Gilles Bizouerne, autor: Barnabe vorbește despre prietenie și tandrețe

Diana M | 1 ianuarie 2023


Crezi că poți salva lumea? Copiii au un dar special care îi vor face să răspundă din toată inima: DA. Iar Barnabe și prietenii săi confirmă că oricine poate face lucruri incredibile, indiferent dacă este un bursuc, o broască țestoasă sau o cârtiță. Gilles Bizouerne este autor a peste 30 de titluri pentru copii, iar Barnabe este o serie specială despre natură și capacitatea fiecăruia de a o proteja. Mai jos un interviu despre cărțile sale: 

Cum l-ați ales pe Barnabe și restul animalelor?
Nu am ales în totalitate, am vrut să vorbesc despre prietenie și tandrețe, acestea sunt animalele care au „apărut”. M-am gândit că ar fi interesant să avem personaje de mărimi diferite, fiecare cu propriul caracter și specificații: Barnabe locuiește într-o vizuină, Tesa are o cochilie, Lia sapă tuneluri…

Cum credeți că Barnabe și prietenii săi vor influența grija copiilor pentru mediul înconjurător?
La orice lectură, suntem mai mult sau mai puțin sensibili la subiectele prezentate într-o carte. Dacă celor mici le plac povestea și personajele din aceste cărți, s-ar putea să fie de acord cu valorile evidențiate în cărțile acestei serii. 

De ce este grija față de mediu subiectul principal al seriei? Și ce alte aventuri plănuiți pentru personaje? Ce alte aventuri aveți în minte pentru aceste personaje?
Protecția mediului este un subiect important, printre altele. În „Barnabe vindecă planeta”, ne confruntăm cu poluarea și gunoaiele, în „Barnabe descoperă lumea”, avem aventură și călătorii… Apoi, este adevărat că poveștile sunt plasate într-un mediu natural, cu animale, mai degrabă sălbatic. 

Cum ați început să scrieți cărți? Dacă nu ai fi autor, ce crezi că ai face? Dacă nu ați fi autor, ce ați fi?
Am vrut să scriu o serie cu o gașcă de prieteni și să urmăresc aceste personaje de-a lungul mai multor cărți. Pe lângă faptul că sunt autor, sunt și un povestitor. Particip la multe spectacole. 

Aveți un mesaj pentru copiii (și părinții lor) din România care vă vor citi cărțile?
Sper că lectura acestor cărți, alături de acești trei prieteni, va fi un prilej de a împărtăși momente plăcute în familie. 

Seria Barnabe face parte dintr-un proiect mai amplu al editurii Didactica Publishing House, care vizează promovareacirculației internaționale a operelor literare de înaltă calitate și accesul copiilor români la literatura europeană pe segmentul de mediu, ecologie și salvarea planetei. Acesta include publicarea a 16 titluri apreciate internațional, publicate inițial în Franța, Germania și Suedia și vor fi traduse și adaptate publicului din România.

Toate cărțile selectate abordează subiecte despre mediu, ecologie și viața pe planetă, prin povești captivante, pe înțelesul tuturor. Conținutul lor tratează teme majore precum schimbările climatice, influența omului asupra naturii, importanța protejării animalelor pe cale de dispariție în special, dar și a animalelor în general ori risipa excesivă de resurse. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Editura DPH | Educația contează

Luni - Vineri

09:00 - 17:30

Sâmbătă

închis

Duminică

închis

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram

Toate drepturile rezervate edituradph.ro