Cărți pentru copii

Somnul la bebeluși. 10 sfaturi utile pentru părinți

28 aprilie 2022

Scris de:

Somnul la bebeluși. 10 sfaturi utile pentru părinți

Somnul bebelușilor este una dintre cele mai mari probleme ale părinților, în special în primele luni de viață cât părinții încep să creeze o rutină. Descoperă în acest articol cât trebuie să doarmă bebe, de ce se agită în somn, precum și 10 trucuri pentru a-l adormi mai repede.

Cât trebuie să doarmă un bebeluș?

Nou-născuții și bebelușii dorm 13-18 ore pe zi în total dar se trezesc des pentru a mânca. Acest lucru se datorează stomacului mic care nu reține o cantitate mare de lapte. Cei care dorm perioade mai lungi trebuie treziți pentru hrănire altfel nu vor crește în greutate suficient de repede. În general bebelușii alăptați la sân mănâncă o dată la 2-3 ore, iar cei hrăniți cu biberonul la 3-4 ore.

Somnul total variază în funcție de vârstă. Iată cât trebuie să doarmă un bebeluș:

  • 0-2 luni: 16-18 ore/zi
  • 2-4 luni: 14-16 ore/zi
  • 4-6 luni: 14-15 ore/zi
  • 6-12 luni: 14 ore/zi

Nou-născuții nu au simțul zilei și nopții, motiv pentru care cele 16-18 ore sunt împărțite egal între cele două părți ale zilei. Pe măsură ce bebelușul crește, însă, va dormi mai mult noaptea și mai puțin ziua. Schimbarea apare în jurul vârstei de 2-3 luni, când somnul de zi se reduce la doar 4-5 ore, față de 7-9 ca înainte de 2 luni.

De ce se agită bebelușii în somn?

Cine nu cunoaște expresia „a dormi neîntors ca un bebeluș”? Totuși, realitatea e deseori diferită, iar mulți părinți observă îngrijorați că cel mic nu este atât de liniștit precum se așteptau. Din fericire, acestă ”agitație” este normală și are mai multe explicații. Iată de ce se agită bebelușii în somn.

  • dă semne că vrea să mănânce în curând
  • încă nu este învățat cu diferența dintre zi și noapte, iar somnul său e mai ușor
  • este suprasolicitat din cauza agitației din casă
  • dacă presiunea laptelui de sân nu este puternică, bebelușul trage mai tare când se hrănește și devine mai obosit
  • încă nu s-a creat o rutină de somn

Trucuri pentru a adormi bebelușii

Experimentează cu următoarele 10 trucuri pentru adormirea bebelușului pentru a descoperi ce funcționează cel mai bine la puiul tău.

Cântece de adormit copii

Cântecele de adormit copiii, numite și cântece de leagăn, diminuează stresul, stabilizează starea emoțională și ajută bebelușul să adoarmă mai repede. În plus, vocea părinților este cea mai liniștitoare pentru cel mic, chiar dacă nu sunteți cei mai buni cântăreți. Atenție, înainte de culcare cântați încet: vreți să-l adormiți, nu să-l distrați.

Legănatul copilului

Când vine vorba de legănatul copilului, există atât argumente pro, cât și contra. E evident că mișcările de du-te-vino îi liniștesc pe bebeluși, însă dacă se obișnuiesc așa, poate fi greu să îi dezveți. Mai mult, există pericolul să îi rănești, apărând sindromul copilului zgâlțâit. Acesta se referă la leziunile la nivelul creierului, retinei, coastelor și membrelor, apărute atunci când cel mic este mișcat cu prea multă putere.

Cu toate acestea, legănatul poate fi benefic în primele 3-4 luni de viață. Ține cont însă că nu trebuie să miști copilul prea agresiv și, de preferat, combină această soluție cu altă metodă de a-l adormi.

Alăptatul bebelușului

Alăptatul bebelușului se face la cerere, atât ziua, cât și noaptea. Cu toate acestea, laptele matern are diferite concentrații de hormoni în funcție de perioada zilei. De exemplu, seara este mai bogat într-un aminoacid care ajută bebelușii să producă melatonină. Rolul melatoninei este de a regla ceasul intern și de a dormi mai bine. Mai mult, dacă alăptezi înainte de culcare și tu vei dormi mai liniștită.

Sunete albe pentru bebeluși

Înainte de a se naște, bebelușii sunt obișnuiți cu anumite zgomote. Bătăile inimii și sunetele intestinale din corpul mamei au o anumită intensitate și ritmicitate cu care se simt confortabili. Odată ce au „ieșit în lume”, ei pierd aceste zgomote, care sunt înlocuite de muzică, emisiuni TV, mieunatul pisicii, un claxon sau, mai rău, bormașina vecinului.

Zgomotele albe sunt eficiente atât pentru adulți, cât și pentru copii și bebeluși. Se referă la acele sunete care au o frecvență ce neutralizează alte zgomote de fundal. Mai mult, sunt relaxante și stimulează somnolența, ajutându-ne să adormim mai repede și să avem un somn mai odihnitor. Un studiu publicat în 1990 a constatat că 80% din nou-născuți adorm după 5 minute în care aud sunete albe pentru bebeluși.

Poți achiziționa un dispozitiv special pentru adormirea copiilor, însă găsești sunete albe și pe YouTube sau o aplicație mobilă. În general e vorba de sunete din natură: un râu curgător, ploaie, valurile oceanului, ciripit de păsări, greieri sau vântul din pădure.

Balansoar cu vibrații

Balansoarul cu vibrații este un dispozitiv care leagănă bebelușul, ajutându-l să doarmă. Există două tipuri de balansoare: manual și electric. Cel manual are un preț mai mic, însă cel electric are diferite funcții utile, precum vibrațiile. Mai mult, unele modele au bară cu jucării și melodii care liniștesc copiii.

Compară mai multe produse pentru a alege unul de calitate. Cadrul rezistent este obligatoriu, la fel ca hamurile sau centurile de siguranță. Scaunul trebuie să aibă o husă detașabilă, pentru a o putea igieniza corespunzător. În ceea ce privește alimentarea, cele pe baterii sunt utile dacă vrei să muți balansoarul în diferite camere, la bunici sau în vacanță, însă se pot descărca rapid. Nu vei avea problema aceasta cu unul cu alimentare la priză, însă nici nu îl vei putea muta unde vrei.

Puterea exemplului

Bebelușii pot avea un somn agitat dacă în jurul lor e prea multă gălăgie. De aceea, când puneți copilul la culcare, încercați să vă odihniți și voi. Dacă aveți treabă prin casă, așteptați musafiri sau vreți să urmăriți un film, păstrați pe cât posibil liniștea pentru a nu-l deranja. E recomandat să închideți ușa camerei și să folosiți o cameră audio-video pentru monitorizare.

Ora de culcare a bebelușilor

Ora de somn se stabilește în primul rând în funcție de vârstă. Până la 2 luni, bebelușii au 4-5 episoade de somn pe zi, iar ora de culcare seara ar trebui să fie în jurul orei 21:00-22:00. Treptat, ora scade, ajungând la 18:30-19:00 la 3-4 luni. La 5 luni vor avea 3 episoade de somn, iar seara e bine să fie culcați la 19:00-19:30. O nouă modificare apare la 10 luni, când au loc 2 episoade de somn pe zi, iar ora de culcare seara se stabilește la 3 ore de la ultimul somn (ideal între 19:00 și 20:00).

Desigur, e nevoie să urmărești și semnele pe care cel mic ți le dă, acestea fiind cele mai importante când stabilești ora de culcare la bebeluși. Dacă este calm, îi cad pleoapele și cască, îl poți pune la somn imediat. Nu pierde momentul pentru că apoi devine agitat și irascibil.

Lumina stinsă

După ce au trecut primele săptămâni bebelușul învață diferența dintre zi și noapte. În acest moment e bine să te folosești de lumină pentru a-i crea o rutină de somn. Astfel, camera trebuie să fie bine luminată ziua, mai ales în sezonul rece, când se întunecă mult mai devreme decât vara. Când vine seara, respectiv ora de culcare, lumina trebuie să fie diminuată. Fă acest lucru cu aproximativ 2 ore înainte să îl pui la somn.

Suzeta la bebeluși

Suzeta poate ajuta bebelușul să adoarmă mai ușor, liniștindu-l. Cu toate acestea, nu ar trebui utilizată în exces. Dacă faci acest lucru, șansele să îl faci dependent cu ea sunt foarte mari și riști să nu mai adoarmă fără ajutorul ei. Mai mult, vei avea probleme atunci când o scapă și nu o poate ridica singur.

Părerile despre utilizarea suzetei la bebeluși sunt controversate însă fiecare părinte decide ce consideră că e mai bine pentru propriul copil. Dacă ai ales să o folosești, nu o prinde niciodată de pătuț sau de hainele bebelușului cu un șnur, pentru a evita riscul strangulării. De asemenea, nu îl forța să o accepte; dacă deja a refuzat-o de câteva ori, las-o deoparte pentru moment și încearcă să îl convingi cu altă ocazie.

Spune-i o poveste

Vocea caldă a părinților liniștește imediat bebelușul. De aceea, se recomandă să îi spui o poveste înainte de culcare. Iată câteva recomandări de cărți potrivite pentru cei mici.

„Fiecare copil este o comoară” se adresează copiilor de peste 1 an. Cartea descrie o poveste despre iubirea părintească și mai ales despre dragostea pe care mama o are pentru copilul său. Cărticica ilustrată o are în rolul principal pe maimuțica Mono, care își înțelege greșit mămica și crede că trebuie să îi caute o comoară fizică.

„Lotta descoperă lumea – În grădină” o are în prim plan pe simpatica Lotta, care, alături de cățelul Henri petrece o zi minunată în grădină cu tatăl ei. Aici, ea face o excursie fascinantă în care descoperă fructe, plante, flori, dar și animale mici care se târăsc printre acestea.

„O zi cu mami” descrie relația unică dintre mamă și copil în această cărticică în versuri pentru copiii de peste 2 ani. Descoperă împreună cu cel mic o zi din viața celor două veverițe: mămica pregătește masa, este cel mai bun partener de joacă, își înfășoară puiul după băiță, îi citește povești înainte de culcare și multe altele.

 

Desigur, găsești pe piață și cărți dedicate relației dintre tată și copil, precum „Împreună cu tati”. Personalele sunt 2 arici simpatici, iar tatăl sapă tuneluri, își consolează puiul când se lovește și este cel mai bun partener de joacă.

„Ghici ce se ascunde aici!: Flori” este o cărticică fascinată unde florile se transformă în animale odată cu ridicarea clapetei. Este potrivită pentru copiii c vârsta peste 1 an, care sunt încurajați să își folosească imaginația pentru a-și da seama ce animăluț urmează să apară dintr-o simplă floare.

Cartea pliată „Cifre și culori” este un instrument util pentru primele lecții ale celor mici. Ei învață culorile de bază, dar și cifrele, prin imagini legate în șir care se pliază sub formă de carte.

„Leo este furios” îi ajută pe cei mici să învețe cum se controlează emoțiile, în special cum se gestionează furia. Povestea îl urmărește pe puiul de leu Leo care decide să își construiască singur coliba, fără ajutorul prietenilor lui. Când aceștia se oferă totuși să îl ajute, leul are o reacție foarte neprietenoasă.

Învață-l pe cel mic despre anotimpuri și stările vremii prin cartea pliată Anotimpurile. Imaginile sunt legate una de cealaltă și se pliază sub formă de cărticică.

O altă carte pliată utilă pentru cei mici este Fructe. Aceasta îi învață despre banane, portocale, căpșuni, mere, kiwi și alte fructe delicioase pe care copiii le adoră.

Prin „În vizită la Zoo”, copiii descoperă detalii despre viețile celor mai cunoscute animăluțe. Cartea ilustrată le permite să pornească într-o călătorie imaginară minunată, în timp ce învață cuvinte noi.

„Bruno vrea la băiță” face parte dintr-o serie de cărți ce îl are ca personaj principal pe un ursuleț simpatic și haios. Copiii vor descoperi prin poveștile ilustrate aventurile acestuia, prin care parcurge diferite etape. Oare ce obiceiuri legate de băiță vor învăța din această povestioară ușor de urmărit?

Concluzii despre somnul bebelușilor

Somnul la bebeluși poate fi o provocare, însă poți gestiona cu succes situația dacă ai suficientă răbdare. Testează trucurile de adormit de mai sus și învață la ce răspunde cel mai bine. Nu uita: fiecare copil e diferit și în scurt timp îți vei da seama ce funcționează în cazul vostru.

 

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *