Cărți pentru copii Părinții DPH

5 întrebări pe care să le pui copilului tău în fiecare zi

17 ianuarie 2023

Scris de:

5 întrebări pe care să le pui copilului tău în fiecare zi

Probabil că de multe ori când îl întrebi cum a fost la grădiniță/școală, cel mic îți răspunde cu un rapid și deloc satisfăcător ”bine”. Ți-ai dori să afli mai multe de la el, dar de multe ori conversația se închide aici. Pentru a reuși să o duci mai departe și astfel să îl ajuți pe copilul tău să își exprime emoțiile, dar și să-și dezvolte vocabularul, memoria și gândirea logică, precum și să construiască propriile mecanisme de coping în diferite situații stresante sau să identifice soluții pentru acestea, specialiști în educația și psihologia copilului au identificat câteva întrebări ce pot ghida conversațiile voastre. 

Legătura emoțională dintre tine și copilul tău poate fi incredibil de puternică atunci când se bazează pe o comunicare deschisă, construită cu ajutorul întrebărilor cu care cel mic poate relaționa. Așadar, mai jos am pregătit 5 întrebări pe care le poți adresa copilului tău (aproape) în fiecare zi, iar la finalul articolului vei găsi o listă de recomandări de lectură care susțin dialogul cu cel mic și vă ajută să exprimați, identificați și gestionați emoțiile într-un mod constructiv.

Nu uita de limbajul non-verbal: privește-l în ochi, de la același nivel pe cât posibil, zâmbește-i, acordă-i toată atenția, îmbrățișează-l dacă are nevoie.

De ce să pui aceste întrebări?

Uneori, atenția noastră ca părinți este atât de concentrată pe nevoile imediate ale copiilor (să le pregătim gustarea, să îi lăsăm la timp la școală/grădiniță, să le oferim posibilitatea de a-și explora pasiunile etc), încât ne mai poate scăpa din vedere că un copil are nevoie și de o… hartă. Încă învață să se descurce în lumea aceasta mare, iar busola lui suntem… noi, părinții. Iar acest lucru presupune crearea unui spațiu confortabil în care cei mici simt că pot împărtăși chiar și informații, trăiri sau situații mai dificile.

De altfel, acesta este primul lucru pe care îl putem face: să fim acolo când au nevoie să-i ajutăm să proceseze emoții negative și să se accepte așa cum sunt. A fi părinte înseamnă, de asemenea, că uneori nu vei avea toate răspunsurile. Dar putem începe cu întrebările.  

Sursă image: www.osfhealthcare.org

Întrebări zilnice: cum te simți astăzi?

Chiar dacă zilele se derulează uneori pe fast forward, te poți folosi de drumul spre casă de la școală, de cină sau de momentul de dinainte de povestea de somn pentru a deschide conversația despre ziua respectivă. Poate că uneori copilul nu va fi deschis să vorbească, însă a fi constant în această rutină este cheia.

De altfel, Asociația Americană de Pediatrie citează studii care atestă că o bună comunicare cu copilul tău – construită din primii ani de viață – este asociată cu o sănătate mintală mai bună la vârsta adultă.

Întrebând ”Ce ai simțit astăzi?” poți deschide o nouă perspectivă asupra lumii copilului tău. La o vârstă mai mică este posibil ca întrebarea să nu fie suficientă. Poți extinde cu: ce te-a făcut azi să te simți bucuros? te-a întristat ceva astăzi? te-a înfuriat ceva? 

Adresând emoțiile și sentimentele, vei comunica că este perfect normal ca ele să existe, să fie trăite, dar și să fie verbalizate și împărtășite.

Sursă imagine: integrisok.com

Odată ce conversația începe, asigură-te că nu asculți pentru a răspunde, ci asculți pentru a înțelege.

Dacă îți va povesti despre un eveniment ce l-a supărat, întristat, frustrat, înfuriat, poți spune ”Îmi pare rău că ai trecut prin asta. Sunt aici și te iubesc. Vrei să știi ce aș fi făcut eu în această situație?”. Există o șansă ca sfatul tău să nu fie dorit – nu insista.

Important este ca el să simtă că îl poți ajuta să își navigheze emoțiile și nu doar să îi trasezi soluții care ție ți se par evidente și simple.

Întrebări zilnice: ce ai vrea să faci cu mine astăzi?

De cele mai multe ori, această întrebare face orice copil să se lumineze: înseamnă că nevoia sa este pe primul loc. 

De altfel, timpul petrecut împreună este cel mai important cadou pe care îl poți oferi copilului tău și se bazează pe o condiție simplă: să fie prezent(ă).

Sursă imagine: raisingchildren.net.au

Chiar dacă vorbim de numai 15 minute pe care le petreceți împreună, acest sfert de oră este incredibil de important pentru confortul emoțional al copilului tău. Deconectează-te de la ce se întâmplă în jurul tău, de la task-urile pe care le ai de făcut la job sau cina pe care trebuie să o pregătești și implică-te în activitatea propusă de cel mic. Sigur, este posibil să ți se pară plictisitor să te joci cu figurinele lui preferate sau să citești a 3459-a oară aceeași poveste, însă faptul că accepți să faci ce îi place lui va avea un impact fantastic.

Întrebări zilnice: ce te-a făcut să zâmbești… azi?

Poți înlocui ”zâmbești” cu alt verb – încearcă doar să eviți întrebările care duc la un răspuns închis: da, nu, bine, rău.

Uneori s-ar putea să nu primești niciun răspuns. Important este, însă, să îi arăți că ești acolo și ești interesat(ă) de orice i s-a întâmplat sau a simțit.

Sursă imagine: novakdjokovicfoundation.org

Uneori poveștile pot fi repetitive sau ușor dificil de descifrat, dar aceste conversații reprezintă calea spre o relație armonioasă. În plus, îi oferi copilului un model de empatie și îl ajuți să-și dezvolte inteligența emoțională.

Întrebări zilnice: pentru ce ești recunoscător astăzi?

Pe lângă întrebările de mai sus care servesc drept punct de plecare pentru o conversație, îți recomandăm ca uneori să îl ajuți pe cel mic să observe lucrurile bune din viața lui.

Roagă-l pe cel mic să îți spună 3 lucruri pentru care este recunoscător: prieteni, jucării, timpul petrecut cu tine, o poveste spusă înainte de somn. Poți începe tu pentru a-i oferi exemple. În plus, astfel de conversații îi vor oferi starea necesară pentru a adormi bine-dispus.

Sursă imagine: www.aau.edu

Întrebări zilnice: este ceva despre care vrei să vorbim și simți că este greu?

Ai observat că cel mic se simte trist sau este mai abătut? Evident că în viața lui pot avea loc evenimente mai puțin fericite sau pe care el să nu le înțeleagă.

Din păcate, nu îl poți ocroti de toate situațiile neplăcute, dar îi poți oferi un mediu în care poate vorbi despre ele, fiind sigur că va fi întâmpinat cu iubire, empatie, căldură, siguranță. Necondiționate.

Dacă discutați despre un subiect dificil sau incomod sau dacă îți povestește ceva cu care nu ești de acord, ține minte că răbdarea și empatia trebuie să primeze. Nu răspunde sub impulsul de moment – altfel, data viitoare copilul e posibil să nu mai vină către tine.

Spune-i ”Îmi imaginez că ți-a fost greu să spui asta” – în acest fel îi oferi un spațiu în care poate împărtăși cele mai mari secrete fără teama de a fi judecat sau certat. Uneori situațiile dificile nu îl au pe copilul tău ca personaj principal, el poate fi doar spectator. Chiar și așa, astfel de momente sunt prilej de a vorbi despre emoțiile sale, dar și de a învăța cum să reacționeze în situații similare. Îl poți întreba despre ce a simțit, ce părere are despre situația respectivă, cum ar fi reacționat el.

Sursă imagine: firstfiveyears.org.au

Concluzie:

În calitate de părinți, ne dorim să creăm un spațiu sigur în care copiii noștri să își împărtășească grijile și emoțiile. A le susține dezvoltarea emoțională armonioasă înseamnă să le oferim libertatea de a greși. Ca părinți acelea sunt momentele în care îi putem susține și asigura că greșelile sunt normale și naturale, atât timp cât învățăm din ele.

Până la urmă, copiii nu au nevoie de un părinte-erou care să se năpustească și să-i salveze din orice situație. Mai degrabă, au nevoie de o zonă de siguranță pentru a fi ceea ce sunt. Și de un ajutor în a naviga printre emoțiile sau circumstanțele mai puțin plăcute care le-ar putea apărea în cale.

Cărți care te ajută să vorbești despre emoții cu copilul tău

În acest sens, pe site-ul Didactica Publishing House, poți găsi o serie de cărți bestseller  scrise de psihologi, terapeuți, experți în educație tradițională și alternativă, care reprezintă un suport valoros, creativ și blând de a ghida conversația și de a oferi copiilor vocabularul necesar pentru a-și exprima și înțelege emoțiile.

Emoțiile lui Noni – pentru 2-6 ani

Colecția ”Emoțiile lui Noni” a fost vândută în milioane de exemplare în lumea întreagă și înțelegem de ce! Folosind un personaj principal adorabil, un unicorn cu o coamă multicoloră care își schimbă culoarea în funcție de emoția trăită, cărțile din serie îi invită pe copii să empatizeze cu micuțul Noni, să își înțeleagă mai bine emoțiile și să le gestioneze într-un mod sănătos. Cărțile sunt scrise de Aurélie Chien Chow Chine, expert în pshihologia copilului de la Sorbona Nouvelle. Fiecare carte conține și exerciții practice de gestionare a emoțiilor pe care părinții le pot pune în practică alături de cei mici.

PS: Dacă vreți să nuanțați și mai mult emoțiile, prin intermediul unor personaje iubite – Ema și Eric – și a unor situații cu care cei mici se pot identifica, atunci Ce, cum și de ce simt: Ema și Eric învață emoțiile, de Ioana Chicet-Macoveiciuc este o resursă valoroasă. Cu mult umor și relaxare, asociind emoțiile cu animăluțe cu care seamănă bine, copiii vor înțelege 18 dintre cele mai comune emoții și cum le pot primi în viața lor astfel încât, la finalul zilei, toată lumea să fie bine și să se simtă iubită.

SUNT… o colecție pentru 4 – 8 ani

Colecția ”Sunt…” este bestseller New York Times și îi ajută pe copii să își redescopere echilibrul emoțional prin tehnici ușor de pus în practică de mindfulness și yoga.

Folosite la clasă de profesori, iubite acasă de părinți, răsfoite de mânuțe curioase, cărțile din colecția ”SUNT” contribuie cu succes la dezvoltarea inteligenței emoționale, a încrederii în sine, a curajului și rezilienței. 

Colecția Magia din mine – pentru 3-6 ani

Simțim ce spunem! Credem ce simțim! Devenim ce credem! În ”Cuvintele mele magice” fiecare afirmație pozitivă este transformată într-o rimă jucăușă, ușor de memorat, care îi ajută pe copii să spună, să înțeleagă și să simtă că sunt: iubiți, isteți, frumoși și puternici!

”Nu pot, nu știu, nu sunt…”! – aceste cuvinte pot fi înlocuite. ”Alegerile mele magice” îi învață pe copii să folosească limbajul pozitiv și să aleagă să fie mai calmi, încrezători și blânzi! Rimele simpatice și ilustrațiile creative transformă modul în care copiii fac alegeri și îi învață ce impact poate avea atitudinea pozitivă în viața de zi cu zi.

Iar dacă vreți să explorați mai mult zona emoțiilor, vă recomandăm această carte, semnată de Robert Zuili, psiholog clinician certificat, coach și autor de cărți despre dezvoltare personală. Cum să înțeleg emoțiile copilului meu explică într-un mod simplu și documentat cum să reacționăm mai bine la emoțiile copiilor noștri și să le asigurăm astfel un echilibru emoțional mai bun, astăzi și în viitor.

Pe tine ce întrebări te ajută să afli mai multe despre copilul tău?

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *