#PlanetaContează

Sophie de Mullenheim, scriitoare: Misiunea lui Blu este de a vă face să vă minunați

23 aprilie 2024

Scris de:

Sophie de Mullenheim, scriitoare: Misiunea lui Blu este de a vă face să vă minunați

Sophie de Mullenheim, născută în 1974, este o autoare europeană renumită, cunoscută pentru numeroasele sale cărți pentru copii care s-au bucurat de un mare succes. A început prin a studia comerțul, dar visul ei a fost întotdeauna să facă marketing în domeniul editorial. Rampa către această direcție a fost colaborarea sa cu Atlas, unde a lucrat ca secretară de redacție. De aici, a făcut tranziția către presa pentru copii și adolescenți, iar ulterior, s-a dedicat editării de cărți pentru copii. Sophie colaborează cu edituri atât din Franța, cât și din Statele Unite, fiind o autoare prolifică. Portofoliul său include cărți de jocuri, cărți de povești și cărți documentare, iar recent a adăugat și un roman. Prin stilul său captivant, jucăuș și educativ, Sophie de Mullenheim reușește să inspire și să încânte tinerii cititori, făcându-i să exploreze și să aprecieze lumea din jurul lor.

Una dintre scrierile sale îndrăgite este „Blu în misiune în jurul lumii”, apărută recent în limba română la editura noastră. În această poveste, cititorii sunt invitați să plece în aventură alături de extravagantul Blu, un frumos flamingo albastru, care are misiunea unică de a proteja speciile vegetale. Ajutat de diverse animale, Blu călătorește pe tot globul pentru a colecta și conserva semințele din întreaga lume, construind o rezervă mondială prețioasă, similară cu cea de la Svalbard, Norvegia. Povestea, îmbogățită cu ilustrații pline de umor și poezie, dezvăluie diversitatea fascinantă a planetei noastre.

Blu este un flamingo atipic. Albastru, pentru că e vegetarian. Nu-i plac nici creveții, nici apa rece. Însă este un flamingo hotărât, rezilient, determinat să-și îndeplinească importanta misiune. Cum a ajuns autoarea la acest subiect? Blu este un mod de a vă face să conștientizați că există plante, specii pe cale de dispariție. Un mod de a vă trezi dorința de a avea grijă de aspectul acesta dar, mai presus de orice, misiunea primară a lui Blu a fost să vă învețe să vă minunați, spune Sophie. 

Mai mult decât atât, autoarea își dorește ca atunci când închideți cartea, după ce ați citit-o desigur, să vă ridicați și să porniți să explorați natura. Astfel, misiunea lui Sophie va fi îndeplinită, la fel ca și cea a lui Blu. După ce ați citit povestea lui Blu vă propun să mergeți să vă plimbați într-o grădină, într-un parc, într-o pădure, să deschideți ochii larg de tot, să vă minunați de tot ce vă înconjoară, ne-a spus aceasta.

Iată un mesaj din partea autoarei, care sperăm să vă inspire nu doar să citiți, ci și să iubiți natura la fel de mult ca și personajul simpatic creat de Sophie și ilustrat de Julie Mercier.

Sophie de Mullenheim, mesaj pentru cititori by DPH

Traducerea integrală a mesajului:

Bună ziua, sunt Sophie de Mullenheim. Eu sunt cea care a scris Blu în misiune în jurul lumii. Așadar, dacă am scris în clipa de față cartea aceasta am făcut-o pentru că vorbim mult despre toate speciile aflate pe cale de dispariție, dar când vorbim despre speciile acestea ne gândim la animale, la urșii polari, la rotofeii panda, dar ne gândim oare și la toate plantele care pot fi amenințate de dispariție pentru că nu avem grijă de planetă?

Iată așadar, Blu a fost un mod de a vă face să conștientizați asta, de a vă stârni dorința de a avea grijă de aspectul acesta dar, mai presus de orice, misiunea primară a lui Blu a fost să vă învețe să vă minunați. Mi-aș dori ca Blu să vă impulsioneze să priviți tot ce există în jurul dumneavoastră, tot ce este minunat, toate plantele a căror existență poate că nici n-o bănuiați măcar.

Așadar, după ce ați citit povestea lui Blu vă propun să mergeți să vă plimbați într-o grădină, într-un parc, într-o pădure, să deschideți ochii larg de tot, să vă minunați de tot ce vă înconjoară, de toate aceste plante magnifice care există în jurul dumneavoastră și atunci, bineînțeles, veți dori să aveți grijă de ele.

Blu în misiune în jurul lumii este un titlu ce face parte dintr-un proiect amplu al editurii Didactica Publishing House, care vizează promovarea circulației internaționale a operelor literare de înaltă calitate și accesul copiilor români la literatura europeană pe segmentul de mediu, ecologie și salvarea planetei. Acesta include publicarea a 16 titluri apreciate internațional, publicate inițial în Franța, Germania și Suedia.

Toate cărțile selectate abordează subiecte despre mediu, ecologie și viața pe planetă, prin povești captivante, pe înțelesul tuturor. Conținutul lor tratează teme majore precum schimbările climatice, influența omului asupra naturii, importanța protejării animalelor pe cale de dispariție în special, dar și a animalelor în general ori risipa excesivă de resurse. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă.

Mai multe detalii aici: https://www.edituradph.ro/literatura-despre-ecologie-si-mediu

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *