Cărți pentru copii

Yuval Zommer: ”Inspirația mea vine de la Mama Natură. Există atât de multe povești uimitoare care pot fi găsite în natură, atât de multă frumusețe și minunăție de celebrat!”

7 februarie 2022

Scris de:

Yuval Zommer: ”Inspirația mea vine de la Mama Natură. Există atât de multe povești uimitoare care pot fi găsite în natură, atât de multă frumusețe și minunăție de celebrat!”

Yuval Zommer a absolvit Royal College of Art cu un master în ilustrație. A lucrat ca director de creație în agenții de publicitate înainte de a deveni autor și ilustrator al seriei ”Marea carte...” – serie care îi ajută pe copii să exploreze și să iubească natura. Seria a fost tradusă în 25 de limbi și a câștigat numeroase premii în Marea Britanie.

Descoperiți mai jos un interviu cu domnul Zommer, acordat în exclusivitate editurii noastre:

1. Cine este Yuval Zommer după atâtea cărți publicate?

Acum sunt publicat în multe țări, iar cărțile mele au fost traduse în 28 de limbi până acum, așa că îmi dă o mare satisfacție să știu că copii din diferite părți ale lumii s-au conectat cu toții la mesajul meu și împărtășesc același interes pentru a învăța despre planeta noastră.

Cred că m-ați putea numi un ecologist, deoarece mesajul meu a ajuns la mulți cititori, dar în primul rând sunt un autor/ilustrator care adoră să facă cărți.

2. Cum v-a venit ideea de a vorbi copiilor prin intermediul cărților și ilustrațiilor?

În copilărie, obișnuiam să desenez și să îmi aduc lucrările la școală. Profesorii mei de la școală mi-au recomandat să scriu câteva cuvinte care să însoțească desenele și să împărtășesc poveștile mele cu clasa, iar acest lucru mi-a stârnit pasiunea pentru cărțile ilustrate!

3. Cum vă găsiți inspirația? Cum alegeți următoarele subiecte pentru cărți?

Inspirația mea vine de la Mama Natură. Există atât de multe povești uimitoare care pot fi găsite în natură, atât de multă frumusețe și minunăție de celebrat! Îmi aleg subiectele împreună cu editorii mei și discutând cu cititorii mei. Cea mai recentă carte a mea, „The Big Book of Belonging”, a fost realizată în timpul pandemiei, când lumea a încetinit și am început cu toții să ne reconectăm cu natura.

4. Probabil că este dificil, dar dacă ați putea alege doar una dintre cărțile dumneavoastră, care este preferata dumneavoastră?

Nu am o carte preferată, deoarece consider că toate cărțile mele sunt „bebelușii” mei, însă iubesc oceanul și verile pe malul mării, așa că „The Big Book of the Blue” îmi este mereu aproape de inimă.

5. Care sunt mesajele pe care doriți să le rețină copiii și părinții lor după ce vă citesc cărțile? Cum contribuie ilustrațiile la acest mesaj?

Vreau ca cititorii mei să fie curioși în legătură cu planeta noastră și să fie generația care face schimbarea pentru a o îngriji și proteja.

Ilustrațiile mele reflectă bucuria pe care o am atunci când desenez creaturile mari și mici ale naturii. Cred că cuvintele și imaginile sunt cele mai bune atunci când lucrează împreună. În toate cărțile mele, textul este întotdeauna încorporat în imagini, astfel încât experiența lecturii să devină o călătorie de-a lungul paginii.

6. Cum îi vedeți pe părinții contemporani? Sunt ei mai concentrați pe bunăstarea emoțională a copiilor lor decât, să spunem, acum 10-20 de ani? Ce s-a schimbat?

Atât de multe lucruri sunt diferite în zilele noastre, Covid și schimbările climatice/încălzirea globală ne afectează pe toți, iar părinții de astăzi abordează multe probleme complexe pe care părinții lor nu au fost nevoiți să le abordeze. De asemenea, acum trebuie să depunem un efort suplimentar pentru a încuraja dragostea copiilor pentru citirea cărților fizice, deoarece există atât de mult timp petrecut pe telefon, jocuri pe calculator și social media.

 

7. Ați fost vreodată în România? Ați dori să o vizitați? Care este primul lucru care vă vine în minte când vă gândiți la România?

Mi-ar plăcea să vizitez România într-o zi – primul lucru care îmi vine în minte este linxul, animalul național al României, pe care nu l-am văzut niciodată în sălbăticie, și am auzit că aveți niște păduri uimitoare!

8. Ai un mesaj pentru micii tăi cititori români și pentru părinții lor?

Cititul ar trebui să fie o plăcere și o distracție. Dar nu uitați că fiecare copil este diferit, unii copii preferă să memoreze fapte și cifre, unii copii răspund cel mai bine la imagini, unii au o pagină preferată pe care le place să o citească din nou și din nou, și așa mai departe. Totul este bine! Atunci când un copil se arată interesat de ceva, el va deschide calea!

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *