Cărți pentru copii

La ce vârstă încep copiii să citească?

17 martie 2022

Scris de:

La ce vârstă încep copiii să citească?

Probabil că te-ai întrebat de nenumărate ori: ”când va începe copilul meu să citească?”. Evident, există un răspuns simplu dar asta nu înseamnă că nu există loc pentru nuanțe.

Gândește-te: dacă cunoști asocierile vârstă-abilitate, ești și informată, dar și puțin stresată dacă micuțul tău nu le ”atinge” pe toate. Oricât de tentant ar fi să știi unde ”ar trebui” să se afle copilul tău, există un spectru foarte de larg de momente de declic, iar abilitățile de literație nu fac excepție.

Fiecare copil este unic, are propriul ritm de învățare. Tot ce trebuie să faci este să te implici activ în stimularea dragostei sale pentru lectură. Restul ar trebui să curgă de la sine, fără a ține cont de ”la vârsta asta ar trebui să…”.

Dar să începem cu începutul.

CE ESTE CITITUL?

O explicație generală: acțiunea de a citi corect cuvinte.

Dar să fim serioși: cititul este mai mult decât atât! Reading Rockets, un site foarte respectat pentru cercetare în domeniul literației, definește lectura ca ”generarea sensului din tipar”. Această definiție puțin mai generală ne ajută să includem și abilitățile valoroase ale copiilor mai mici care urmăresc o poveste chiar fără a citi cuvintele care o alcătuiesc.

Sursă imagine: www.childrenskastle.com

Mai jos discutăm despre când încep copiii să citească și cum putem transforma activitatea într-un una plăcută, pe care o aleg de bună voie.
CITITUL PENTRU PRECITITIORI:
Poate un toddler să citească? Între vârsta de 2-4 ani avem o perioadă ideală pentru a introduce lectura ca o rutină zilnică plăcută. Atunci când împărtășești o poveste cu cel mic (sugerăm să începi cu cărți cartonate), îl poți ajuta să înțeleagă acțiunea discutând ilustrațiile.

Pune întrebări cu voce tare și răspunde la ele: ”Unde s-a dus băiețelul? Oh! Este în spatele copacului!”

Astfel îți poți ajuta copilul să înțeleagă ce se întâmplă în poveste și îi ajută să evalueze o poveste pe măsură ce ea este spusă: previziuni, identificarea personajelor, și păstrarea firului poveștii sunt elemente cruciale ale literației timpurii.

Descriere: consumer.healthday.com

Acesta este și un moment bun pentru a începe educația emoțională: evidențiază personaje cu fețe triste sau fericite și fă legătura dintre acțiune și emoție ”fetița este tristă pentru că nu își găsește animalul de pluș preferat”. Chiar și un comentariu mic de fiecare dată când citiți o poveste îmbogățește experiența copilului și în curând vei observa că el repetă aceste acțiuni în timp ce se uită la cărți.
MECANICA CITITULUI
Aici se află ”miezul” lecturii și unde pot apărea cele mai multe probleme.

Abilitatea de a citi este o combinație între folosirea literelor pentru a decoda anumite cuvinte ”pisică” este format din sunetele ”p,i,s,i,c,ă”) și memoria vizuală a anumitor cuvinte.

Sursă imagine: themomchildcare.com

Unii mici cititori pot decoda cuvinte foarte repede fără a se baza prea mult pe reguli fonice în timp ce alții au nevoie de aceste reguli pentru a deveni cititori fluenți. Fiecare cititor este diferit și nu există o rețetă magică pentru a-i ajuta. Trebuie doar să fii atentă la care metodă reacționează mai bine micuțul tău.
FLUENȚĂ ÎN CITIT
Cititul fluent este următorul pas în călătoria micului cititor. Fluența măsoară viteza, precizia și expresivitatea. O componentă uriașă în construirea fluenței o reprezintă repetiția: cititul aceluiași text sau aceleași povești îl ajută pe copil să devină mai încrezător în abilitățile sale și să se familiarizeze cu textul.

Viteza și precizia se îmbunătățesc pe măsură ce copilul se simte mai încrezător. Expresivitatea apare când el înțelege ce se întâmplă în text și care sunt reacțiile pe care povestea le provoacă.

Sursă imagine: momjunction.com

Și aici ajungem la ”găsirea sensului”. Poate copilul înțelege un cuvânt sau o propoziție dar fără să o pună în context (abilitatea de înțelegere) nu va putea ști ce tonalitate să folosească când citește cu voce tare.

Cărțile audio pot fi o soluție pentru această provocare, reprezentând un punct de plecare amuzant și organic pentru dezvoltarea expresivității.
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ CITEASCĂ?
În general, copiii încep să descifreze cuvintele scrise pe la vârsta de 4-7 ani (între grădiniță și clasa a 2-a). Însă EXISTĂ NENUMĂRATE MOTIVE pentru care abilitățile de literație se pot dezvolta într-un alt ritm. Tot ce trebuie să facă familia ta este să susțină dragostea pentru lectură de cât mai timpuriu posibil și să creeze o asociere pozitivă între cărți și timp petrecut împreună.

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *