Cărți pentru copii

Când ar trebui copiii să învețe să citească?

26 aprilie 2022

Scris de:

Când ar trebui copiii să învețe să citească?

Te-ai întrebat dacă ar trebui să începi să îl înveți pe copilul tău literele? Să îl ajuți să citească cu degetul? Să începeți cu cărți cu poze sau cărți cartonate cu litere MARI? Te îngrijorează faptul că cel mic încă nu progresează în literație?

Atunci acest articol este perfect pentru tine! Hai să vedem cum îți poți ajuta copilul să se pregătească pentru lectură într-un mod blând și amuzant!

Care sunt abilitățile pe care trebuie să le aibă un toddler înainte de a învăța să citească?

Înainte de a învăța să citească un copil trebuie să dețină deja anumite abilități ce țin de limbajul verbal.

De aceea, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a pregăti copilul pentru citit este să îl ajuți să își dezvolte abilitățile lingvistice: atât vorbit, cât și înțeles.

Sursă imagine: babycentre.co.uk

Începem cu înțelegerea limbajului – limbaj receptiv – acesta determină cât de bine înțelege copilul ce aude. Mai jos poți găsi câteva etape ale asimiliării acestui tip de limbaj:

  • se întoarce când este strigat
  • știe care sunt obiectele pe care le vede zilnic
  • înțelege părțile corpului
  • urmează rugăminți simple: ”Dă-mi mingea”
  • urmează rugăminți în doi pași: ”Dă-mi mingea și spală-te pe mâini”.
Sursă imagine: speakeasycommunity.com

Al doilea tip de limbaj este cel expresiv – acesta reprezintă ce spune copilul (sunetele și cuvintele pe care le scoate):

  • Gângurit: primul limbaj al copilului este plânsul. El plânge când îi este foame, este obosit sau suprastimulat. Prin a doua lună de viață bebelușul începe să gângurească și va începe să scoată sunete sub formă de vocale.
  • Bâlbăit: când bebelușul împlinește 5-6 luni, va începe să formeze sunete atât sub formă de vocale, cât și consoane. Acestea sunt silabe repetitive: dadada, tatata, mamama.
  • Argou: în jurul vârstei de 1 an copilul începe să vorbească ”pe limba lui”. Cuvintele nu sunt cele pe care le știm cu toții dar reprezintă primele încercări ale copilului de a vorbi.
  • Ne așteptăm ca cei mici să aibă 7-10 cuvinte la vârsta de 18 ani și 50 de cuvinte la vârsta de 2 ani – este perioada când vocabularul celui mic ar trebui să explodeze! Cuvintele ar trebui să fie diferite: ”mama”, ”tata”, ”mingea”, ”lingurița”, și adjective ”rece”, ”cald”, etc.
Sursă imagine: lumierechild.com

Odată atinse toate aceste etape, copiii trebuie să înțeleagă că un cuvânt tipărit înseamnă ceva. Ei trebuie să știe că literele alfabetului sunt diferite de imagini sau semne aleatorii.

Copiii trebuie să înțeleagă cum funcționează cărțile – chiar și noțiuni de bază cum ar fi cititul de la dreapta la stânga. Cărțile au coperte și dăm paginile una câte una.

Noi luăm aceste noțiuni ca fiind de la sine-înțeles dar ele sunt importante de învățat. De aceea, este o idee bună să citim copiilor chiar de când sunt bebeluși. Chiar dacă este prea devreme pentru lectura formală, ei se pot familiariza cu acțiunea lecturii.

Sursă imagine: cdn.cdnparenting.com

Când învață copiii să citească?

Lectura nu este o singură abilitate – ea reprezintă o combinație a mai multor abilități: recunoașterea literelor, abilitatea de a descifra cuvintele, abilitatea de a înțelege ce se citește și de a sumariza ideile principale.

Această călătorie implică mai multe milestones care NU sunt bătute în cuie – ele reprezintă mici victorii demne de recunoscut. Consultă lista de mai jos și nu te lăsa descurajată dacă cel mic nu se află unde ar trebui să se afle (am mai discutat în trecut despre cum aceste puncte sunt orientative și nu trebuie să reprezinte un motiv de stres dacă nu sunt atinse într-un anumit moment!).

3 ani

  • recunoaște o carte după copertă
  • se preface că citește
  • înțelege că o carte funcționează într-un anumit mod
  • poate începe să fie atent la litere și cifre

Asta este tot! Copiii de trei ani nu trebuie să recunoască vocale și consoane și nu trebuie să știe să își scrie numele sau alte așteptări stresante.

5 ani

  • recunoaște literele de pe semne, cutii și alte locuri
  • știe că fiecare literă are un sunet asociat
  • știe majoritatea literelor alfabetului

După cum poți vedea, aceste abilități sunt principal legate de abilități lingvistice și nu despre recunoașterea propriu-zisă a cuvintelor imprimate.

5 moduri de a-ți pregăti toddler-ul pentru citit

  • Vorbește cu el: abilitățile lingvistice interactive sunt printre cele mai importante abilități pe care trebuie să le deprindă un copil. Poartă o conversație cu el indiferent de nivelul său: conexiunea și interacțiunea sunt cele care contează.
  • Citiți împreună cărți cartonate și cu imagini: este prea devreme pentru lecții de lectură dar nu prea devreme pentru a vă bucura împreună de cărți! Studiile dovedesc că abilitățile lingvistice ale copiilor beneficiază de orele de lectură alături de părinți chiar de la vârsta de 6 luni.
  • Permite-i să exploreze cărțile: lasă-l să întoarcă paginile, să se uite la poze, să pună întrebări.
  • Cântați sau recitați poezii: rimele sunt o metodă foarte bună de a crea noțiunea sunetelor diferite – aceasta reprezintă fundația cititului.
  • La vârsta de 3 ani învață-l despre litere: arată-i cuvinte și litere în cadrul activităților voastre zilnice – pe cutii de cereale, etichete, semne și coperte. Jucați jocuri alfabetice: creați litere din plastilină sau desenați-le. Important este ca activitățile să fie distractive: o literă pe zi, o literă pe săptmână.

Lectura și copiii mici

Dr. Queena Lee-Chua, psiholog clinician spune: ”Pentru un toddler lectura nu este o prioritate”.

Lectura trebuie să fie distractivă și tu trebuie să îți lași copilul să descopere singur dragostea pentru învățat.

Ține minte: dezvoltarea copilului nu este un concurs!

Unii copii învață să citească mai devreme, alții mai târziu. Chiar și cei mai faimoși și de succes oameni din lume au învățat să citească mai târziu sau chiar întâmpină dificultăți și la maturitate.

Sursă imagine: atbchoice.org

Lectura este una dintre cele mai plăcute abilități. Câți dintre noi nu ne aducem aminte cu plăcere de orele petrecute pierduți într-o carte fantastică? Odată ce un copil stăpânește lectura, sute de lumi i se deschid.

De aceea, dorim să asociem cititul cu ceva fericit și nu cu stres și tensiune.

Pentru mai multe sfaturi legate de crearea unui mediu propice lecturii, îți recomandăm un bestseller internațional, recent apărut la editura DPH – CUM SĂ CREȘTI UN CITITOR.

Combinând sfaturi clare și practice cu idei pentru inspirație, trucuri și liste de cărți recomandate, ”Cum să crești un cititor” îți arată cum să te bucuri alături de copiii tăi de momente de lectură nesfârșite și cum să-i ajuți să citească cu plăcere.

Împărțită în patru secțiuni – de la bebeluși la adolescenți –, fiecare secțiune fiind ilustrată de câte un alt grafician – această carte îți oferă:

  • idei utile la fiecare pagină
  • posibilități de a dezvolta o rutină a lecturii în familie
  • modalități de realizare a unei biblioteci a familiei
  • cum îi poți implica în momente de lectură pe copiii tăi
Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *