrațiile la acest mesaj?

UPPS – este o întrebare foarte dificilă pentru că trebuie să rezum peste 70 de cărți pentru copii… Vreau ca următorul mesaj să fie reținut în cuvinte și imagini: „Orice s-ar întâmpla: VIAȚA ESTE FRUMOASĂ!”

Cum îi vedeți pe părinții contemporani? Sunt ei mai concentrați pe bunăstarea emoțională a copiilor lor decât, să spunem, acum 10-20 de ani? Ce s-a schimbat?

Lucrez cu familiile de peste 40 de ani. În mod normal, părinții își doresc ÎNTOTDEAUNA ce este mai bun pentru copiii lor. Dar astăzi au mai mult timp la dispoziție și – datorită comunicării digitale – și mult mai multe opțiuni de comparație decât în trecut. Uneori, acest lucru îi supără. Dar dragostea pentru copil este aceeași.

Ați fost vreodată în România? Ați dori să o vizitați? Care este primul lucru care vă vine în minte când vă gândiți la România?

Din păcate, nu am fost niciodată în România, dar primul lucru care îmi vine în minte este mâncarea minunată, băutura și oamenii prietenoși. Pentru că am prieteni români dragi care dețin un restaurant în orașul meu natal, iar eu ador ciorbā, māmāligă, papanași… și paharul liniștitor de țuică de după.

Aveți un mesaj pentru micii tăi cititori români și pentru părinții lor?

Da: „Orice s-ar întâmpla: VIAȚA ESTE FRUMOASĂ!”

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *