Părinții DPH

Cristina Marin, blogger de parenting: „Momentele de citit împreună rămân întipărite în amintirile copiilor”

19 august 2022

Scris de:

Cristina Marin, blogger de parenting: „Momentele de citit împreună rămân întipărite în amintirile copiilor”

Cristina Marin este Mama lui Vladimir. De puțin timp, a devenit din nou mamă, de data aceasta a unei fetițe. Vladimir iubește deja cărțile pentru că și Cristina le iubește. Chiar au reușit să le introducă în rutina de seară, deși nu își amintește ca în copilărie părinții să fi avut timpul necesar pentru a-i oferi un astfel de moment.

Cristina mărturisește că a ajuns să cumpere cărți săptămânal, fiind atrasă mai ales de titlurile educative. Cum a început să iubească lectura și cum a reușit să transmită acest lucru mai departe lui Vladimir, în interviul de mai jos.

Ce înseamnă pentru tine cititul? Cu ce gând începi o carte nouă?

Pentru mine, cititul înseamnă să descopăr alte lumi, alți oameni și mă ajută să devin mai creativă. Întotdeauna am preferat să citesc în detrimentul filmelor, pentru că atunci când transpui povestea din carte în imagini, imaginația nu are limite.

Când încep o carte nouă (în ultimul timp îmi ia „ani” să o termin, știți și voi cum este cu #momlife), abia aștept să mă pun comod pe canapea cu un ceai/cafea și să mă relaxez. Pe mine lectura mă destresează, și de multe ori uit cât de obosită mă simt.

Vladimir iubește cărțile? Care sunt preferatele lui? Cum l-ai atras spre lectură?

Da, îi place foarte mult să citim împreună. Am început să îi citesc încă de când era în burtică și am continuat și după ce s-a născut.  Abia după 7-8 luni a început să aibă răbdare mai mult de 5 minute să ne uităm pe o carte, iar ulterior, ne aducea singur cărțile pe care dorea să le citim împreună.

Am făcut chiar o rutină seara, citim împreună o carte pe care o alege el înainte de a se urca în pat. Este momentul nostru special.

Cărțile lui preferate au evoluat pe parcurs, pe măsură ce a crescut. La început conțineau în principal imagini, iar ulterior le-a preferat pe cele cu mai mult text, pe baza cărora ne punea multe întrebări.

Când a început să stea în funduleț foloseam des flash-cardurile. Apoi a făcut o pasiune pentru animale și sunetele pe care le scoteau. Așa că am avut și cărți cu sunete. Ulterior, au început să îi placă mașinile, utilajele, avioane etc. Încă îi plac la 3 ani și avem multe cărți despre ele.

Cărțile lui preferate în ultima perioada sunt cele din seria Conni și Lama lama. Unele dintre ele le-am citit atât de des, încât le știe pe dinafară, uneori ai impresia că el chiar știe să citească:)). Iar de ceva timp este pasionat de Noni, unicornul ale cărui emoții îl fac să-și schimbe culoarea coamei.

Îți mai amintești care a fost prima carte citită de tine? Dar copiilor? Dar cea mai iubită de copii?

Prima carte citită cu entuziasm și nerăbdare de mine a fost Harry Potter și piatra filozofală. Era începutul vacanței de vară. Îmi amintesc și acum cât de  entuziasmată eram, încât nu mă mai puteam opri din citit. Îmi plăcea mult să îmi imaginez personajele și firul poveștii. Evident, toată vara am petrecut-o citind aventurile lui Harry Potter și a prietenilor lui. Nu m-am putut opri la o singură carte din serie.

Prima carte citită lui Vladimir cap coadă este Pupici, pupici! de Selma Mandine. A fost atât de intens folosită încât nu vreți să vedeți cu arată paginile. Mai ales că am un băiețel care de la vârstă fragedă voia să fie independent și să facă singur totul.

Cât de des cumpărați cărți?

Cred că săptămânal găsesc ceva să adaug în bibliotecă. Chiar nu mă pot abține. Apar atât de multe titluri noi și educative, încât îmi doresc să le am pe toate pentru Vladimir.

Cât de importantă crezi că este lectura pentru noua generație?

Copiii noștri au acces la tehnologie încă înaintea primilor pași. Mulți părinți se folosesc de ea pentru a-i ține ocupați, un fel de bone, mereu la dispoziția lor. Tehnologia este peste tot în zilele noastre, este destul de greu să îl faci pe cel mic să înțeleagă că uneori poate fi dăunătoare, dar nu este imposibil.

Puterea exemplului va fi întotdeauna cea mai bună. Dacă cel mic te vede pe tine, părintele, pe telefon, la TV, și el va dori.

Dar dacă petreceți timp împreună, vă jucați, citiți, va uita că există ecrane.

Este important ca de mici copiilor să le fie insuflată plăcerea lecturii, astfel își vor dezvolta imaginația. Copiii au nevoie de ea, iar tehnologia de multe ori le poate răpi asta.

Crezi că părinții de azi sunt mai orientați spre lectură față de părinții noștri? De ce?

Generația de astăzi de părinți sunt mai conștienți de faptul că este necesar să petreacă cât mai mult timp de calitate cu cei mici. Părinții noștri de multe ori lucrau prea mult, iar timpul petrecut cu noi era foarte puțin, să nu mai spunem de citit împreună. Sincer, nu îmi amintesc vreun moment în copilărie în care părinții au stat cu mine și mi-au citit povești. Ca mine, sunt multe persoane, părinți în prezent și ei. Cum să petreci timp de calitate cu cel mic, dacă nu citind? Momentele acestea rămân întipărite în amintirile copiilor noștri.

Dacă ar fi să faci un top 3 al cărților pe care un părinte ar trebui să le citească, care ar fi acelea?

Parinți liniștiți, copii fericiți. Cum să înlocuim țipetele cu conectarea de Laura Markham

Ghid pentru super părinți de Julia Girodroux și Benjamin Perrier (pe care o găsiți pe site-ul nostru aici).

Între părinte și copil: ghid de comunicare afectuoasă de Haim Ginott

Dar un copil? Ce cărți recomanzi?

Pentru copilașii mici, cărți sau flash-cardurile doar cu imagini, imagini mari, doar pe o pagina despre care poți să povestești câte ceva, ulterior cărți cu puțin text și imagini mari.

Când începe să aibă răbdare să stea mai mult de 10 minute liniștit,  cărțile cu povesti sunt minunate.

După nașterea Arinei, Vladimir a început să manifeste emoții (de multe ori negative) mai intens decât înainte. Astfel, am descoperit colecția Emoțiile lui Noni, o serie de cărticele care au ca personaj principal un unicorn. În fiecare carte, Noni experimentează diverse emoții (tristețe, furie, timiditate, bucurie, etc), iar pe parcursul poveștii cel mic va învața să gestioneze mai bine emoția respectivă.

Ceea ce îmi place foarte mult este că, la finalul fiecărei povești, există un exercițiu de sofrologie ce îl va ajuta pe cel mic să gestioneze și să treacă mai ușor peste dificultățile legate de gestionarea emoțiilor.

Acest mini-interviu face parte dintr-o serie prin care ne propunem să deschidem conversația despre importanța cititului în familie și impactul asupra educației copiilor. Vom invita alături de noi creatori de conținut, părinți, cadre didactice și nu numai care sperăm să vă inspire prin alegerile și cuvintele lor. Pentru că noi, la Editura Didactica Publishing House, #EducațiaContează.

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *