Cărți pentru copii Dezvoltare Personală

Idei de activități distractive și educative pentru copiii de toate vârstele

27 mai 2022

Scris de:

Idei de activități distractive și educative pentru copiii de toate vârstele

Ești în pană de idei în ceea ce privește activitățile pentru copii? Vrei să descoperi acele idei care sunt atât distractive, cât și educative? Descoperă în acest articol 18 idei pentru toate vârstele pe care le poți folosi atât acasă, cât și afară.

Faceți un puzzle împreună

De la copii mici până la adulți și seniori, oricine se poate distra făcând un puzzle. Ele vin într-o varietate mare de tematici și niveluri de dificultate, astfel încât poți alege puzzle-ul potrivit în funcție de vârstă. Beneficiile acestei activități includ perfecționarea abilităților motorii fine și a coordonării mână-ochi, rezolvarea problemelor și dezvoltarea puterii de concentrare și a răbdării.

Desenați, pictați sau colorați

Aceste trei activități creative pentru copii sunt importante pentru dezvoltarea fizică și mentală. Desenul, pictura și coloratul dezvoltă abilitățile motorii fine, încurajează analiza vizuală, ajută la stabilirea concentrării, cresc încrederea în sine și îi ajută pe cei mici să își dezvolte creativitatea. În plus, și părinții pot participa, fiind o modalitate perfectă de a se relaxa.

Modelați împreună plastilină

Modelarea plastilinei încurajează creativitatea, îmbunătățește coordonarea mână-ochi, este relaxantă și îi poate ajuta pe cei mici să elibereze energia în exces. Dacă ai un copil măricel, îi poți face cunoștință cu lutul cu uscare la aer. Acesta necesită abilități mai avansate, însă operele de artă pot fi păstrate pentru totdeauna.

Organizați o vânătoare de comori

Vânătorile de comori sunt atât de distractive pentru că pot fi personalizate în funcție de interesele copiilor. Mai mult, poți organiza una doar pentru el sau îi poți invita și prietenii, o poți face în parc, în grădină, dar și în propriul apartament sau chiar camera copilului. Gândește indiciile astfel încât să facă și mișcare, pentru a-și consuma energia.

Mergeți împreună la un film pentru copii la cinema

Filmele pentru copii sunt realizate astfel încât să îi ajute pe copii să învețe mai multe despre lumea din jurul lor într-un mod prietenos și atractiv. Prin intermediul lor, ei învață mai multe despre istorie, culturi diferite sau cum e recomandat să se comporte în anumite situații. Totodată, îi inspiră să devină persoane mai bune, să își depășească temerile și să îi accepte pe alții în ciuda diferențelor ce pot exista între ei. Un alt beneficiu al filmelor este faptul că îi învață să își identifice și controleze mai bine emoțiile.

Practicați un sport împreună

Sportul este benefic indiferent de vârstă, însă e deosebit de important în primii ani de viață. Copiii care fac suficientă mișcare au un risc redus de obezitate, se bucură de un somn mai odihnitor, au mai multă încredere în sine, iar oasele, mușchii, ligamentele și tendoanele se dezvoltă armonios. De asemenea, dacă practică sporturi de echipă, învață să lucreze alături de alți copii. Alătură-te celui mic atunci când face sport pentru a-ți menține sănătatea și a-ți îmbunătăți starea de spirit.

Dezvoltați-vă cultura generală

Includem pe lista de activități pentru copii și exercițiile de cultură generală. Desigur, cei mici poate vor uita o parte din informații, însă e important să le fixăm o bază pe care o vor aprofunda când cresc. Documentarele și vizitele la muzeu sunt două activități potrivite, însă nu uita de cel mai util mod prin care pot fi dobândite informații noi: lectura.

Cărțile de cultură generală pentru copii sunt adaptate vârstei, însă pot fi citite și de către părinți. Oare câți dintre noi n-am uitat diverse informații pe care le aflasem în copilărie?

De ce baloanele se ridică, iar merele cad: Legile care fac lumea să funcționeze face copiilor cunoștință cu universul fascinant al fizicii. De la informații simple despre energie și căldură până la subiecte complexe ca fizica cuantică, cartea este un must have pentru cei mici – și pentru părinții lor.

Puneți de un picnic în sufragerie

De regulă, picnicul implică timp petrecut în natură, piele încălzită delicat de soare, un joc de frisbee sau de badminton și, desigur, mâncare delicioasă. Însă activitatea necesită organizare, suficient timp liber și vreme plăcută. Ce-ai spune să organizezi un picnic rapid chiar în sufragerie, în loc să vă adunați la masă pentru prânz? Cei mici vor fi de-a dreptul încântați de această schimbare.

Mută piesele de mobilier care se află în mijlocul camerei și așază o pătură pe care puteți sta confortabil. Decorează cu flori proaspete și caută un playlist cu muzică din natură. Apoi, pregătește un meniu simplu, pe gustul tuturor. Gata, în 20 de minute ai organizat cel mai simplu picnic!

Jucați jenga sau faceți un castel din cărți de joc

Atât jenga, cât și castelele din cărți de joc necesită atenție sporită și coordonare bună. Pentru început, se construiește un turn, respectiv un castel. Apoi, jucătorii îndepărtează pe rând câte o piesă/o carte, creând o structură din ce în ce mai instabilă. Pentru a câștiga, e nevoie de abilități bune de luare a deciziilor și răbdare, calități importante la orice vârstă.

Jucați un board game

Jocurile de societate sunt o activitate care încurajează dezvoltarea sănătoasă a creierului copiilor și adolescenților. Mai mult, dacă au o durată mai lungă, îi ajută să rămână concentrați pentru mai mult timp. Poate consideri că un board game nu e opțiunea ideală pentru copilul tău dacă în general devine frustrat când pierde la jocuri. Totuși, ele îl vor învăța să rămână calm și să aprecieze activitatea chiar dacă nu e câștigător.

Jucați-vă „Baba Oarba” sau „De-a v-ați ascunselea”

Baba Oarba și De-a v-ați ascunselea îi învață pe cei mici să respecte reguli, să treacă peste frustrări și să lucreze în echipă. În ambele cazuri, ei se amuză și socializează față în față, stând departe de tehnologie.

Gătiți împreună o prăjitură

E adevărat, se face destulă mizerie când gătești cu un copil. Totuși, pe măsură ce își dezvoltă abilitățile, dezordinea se reduce, iar tot ce învață este foarte folositor pe viitor. Rularea aluatului în bile, apoi întinderea și aplatizarea acestuia îi ajută să își dezvolte abilitățile de coordonare. Coordonarea ochi-mână este de asemenea îmbunătățită atunci când toarnă ingredientele în bol și aluatul în forma de copt. Mai mult, micuțul învață să urmărească instrucțiuni și să planifice următoarele mișcări. Îl poți lăsa să facă diferite activități cu grad diferit de dificultate în funcție de vârstă.

Citiți împreună povesti pentru copii

Principalul avantaj al poveștilor pentru copii este legat de dezvoltarea lor emoțională. Mai exact, învață să empatizeze și să își gestioneze mai bine emoțiile. Totodată, poveștile le stimulează imaginația și dezvoltă gândirea critică.

Tilda Șoricela – Povești de primăvară și de vară urmărește aventurile unei micuțe șoricici care locuiește în turnul unei biserici. Din paginile cărții, copiii vor descoperi cum organizează Tilda primul picnic din an, cum decurge vânătoarea de comori și în ce excursii se duce.

Mergeți împreună la muzeu

Mersul la muzeu este o activitate cu numeroase beneficii educaționale pentru copii. Având acces la internet, ei sunt obișnuiți să primească enorm de multă informație constant. Cu toate acestea, ca părinte poate fi dificil să limitezi accesul astfel încât să primească doar informațiile pe care ți le dorești. De aceea, muzeele le arată că lumea e plină de lucruri fascinante pe care le pot învăța. Acest lucru îi va motiva să studieze mai mult, stârnindu-le curiozitatea. Totodată, la școală învață doar elementele de bază ale istoriei. La muzeu, în schimb, descoperă detalii deosebite.

Jucați avioanele

”Avioanele” e o activitate simplă care se joacă pe hârtie. Fiecare jucător desenează 3 avioane pe un chenar cu 10×10 căsuțe, fără ca celălalt să le vadă. Apoi, trebuie să ghicească unde a pus celălalt avioanele pentru a le doborî. ”Avioanele” poate fi jucat oriunde, alungând rapid plictiseala.

Faceți origami

Plierea hârtiei prin origami este distractivă și îi ajută pe cei mici să exerseze anumite abilități incredibil de utile în viață. Copiii învață să asculte și să urmeze instrucțiuni, își îmbunătățesc puterea de concentrare, răbdarea și cooperarea. Mai mult, ei învață concepte de bază de simetrie și geometrie. Firește, origami e și o metodă eficientă de a discuta despre valorile culturale ale Japoniei, țara de origine a acestei arte.

Puneți în scenă o poveste

Dacă ai copii mici, e recomandat să recreați o poveste pe care ei o știu bine. Dacă sunt măricei, îi poți încuraja să inventeze propria poveste, punându-și creativitatea la muncă. Fiți chiar voi actorii sau folosiți-vă de păpuși ori figurine.

Ora de dezvoltare personală

Dezvoltarea personală este un concept pe care îl asociem de obicei cu adulții, însă e util și pentru cei mici. Desigur, totul este adaptat vârstei. Dezvoltarea personală pentru copii îi încurajează să-și descopere resursele interioare, le oferă mai multă încredere în sine și le îmbunătățește abilitățile de exprimare. În același timp, ei pot învăța lucruri practice, printre care cum pot acționa împotriva poluării mărilor, ce rol are yoga sau cum să păstreze relația cu rudele care au Alzheimer.

Tori și Sammy învață să economisească reprezintă un ghid despre buget și economisire. Îi ajută pe părinți să ofere micuților educație financiară, astfel încât aceștia să abordeze cu responsabilitate finanțele personale.

Sperăm că acest articol îți este de folos și vei prelua cât mai multe dintre aceste activități pentru copii. Care e preferata ta? Ce alte sugestii ai mai adăuga pe listă?

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *