Cărți pentru copii Părinții DPH

Top 16 activități pentru copii de 5 – 6 ani

22 septembrie 2022

Scris de:

Top 16 activități pentru copii de 5 – 6 ani

Cauți cele mai distractive activități pentru copii de 5-6 ani? Ai ajuns la locul potrivit! Ți-am pregătit 16 sugestii pe care le puteți încerca indiferent de vreme sau buget.

Colectați și pictați pietre

Pictarea pietrelor e o activitate foarte distractivă pentru copii. Totul începe de la colectarea materialelor. Puteți găsi pietre cu dimensiunea și textura potrivite pe plajă, în timpul unei drumeții montane sau chiar plimbându-vă prin cartier. Dacă nu găsiți ceva ce vă place, puteți cumpăra de la magazinele de bricolaj, din secțiunea de grădină.

Apoi, spălați bine pietrele și lăsați-le la uscat. După ce le pictați în modelele dorite, aplicați un strat de vernis (lichid sau spray) pentru a proteja pictura.

Faceți o capsulă a timpului

O capsulă a timpului este un recipient în care păstrezi anumite obiecte reprezentative pentru momentul prezent. O poți îngropa în pământ pentru a fi descoperită în viitor sau o poți depozita într-un dulap sau o magazie. Această cutie de amintiri poate conține o mulțime de articole: primele poze ale bebelușului, amprentă a piciorușelor, desene și picturi, scrisori pentru Moș Crăciun, o jucărie pe care copilul nu o mai folosește etc.

După ce ați ales obiectele pe care vreți să le păstrați, sigilează recipientul. Stabiliți împreună momentul când îl veți deschide din nou. Cel mai probabil cei mici vor susține că pot aștepta chiar și 30 de ani, însă își vor aminti de capsulă mult mai devreme. În orice caz, va fi fascinant să o deschideți din nou și să vă uitați prin toate amintirile.

Încercați un joc de societate

Includem pe lista de activități pentru copii de 5 ani sau 6 ani și jocurile de societate. Îți recomandăm Marea carte cu jocuri inspirate din povești, care îi aduce pe copii în lumi fantastice. De exemplu, ei pot alege X și 0 al lui Hansel și Gretel, Piticot în jungla lui Mowgli, Jocul de moară al Fluierașului fermecat sau alte jocuri tradiționale adaptate.

Jucați-vă Simon Says

Jocul ”Simon spune” ajută copiii să își controleze mai bine impulsurile. O persoană este desemnată Simon, iar ceilalți jucători trebuie să îi urmeze instrucțiunile. Totuși, trebuie să țină cont de o regulă importantă: instrucțiunea trebuie urmată doar dacă începe cu „Simon spune”.

Astfel, „Simon spune să țopăi într-un picior” trebuie efectuată, însă „Scarpină-te pe cap” nu. Cei care urmează instrucțiunea chiar dacă nu începe cu „Simon spune” sunt eliminați până la următorul joc.

Faceți un terariu pentru copii

Terariul este un ecosistem mic, o grădină în miniatură aflată într-un bol de sticlă. Pentru a amenaja unul, aveți nevoie de:

  • recipient de sticlă (de preferat rotund, ca un bol de pești)
  • pietricele (pentru drenaj)
  • cărbune activ (pentru a menține apa proaspătă)
  • pământ de flori (ales în funcție de plantele alese)
  • plante (în general suculente sau cactuși)

Se începe cu stratul de drenaj: se acoperă fundul recipientului cu 2-3 cm de pietricele. Deasupra se adaugă un strat subțire de cărbune activ. Următorul pas este turnarea pământului, apoi plantarea suculentelor și/sau a cactușilor. La final, decorează cu câteva pietricele.

Citiți cărți pentru copii de 5 – 6 ani

Cauți cărți copii 5-6 ani? Oferta noastră include o selecție minunată pentru această vârstă, care include atât cărți cu povești, cât și produse educative.

 

28 de povești de noapte bună este o colecție generoasă, ideală pentru copiii care cer „încă o poveste” înainte de culcare. Pline de fantezie și de visare, povestioarele sunt perfecte pentru a-i adormi pe cei mici.

Vizitați un muzeu împreună

Copiii pot fi foarte entuziasmați de muzee, cât timp tematica lor îi atrage. Cele de istorie naturală, știință și tehnologie sau muzeele interactive cu iluzii sunt preferatele lor. Vizitele la muzeu le permit să afle o mulțime de informații noi pe care vor dori să le aprofundeze odată ajunși acasă. Stai cu ochii și pe evenimentele speciale și ateliere. Un workshop de robotică, de exemplu, e cu adevărat fascinant pentru cei mici.

Faceți un album cu amintiri

Albumele cu amintiri, numite scrapbook în engleză, adună la un loc fotografii, lucrări de artă, scrisori și alte elemente ale istoriei de familie pe care doriți să le păstrați. De obicei, copiii le colorează și decorează, iar părinții adaugă descrieri scurte.

Încercați jocuri pentru dezvoltarea emoțională

Dezvoltarea inteligenței emoționale este deosebit de importantă. Oamenii trebuie să învețe de mici să își înțeleagă și gestioneze propriile emoții, abilități necesare pe toată durata vieții. În același timp, e necesar să învățăm cum empatizăm cu cei din jur. De aceea, jocurile de dezvoltare emoțională sunt o activitate pentru copii de 5 și 6 ani excelentă.

Construiți un cort împreună

Vremea neprietenoasă sau lipsa timpului vă împiedică să mergeți la camping? Rezolvați problema construind un cort acasă. Aveți nevoie doar de cearceafuri sau pături subțiri și sfoară. Leagă capetele sforii de bibliotecă, bicicleta de fitness sau tocul ușii, apoi așează materialul în părțile laterale. La final, fixează structura cu cărți, jocuri de societate sau cutii de pantofi.

Încercați să pictați cu sare și lipici

Copilul tău pare că s-a plictisit de picturile clasice? Introdu elemente noi pentru a-i trezi din nou interesul! Ia o bucată de carton sau hârtie cartonată și desenează pe ea forme din lipici. Apoi, presară o cantitate suficientă de sare peste lipici și scutură excesul. Momentan copilul nu va înțelege ce încerci să faci, însă distracția adevărată abia acum începe! Îndeamnă-l să înmoaie pensula în acuarelă, apoi să atingă delicat sarea. Vopseaua se va împrăștia prin sare, iar dacă folosiți mai multe culori ele se vor întrepătrunde. Efectul este deosebit!

Citiți împreună povești pentru copii

Poveștile citite împreună cu părinții sau bunicii sunt una dintre cele mai plăcute activități pentru copiii de 5-6 ani. Lectura îi relaxează și îi învață în același timp numeroase lecții de viață. De aceea, facem tot posibilul să aducem constant în stoc cele mai frumoase povești pentru copii. Iată o recomandare:

În Snofrid din Valea Verde: Călătoria absolut aventuroasă către Insulele Încețoșate, simpaticul personaj primește un mesaj misterios de la gâștele sălbatice. O lume este în pericol să se scufunde și e clar că are nevoie de un erou pentru a o salva!

Învățați trucuri magice

Magia este fascinantă indiferent de vârstă, însă copiii de 5 și 6 ani sunt cu adevărat îndrăgostiți de trucurile magice. Propune-i celui mic să îl înveți câteva trucuri cu care să își impresioneze prietenii. Găsiți pe YouTube numeroase tutoriale de magie destinate copiilor și începătorilor.

Încercați un puzzle pentru podea

Un puzzle pentru podea permite copilului să creeze imagini mai mari, spre deosebire de puzzle-urile de masă. Iată recomandarea noastră:

Puzzle pentru podea – Legume conține 20 de piese cu cele mai consumate legume. În timp ce rezolvați puzzle-ul, îi poți vorbi copilului despre importanța vitaminelor și mineralelor din legume, pentru a-i oferi detalii despre alimentația sănătoasă.

Faceți împreună o mască din carton cu supereroi

Copilul tău e fascinat de supereroi? Ce-ai zice să vă faceți propriile măști? Sunt simplu de realizat și nu aveți nevoie de multe materiale. Pregătește:

  • hârtie cartonata A4
  • creion
  • foarfecă
  • perforator
  • creioane colorate sau acuarele
  • șnur elastic

Începe prin a desena modelul măștii sau printează un template de pe internet. Puteți alege eroul vostru preferat sau puteți crea unul nou. Apoi, decupează forma și perforează 2 găuri pentru șnur. Următorul pas este colorarea sau pictarea măștii, apoi puteți fixa șnurul elastic. Masca este gata!

Învățați împreună lucruri noi

Cărțile de știință pentru copii prezintă informațiile pe înțelesul lor. De la fizică, matematică și astronomie până la curiozități despre mediul înconjurător, ele sunt instrumentele ideale pentru învățare într-un mod distractiv.

Vreau să știu: Totul despre Soare, Pământ și Lună este o carte ilustrată care răspunde întrebărilor celor mici. Este cald pe Soare? De ce e întuneric noaptea? De ce e frig iarna? Hai să aflăm!

Sperăm că ai găsit utilă această listă de activități pentru copii de 5-6 ani. Am inclus sugestii potrivite atât pentru băieți, cât și pentru fetițe, care pot fi puse în aplicare fie cu părinții, fie cu grupul de prieteni. Tu ce alte activități ai mai adăuga pe listă?

 

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *