Cărți pentru copii

Top cărți de oferit în dar de Crăciun pentru copii: titluri și activități pentru toate vârstele

23 noiembrie 2022

Scris de:

Top cărți de oferit în dar de Crăciun pentru copii: titluri și activități pentru toate vârstele

Vine acea perioadă din an în care darurile pentru cei mici sunt în centrul atenției. Sigur, știi că Moșul vine și la părinți dar ce este mai frumos decât bucuria pură a unui copil atunci când desface un cadou și este copleșit de emoția descoperirii?

Dacă și anul acesta ai fost de acord să îl ajuți pe Moș Crăciun, la DPH ți-am pregătit o listă de recomandări cu cărți perfecte pentru orice vârstă: de la mânuțe mici-mici-micuțe la copii curajoși și curioși care vor afle mai multe despre TOT ce este în jurul lor.

Începem cu selecția specială și festivală din care te poți inspira pentru toate vârstele.

Selecția festivă

În ”Povestea Crăciunului” editura DPH vă invită să faceți cadou o călătorie magică prin istoria acestei sărbători: de la primele celebrări ale solstițiului de iarnă și primele vizite ale Sfântului Nicolae, la eleganța epocii victoriene și strălucirea orașului New York.

Cartea este perfectă pentru orice vârstă și reprezintă ocazia perfectă de a petrece timp împreună, de a (re)descoperi bucuria Crăciunului și de a descoperi zecile de surprize ascunse între filele cărții: abțibilduri, rețete, magneți, colinde, postere vintage…

Toată casa pare să aștepte pe cineva… dar pe cine oare? Este misiunea Pernuței Speriate de a descoperi cine face o vizită târziu în noapte…. 🤫, credem că deja auzim ceva, oare sunt sunete de… 🔔?

Cine ar fi ghicit că un mic pulover roșu poate juca rolul de sacoșă, fustă, acoperiș de cuib? Descoperă aventurile puloverului pierdut într-o pădure înzăpezită într-o poveste blândă despre generozitate și bunătate pentru întreaga familie!

8 jocuri de societate în versiune festivă: asamblați împreună jetoanele, piesele și chiar zarul și porniți într-o aventură prin zăpada de la Polul Nord, prin atelierul lui Moș Crăciun și în goana după cea mai bună turtă dulce!

Recomandări cărți copii 0-2 ani

”Poate un bebeluș să citească?” Ei bine, am mai discutat despre asta într-un articol de blog aici.

Evident că ei nu pot ”citi” cum definim noi activitatea dar simplul gest de a petrece timp alături de tine, întorcând paginile unei cărți, ascultând vocea ta, reacționând la imaginile pe care le vede este fix ce trebuie pentru a-l introduce în lumea lecturii și a-l familiariza cu cărțile.

Propunerile DPH de mai jos se bazează pe o idee simplă: rezistență. Cărțile pentru bebeluși și copii mici de tot trebuie să reziste la aruncat, îndoit poate chiar și mestecat – nimic nu este mai adorabil decât o cărticică care a trecut prin multiple recitiri și (re)descoperiri.

 

”Ghici ce se ascunde aici” este o adevărată încântare pentru copiii peste 1 an. În această carte plină de surprize, florile se transformă în animale odată cu ridicarea clapetei. Florile cunoscute devin imagini surprinzătoare cu ajutorul animăluțelor în culori vii, puternice, instant recognoscibile.

Copiii sunt încurajați să își folosească imaginația pentru a ghici ce animal va fi dezvăluit: o lalea devine o pisică galbenă și o margaretă albă se transformă în oiță.

Mijloace de transport” le arată copiilor în imagini simple și captivante care sunt principalele mijloace de transport. Imaginile sunt legate în șir și se pliază sub formă de carte FOARTE rezistentă.

Lotta descoperă lumea: în pădure” este o introducere ideală pentru copiii care încep să facă primii pași în natură. Indiferent de sezon, Lotta îi ajută pe copii să descopere mai multe despre animale, plante și lumea fascinantă ce se ascunde uneori chiar în propria curte.

Ella se teme de întuneric” face parte din colecția ”Emoțiile mele” și îi ajută pe copiii mici să înceapă să își înțeleagă mai bine emoțiile. De exemplu, micuța Ella este o gazelă care nu poate dormi pentru că îi este frică de întuneric… nici măcar prietenii nu o pot ajuta să treacă peste această teamă. Tu cum crezi că va reuși?

Ține minte!

Prin procesul de lectură repetată bebelușul sau toddler-ul începe să memoreze poezia/povestea și să facă asocierea sunet-cuvânt-imagine. Acest lucru este primul pas spre învățarea cititului. De fiecare dată când citiți povestea cel mic primește ceva nou: observă un alt detaliu, pune o întrebare, observă ceva diferit

Cărțile cartonate sunt și ideale de cărat în geantă/ghiozdan – mai ales dacă trebuie să așteptați undeva și îi poți oferi copilului tău o alternativă la telefon/tabletă.

Recomandări cărți copii 3-4 ani

În această perioadă copiii încep să își dezvolte anumite preferințe și începe să apară și un grad de independență. Asta, însă, nu înseamnă că lectura alături de tine, cuibărit în brațele tale nu a rămas o parte preferată din rutina zilnică.

Acum este perioada perfectă pentru a începe noi aventuri, a face cunoștință cu personaje curajoase și a descoperi lecții importante despre prietenie, blândețe și iubire și să descopere cât mai multe lucruri despre lumea din jurul lor!

De asemenea, acum este momentul să începeți să discutați despre emoții și gestionarea acestora – ideal într-un mod amuzant și ușor de incorporta în rutina voastră zilnică.

Emoțiile lui Noni” este cea mai simpatică colecție dedicată emoțiilor celor mici. Eroul principal este Noni, un unicorn a cărui coamă își schimbă culoarea în funcție de emoția pe care o simte: nerăbdare, energie, tristețe, invidie, timiditate. Astfel fiecare cărticică oferă sfaturi practice despre cum ne putem gestiona emoțiile și un exercițiu de sofrologie care îi ajută pe cei mici să depășească un episod mai dificil.

Marea carte a animalelor uriașe și Cărticica animalelor mici” este absolut ideală ca introducere în lumea animalelor foarte mari și mici-mici-micuțe-de-tot. Cartea cea mare oferă informații fascinante despre animale care pot fi chiar mai mari decât o mașină sau o casă. Cărticica micuță ne învață despre animale foarte micuțe care pot trăi chiar într-o coajă de nucă.

Vreau să înțeleg” este o carte cu texte simple și ilustrații ușor de urmărit dedicată copiilor care întâmpină dificultăți în procesul de învățare și au nevoie de perspectiva unui personaj principal apropiat ca vârstă pentru a fi înțeleși. Cartea conține și sfaturi dedicate adulților care doresc să explice subiectul într-un mod mai detaliat.

Explorez culorile” un joc incredibil de util și cu utilitate pe termen lung, această selecție de activități Montessori îi ajută pe copii să își dezvolte vocabularul și creativitatea cu ajutorul celor 134 de jetoane și 29 de bilete de lectură.

Recomandări cărți copii 5-6 ani

Pe la această vârstă copiii încep să citească pe cont propriu.

Însă EXISTĂ NENUMĂRATE MOTIVE pentru care abilitățile de literație se pot dezvolta într-un alt ritm. Tot ce trebuie să facă familia ta este să susțină dragostea pentru lectură de cât mai timpuriu posibil și să creeze o asociere pozitivă între cărți și timp petrecut împreună.

În această perioadă cititul trebuie să rămână o plăcere, nu o continuare a exercițiilor făcute la școală/grădiniță. Susține această legătură creând o cultură în jurul cărților: citiți împreună, alegeți împreună următoarele cărți sau activități (dragostea de lectură nu ține neapărat de pagini și coperți) și discutați pe larg despre fiecare titlu descoperit.

Colecția ”Pas cu pas…” îți dezvăluie lumea cum nu ai mai văzut-o până acum. Tot ce trebuie să faci este să deschizi oricare din cele trei titluri și să desfășori paginile în format acordeon în sus, în jos sau lateral. Fiecare titlu este ilustrat absolut fantastic și plin de informații fascinante despre lumea de foarte sus, de sub noi și cea de peste mări și țări.

Întrebările copilăriei: de ce dansăm de bucurie și fierbem de furie” este o colecție de povestioare care răspund acelor întrebări care ne pot pune în dificultate ca adulți. Când ești mic, de unde știi că e bine să fii supărat? Cum să faci față fricii sau cum se simte fericirea? Fiecare poveste, însoțită de ilustrații adorabile, îi ajută pe copii să înțeleagă emoțiile prin care trec și pe părinți să explice într-un mod amuzant diferitele provocări cu care cei mici se confruntă uneori fără să ne dăm seama.

Recomandări cărți cadou pentru copii 7-8 ani

Pasionați de știință, de lumea mare din jurul lor sau curioși despre cele mai cunoscute figuri din istorie? La această vârstă copiii sunt pregătiți să descopere cât mai multe informații noi și să își dezvolte pasiunile pentru cele mai variate subiecte.

Cine știe? Poate de la această vărstă vor începe poveștile cu ”Știam de la 7 ani că voi deveni medic!”

Aceasta este vârsta perfectă pentru a începe introducerea cărților despre știință: combinând informații exacte cu sugestii de experimente, ”Prima mea carte…” este dedicată micilor curioși care au nevoie de răspunsuri la acele întrebări care uneori ne pun și pe noi ca adulți în dificultate.

Cartea oaselor” este o carte unică care te surprinde imediat ce stingi lumina datorită culorilor care strălucesc în întuneric. Ilustrațiile unice sunt completate cu informații despre 10 animale cu schelete fascinante. Studiază-le scheletele și citește indiciile ca să ghicești care animal impresionant se potrivește descrierii osului special. Ești pregătit?

Marea mea călătorie în timp” ne spune povestea lui Alex: un copil a cărui mătușă îi face un cadou unic – o călătorie în timp. Dar cine s-ar fi gândit că această călătorie îi va da ocazia micului erou să treacă printr-o serie de aventuri uimitoare și să facă cunoștință cu o suită de personaje cu adevărat speciale.

Sunt imbatabil: Întrebări și răspunsuri” oferă copiilor acces la cea mai bună superputere: cunoștințele. Apărute în 1989 în Franța și vândute astăzi în peste 50 milioane de exemplare peste tot în lume, jocurile Sunt Imbatabil și Micul Imbatabil sunt disponibile pentru PREȘCOLARI (începând cu vârsta de 3 ani) și ȘCOLARI (până la vârsta de 11 ani). Ele îi ajută pe copii să-și îmbunătățească cultura generală și îi acompaniază pe drumul învățării. Întrebările cu răspunsuri sunt foarte diverse și acoperă toată programa școlară actuală. Iubite de copii, creditate de încrederea părinților, aprobate și utilizate de profesori.

Recomandări cărți cadou pentru copii 9-10 ani

Deja putem discuta despre cititori 100% independenți și care știu ce le place – adevărați mici connaisseuri! Asigură-te că astfel oferi în dar volume de aventuri, enciclopedii de știință și sugestii de activități care completează educația primită la școală într-un mod distractiv dar și util.

O celebrare a legăturii dintre oameni și natură, ilustrată și povestită cu blândețe, ”Marea carte cu întrebări” îi va inspira pe cititorii de toate vârstele să afle mai multe despre lumea uimitoare în care trăim.

Să trăiești înconjurat de bogății imense… fiecare dorință satisfăcută… să fii ascultat(ă) de mii de oameni… Viața de rege sau regină pare perfectă, nu-i așa? Ei bine, în ”Viețile secrete ale reginelor și regilor” ne spune poveștile celor mai cunoscute capete încoronate și ne dezvăluie că uneori o coroană de aur poate juca și rol de colivie.

Snofrid din Valea Verde” ne face cunoștință cu Snofrid: un erou foarte atipic care nu dorește decât să fie lăsat să se bucure de o viață liniștită. Dar cum să refuze când ținutul său este pus în pericol? Descoperă 2 volume pline de aventuri care te vor ține cu sufletul la gură și îi vor învăța pe copii despre valoarea curajului și altruismului.

Matematica distractivă” reușește ce nu credeai că este posibil: să transforme temuta matematică într-un prilej de descoperire și bucurie! Vei descoperi 50 de metode simple pentru a-ți îmbunătăți abilitățile în domeniul matematicii, astfel încât să faci față oricărei provocări. De la concepte-cheie din curriculum la rezolvarea de ecuații dificile în afara sălii de clasă, Matematica distractivă, prin aceste trucuri de rezolvare, te ajută să te descurci în orice situație în viața de zi cu zi într-un mod pe care nu-l vei uita niciodată.

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *