Julie Mercier, ilustrator: Blu e un personaj curajos, puțin neîndemânatic și carismatic

DPH | 15 august 2023


Un artist autodidact, Julie și-a descoperit dragostea pentru pictură după ce s-a retras dintr-o carieră în design grafic, web și de interfață. Atrasă de animale și oameni, îi place să decupeze picturile astfel încât privitorul să poată veni aproape și să experimenteze sufletul fiecărei ființe pe care o pictează. În prezent, se află într-o călătorie de descoperire artistică, găsindu-și stilul în culori îndrăznețe și tușe mai lejere, mai puțin detaliate. Ea a ilustrat cu măiestrie una dintre cele mai frumoase cărți despre diversitatea naturii: Blu în misiune în jurul lumii, povestea unui curajos flamingo… albastru. Mai jos un interviu savuros și inspirațional cu ilustratoarea Julie Mercier.

De unde v-ați găsit inspirația pentru personaje?

În primul rând, citind de mai multe ori textul, am absorbit caracterul personajelor și am început să fac schițe și să scriu adnotări pentru fiecare personaj. De exemplu, pentru Blu, îmi imaginam un flamingo albastru, curios, curajos, dar puțin neîndemânatic, puțin ciugulit… Apoi am consultat numeroase cărți documentare despre animale pentru a captura caracteristicile tipice ale animalelor pe care doream să le ilustrez.

În etapa următoare, am cercetat documentația mea cu privire la personaje umane atipice și carismatice. Pentru că îmi place să folosesc antropomorfismul în desenele mele, dând caracter uman animalelor pe care le desenez. În documentația mea se regăsesc: ilustrații ale personajelor pe care le creez conform inspirației mele în timpul micilor pauze din viață, fotografii ale portretelor pe care le găsesc printre fotografi mei preferați precum Martin Parr etc., fotografii ale actorilor carismatici precum Christopher Lee, Danny de Vito, Tsilla Chelton etc., personaje legendare precum King Kong 1933, extratereștrii din Războiul Lumilor, Yeti etc… Inspiratia mea vine în mare măsură din cinematografie, care este o a doua pasiune. Mic secret, „privesc” multe filme și documentare în timp ce lucrez.

Pentru ultima etapă, ca într-o rețetă! Combin toate aceste ingrediente: schițe, fotografii documentare, galerii de personaje etc., pentru a imagina un personaj căruia îi dau viață în carte.

Care este personajul dvs. preferat?

Personajul meu preferat este Blu, bineînțeles, și tigrul care joacă Mah-jong în China.

Când desenați? Tot timpul sau ca un loc de muncă regulat?

Desenez zi și noapte… este pasiunea mea și este și meseria mea cu normă întreagă.

Ce importanță acordați ilustrațiilor în transmiterea mesajului autorului și cum decideți cum să ilustrați o carte?

„Blu în misiune în jurul lumii” este un text minunat, amuzant, poetic și optimist. Sophie de Mullenheim ne călăuzește prin intermediul lui Blu într-o călătorie prin toate colțurile lumii pentru a colecta plante, flori și semințe rare de pe planetă și a le adăposti într-o rezervă. Am dorit să evidențiez mai multe mesaje pe care autorul le exprima prin textul său. Mesajul legat de ecologie, nenumăratele comori prețioase ascunse în jurul lumii. Starurile acestei cărți sunt plantele și animalele.

Ca ilustrator, m-am bucurat să desenez fiecare detaliu al fiecărei plante, flori, semințe, încercând să le pun în valoare prin frumusețea și originalitatea lor. M-am lăsat dusă de poezia numelui lor: barbe de Jupiter, arbre aux mouchoirs, orchidée à tête de singe

Un alt mesaj este solidaritatea, prin întâlnirile călduroase și uneori neobișnuite dintre toate animalele lumii. Sophie a dat viață întregii comunități animale cu mult umor, iar eu am încercat să ne plonjez în această atmosferă veselă, desenând scene amuzante și dând personajelor atitudini și expresii comice. Apoi, prin alegerea culorilor vii și călduroase, am dorit să confer un aspect festiv pentru a susține ideea că trecerea lui Blue prin fiecare țară a fost un eveniment mare.

Aveți sfaturi pentru copiii care iubesc să deseneze și poate doresc să facă o carieră din asta?

Meseria de ilustrator este o meserie a pasiunii! Trebuie, desigur, să iubești să desenezi, cu cât desenezi mai mult, cu atât creierul și mâna noastră își stăpânesc mai bine creionul, cu atât vin mai multe idei etc… Desenează peste tot și tot timpul, în mici caiete, pe pietre, în nisip, în autobuz, într-o sală de așteptare…

Este foarte util să înveți bazele desenului de observație pentru a dezvolta reflexe și a te simți puțin mai în largul tău atunci când desenezi (este puțin ca și cum ar fi pentru muzică). Dar regula de aur este să te simți liber atunci când desenezi, pentru a-ți lăsa imaginația să se exprime liber, fără să te îngrijorezi mereu de realism. Copiii sunt adesea foarte buni la asta, iar libertatea pe care o au în timp ce desenează adesea duce la mici capodopere. Adevărul e că mă inspir și din desenele copiilor mei.

Pentru a deveni ilustrator, trebuie să fii curios și observator. Interesează-te de o mulțime de subiecte, cum ar fi biologia, istoria, geografia, științele, mitologia, psihologia, cinematografia, fotografia, muzica, citi cărți, asculta filme, merge la muzeu, asculta dezbateri, documentare, conversații pe stradă etc… care sunt centrul intereselor mele, dar fiecare trebuie să-și găsească interesele proprii, bineînțeles. Prin aceasta, fiecare ilustrator își creează o personalitate artistică. Pentru fiecare proiect, trebuie să intri într-un univers diferit, fiecare ilustrator oferă propria sa interpretare a ceea ce își imaginează în funcție de personalitatea sa, iar asta creează originalitatea ilustrațiilor.

Observă tot ceea ce te înconjoară pentru a fotografia imagini și senzații în capul tău, un domn amuzant în autobuz, un câine cu o aer special, un nor în formă de monstru, un semn strălucitor, o plantă fascinantă, un insect care pare să fi venit direct din spațiu etc… Toate aceste imagini și senzații care se imprimă în creier hrănesc imaginația noastră. Este puțin solul ilustratorului.

În încheiere, un mic mesaj pentru copii: „Dacă ești curios, observator, dacă ai o mulțime de idei și imagini în minte și dacă ai mereu poftă să desenezi, este foarte posibil ca meseria de ilustrator să fie pentru tine!”

Blu în călătorie în jurul lumii face parte dintr-un proiect mai amplu al editurii Didactica Publishing House, care vizează promovareacirculației internaționale a operelor literare de înaltă calitate și accesul copiilor români la literatura europeană pe segmentul de mediu, ecologie și salvarea planetei. Acesta include publicarea a 16 titluri apreciate internațional, publicate inițial în Franța, Germania și Suedia și vor fi traduse și adaptate publicului din România. Toate cărțile selectate abordează subiecte despre mediu, ecologie și viața pe planetă, prin povești captivante, pe înțelesul tuturor. Conținutul lor tratează teme majore precum schimbările climatice, influența omului asupra naturii, importanța protejării animalelor pe cale de dispariție în special, dar și a animalelor în general ori risipa excesivă de resurse. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă.

Editura DPH | Educația contează

Luni - Vineri

09:00 - 17:30

Sâmbătă

închis

Duminică

închis

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram

Toate drepturile rezervate edituradph.ro