Cărți pentru copii

Cum să îți ajuți copilul să se îndrăgostească de lectură

19 aprilie 2022

Scris de:

Cum să îți ajuți copilul să se îndrăgostească de lectură

Maria Russo este jurnalist cultural, editor la LA Times, The New York Observer and Salon și deține un doctorat în literatură comparată de la Universitatea Columbia. În prezent este editor pentru cărți pentru copii la New York Times Book Review.

Pamela Paul a scris 5 cărți de parenting. Este jurnalist de modă la New York Times și editor la American Demographics.

În volumul lor bestseller ”Cum să crești un cititor” cele două autoare folosesc experiența lor din domeniul literar și cea de părinți pentru a oferi sfaturi simple și ușor de pus în practică pentru a ajuta copiii să iubească lectura și să aleagă să citească din pasiune nu din obligație.

Sursă imagine: townhallseattle.org.

Cărțile pentru copii sunt cele mai importante cărți din viața noastră

Unii dintre noi privim cărțile pentru copii și ne gândim ”Eh, este doar o carte pentru copii!” sau credem că nu este o carte ”adevărată”.

Însă, dacă stăm să ne gândim, cărțile pentru copii sunt cele mai importante cărți din viața noastră: ele sunt cele care ne transformă în cititori.

Atunci cum îl pot transforma cărțile în ceva atractiv pentru copilul meu? A spus că nu-i place deloc să citească, iar învățătoarea a observat că nu se descurcă așa bine la lectură…

Provocarea transformării lecturii în pasiune este definită de anxietate și sfaturi aparent conflictuale care duc la apariția miturilor.

În cartea lor, cele două autoare iau aceste mituri pe rând și le demontează, oferind alternative inteligente pentru părinții care vor ca cei mici să iubească lectura și ceea ce aceasta le oferă.

Mitul 1: nimic nu este mai important decât cititul cu voce tare

Studiile au arătat că simpla prezență a cărților într-o casă joacă un rol crucial în dezvoltarea pasiunii pentru lectură. Evident că acest lucru depinde și de venitul familiei dar pentru asta există bibliotecile! Împrumută 10-15 cărți în fiecare săptămână și introdu o rotație: ceva nou periodic. Dacă cel mic are acces constant la cărți, el nu se va putea plânge că nu are ce citi.

Varietatea titlurilor este cheie din acest punct de vedere: copiii încă realizează care sunt interesele lor, cine sunt și ce vor să vadă în cărți. Este datoria ta ca părinte să îi ghidezi și să fii atent care sunt pasiunile lor – transformă aceste pasiuni în ceva tangibili și asigură-te că cel mic se poate bucura de o carte în orice zonă a casei: biblioteca din camera lui, în living, bucătărie și chiar și în baie. Vorbim despre înconjurarea copilului cu literatură și crearea unui mediu bogat în cărți.

Mitul 2: cu cât citește mai repede, cu atât va fi un cititor mai vorace

Cumva a intrat în mentalul nostru colectiv că un copil ar trebui să învețe să citească până la vârsta de 5-6 ani.

În realitate, vârsta la care un copil învață să citească nu determină nimic în ceea ce privește abilitățile lui cognitive. Cadrele didactice și specialitșii în psihologie știu că vârsta normală pentru literație este 4-8 ani.

Fiecare creier este diferit și literația este o abilitate care trebuie dezvoltată.

Nu trebuie să îți grăbești micuțul (acesta va simți nemulțumirea tași va asocia lectură cu senzația de stres) – asigură-te că are de unde alege (vezi mitul 1) și creează o atmosferă de voioșie și plăcere atunci când vine vorba de lectură.

Mitul 3: cititul aceleași cărți înseamnă că cel mic s-a blocat

Bebelușii și toddler-ii beneficiază enorm din lectura aceluiași titlu. Gândește-te numai la toate poeziile pe care încă le știi pe de rost pentru că le-ai auzit de mică.

Deci ce se petrece în timpul acestui proces de lectură repetată?

  1. Bebelușul sau toddler-ul începe să memoreze poezia/povestea și să facă asocierea sunet-cuvânt-imagine. Acest lucru face parte din procesul de citit și astfel ei învață să citească. De asemenea, înseamnă că au memorizat cartea.
  2. Cărțile preferate sunt ideale de cărat în geantă/ghiozdan – mai ales dacă trebuie să așteptați undeva și îi poți oferi copilului tău o alternativă la telefon/tabletă.
  3. De fiecare dată când citiți povestea cel mic primește ceva nou: observă un alt detaliu, pune o întrebare, observă ceva diferit… Un copil care citește o carte peste 5 luni este foarte diferit de copilul care a citit-o inițial.
  4. Personajele devin parte din plasa lui de siguranță: îi devin prieteni și le recunoaște instant, creează o lume în care cel mic se simte instant confortabil și dacă vrei să crești un cititor, lasă-l să se bucure de lumea lui preferată!

Mitul 4: părinții trebuie să lucreze cu cei mici începând cu creșa și să îi ajute să progreseze în fiecare an

Sună de bun simț? Nu este.

Școala este unde copiii învață să citească. Acasă este locul unde copiii învață să iubească cititul.

În loc să te întrebi ”Când o să înceapă să citească?” sau ”La ce nivel a ajuns?”, întrebă-te mai bine ”Cum îl pot ajuta să vrea să citească?”.

Dacă la școala învățătoarea îi evaluează abilitățile, acasă el trebuie să găsească un mediu în care el poate citi din plăcere și din curiozitate.

Dacă la școala îi sunt recomandate anumite lecturi, evită să le forțezi prezența acasă. Lasă-l pe cel mic să aleagă el cum vrea să-și petreacă timpul liber și asigură-te că are mai multe opțiuni livrești (revezi mitul 1).

Pune accent pe ”plăcere” și ”curiozitate” și vei vedea cum cel mic se descurcă mai bine și la școală.

Mitul 5: odată ce citește, evitați cărțile ilustrate

Cărțile ilustrate trebuie să rămână de-a lungul întregii copilării (și chiar dincolo de vârsta aceasta!).

Oamenii citesc diferite tipuri de cărți în același timp în funcție de dispoziție sau etapa în care se află.

Sufletul și mintea copiilor sunt capabile să absoarbă tot felul de povești. Cărțile ilustrate (romane grafice, benzi desenate) îi ajută pe copii să înțeleagă cum funcționează și progresează narațiunea.

Există mai multe tipuri de cititori și foarte mulți copii sunt cititori vizuali sau cititori kinetici: ei preferă imaginile textului simplu. Pentru acești copii romanele grafice și benzile desenate sunt o resursă fantastică – ele combină perfect storytelling-ul textual cu cel vizual.

Nu uita: trăim într-o cultură vizuală și copiii sunt înconjurați de ecrane în permanentă mișcare. Dacă vrei ca ei să aleagă o carte în defavoarea unui telefon, atunci oferă-i o opțiune bogată în imagini.

Ce poți face ca părinte dacă vrei să crești un cititor?

IDEEA PRINCIPALĂ: cititul trebuie să fie o plăcere.

Deci:

  • Felicită-l în ceea ce privește alegerile lui livrești: titluri, interese, pasiuni. Manifestă entuziasm când sosește o carte nouă sau când vă întoarceți de la libărie/bibliotecă.
  • Evită să discutați despre nivele de lectură: nu este ceva pe care trebuie să te concentrezi. Focusează-te în schimb pe ce vrea copilul tău să citească, pe ce îi trezește curiozitatea. Poate vei considera unele titluri sunt prea simple sau prea avansate – dar când faci asta limitezi alegerile copilului tău. Lasă-l pe el să aleagă.
  • Lasă cadrele didactice să se ocupe de învățarea propriu-zisă.
  • Nu-l grăbi pe cel mic: dacă aveți două pagini cu ilustrații bogate și el vrea să stea 5 minute și să analizeze fiecare detaliu, lasă-l. Așa își dezvoltă abilitățile verbale și de observație.
  • Lasă-l să greșească: nu trebuie să îl oprești și să îl corectezi de fiecare dată – astfel experiența plăcută se transformă în oră la clasă.
  • Înțelege-l dacă nu vrea să citească cu voce tare: unii copii sunt mai timizi sau introvertiți și preferă să citească în gând. Este destul că la școala trebuie să facă asta, acasă el poate citi cum vrea.

IDEEA PRINCIPALĂ: creează o cultură în jurul cărților.

  • Schimbă ce consideri ca fiind o carte: cărți-puzzle, cărți cu glume, jetoane – tot ce nu are nevoie de un ecran este un lucru bun.
  • Discutați despre cărți când sunteți împreună: întreabă-i prietenii ce cărți preferă, care este cartea lor preferată, discutați în jurul mesei despre ultimul titlu citit.
  • Evită competiția: foarte important dacă ai mai mulți copii. Poate primul născut este un cititor vorace, iar cel mic preferă încă să se joace. Nu asigna automat rolul de cititor unui singur copil. Rogă-l pe cel mare să îi citească juniorului: el va fi flatat că i se acordă atenție și că poate împărtăși ceva cu fratele mai mic.
  • Nu poți crește un cititor dacă tu nu citești. Integrează lectura în rutina ta zilnică și nu îl trimite pe cel mic ”să citească” când tu stai pe telefon.

Nu uita: există o carte pentru fiecare copil. Tot ce trebuie să se întâmple este ca cei doi să se întâlnească.

Pe site-ul DPH avem sute de opțiuni pentru copiii care iubesc știința, basmele, istoria, cultura generală, robotica, animalele… aruncă o privire și poate așa vei descoperi cartea care îți va transforma copilul în cititor!

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *