Barbara Rose, autor: Literatura pentru copii trebuie să lărgească inimi

Diana M | 24 februarie 2024


Încă din copilărie am vrut neapărat să scriu cărți. Cel mai mult îmi doream să le scriu împreună cu sora mea, care urma să deseneze ilustrațiile pentru povești. Dar apoi mi-a spus cineva că toți autorii sunt săraci, trăiesc în camere neîncălzite și toată viața lor nu fac decât să soarbă supă subțire. Această idee mi s-a părut atât de înspăimântătoare încât am preferat să studiez pentru cealaltă meserie dorită și am devenit jurnalistă. Timp de treisprezece ani am moderat emisiuni pentru copii și tineri la radio, am lucrat pentru televiziune, am scris pentru ziare și reviste. Când am avut proprii mei copii și le-am citit multe cărți, mi-am amintit din nou de prima mea meserie preferată. Între timp, aveam un soț, o căsuță confortabilă cu sobă caldă și puteam să gătesc pentru familia mea și pentru mine, din când în când, supă groasă cu cârnați. Așadar, nu mai putea merge prea multe lucruri prost, și astfel am început în sfârșit să scriu cărți. Și pentru că îmi place atât de mult, tot apar mereu altele noi – povestește Barbara Rose cum a ajuns să fie o îndrăgită autoare de cărți pentru copii. Domnul Caracatiță și vecinii nedoriți este una dintre ele, iar despre aceasta și nu numai am discutat pe larg cu autoarea.

Ce te-a inspirat să începi să scrii cărți pentru copii axate pe probleme de mediu?
Dispariția tot mai mare a speciilor, schimbările climatice, problema deșeurilor, toate aceste teme sunt importante pentru mine. Mai ales în perspectiva viitorului copiilor mei și al tuturor copiilor. În ce fel de lume vor trăi (trebui să trăiască), dacă noi, adulții, nu rezolvăm aceste probleme?

Cum integrezi subiecte de mediu complexe în literatura pentru copii într-un mod captivant și ușor de înțeles?
Copiii nu sunt proști sau naivi, sunt deștepți. De aceea trebuie să îi iau în serios și să nu îi tratez ca pe sugari. Ei înțeleg și subiecte complexe, dacă le sunt explicate în limbajul lor.

Poți să ne povestești puțin despre temele și mesajele pe care speri că cititorii le vor prelua din cărțile tale?
Nu te gândi doar la tine, gândește-te la toți, la întreaga lume. Gândește măreț și departe, colorat și divers, sustenabil și cu grijă.

Cum echilibrezi povestirea cu educația atunci când abordezi preocupările de mediu în scrierile tale?
Nu îmi plac cărțile care au în mod evident un „scop educativ”. În Germania se spune că ridică degetul moralizator. Orice subiect poate fi abordat ușor și clar, fără a fi moralizator sau condescendent.

Ai vreo experiență personală sau întâlnire cu natura care ți-a influențat munca?
Locuiesc într-un oraș mic, înconjurat de multă natură. În fiecare zi ies cu câinele meu și observ ce se întâmplă în natură. Aici sunt multe podgorii și, urmărind creșterea lor, recunosc anotimpurile. Observ când o vară este prea uscată, un toamnă prea ploioasă. Îmi amintesc bine de vremurile când puteam să mergem cu sania și să schiem iarna, pentru că era zăpadă la momentul potrivit. Oare cum va fi pentru copiii noștri?

În ce moduri crezi că literatura pentru copii poate contribui la creșterea conștientizării asupra problemelor de mediu?
Aceasta este sarcina literaturii pentru copii, pe lângă divertisment. Trebuie să deschidă ochii și să lărgească inimile, să trezească spiritul de aventură și dorința de a călători. Trebuie să ascută simțurile pentru tot ceea ce se întâmplă în lume. Acest lucru include în special natura, care este esențială pentru noi.

Ce speri să facă sau să simtă tinerii cititori după ce citesc una dintre cărțile tale?
Copiii ar trebui să se bucure de poveștile mele. Ar trebui să se scufunde în poveste, în lume – în acest caz – a Domnului Caracatiță și să-i vadă habitatul prin ochii lor. Ar trebui să simtă împreună cu el, să râdă, să plângă, întregul program.

Cum te informezi despre problemele actuale de mediu și cum influențează acest lucru procesul tău de scriere?
Ca jurnalistă, citesc multe ziare și reviste, ascult podcasturi, radio, urmăresc emisiuni de televiziune. Pentru mine, face parte din meseria mea să fiu mereu la curent cu noutățile. Aceste cunoștințe le transmit în cărțile mele.

Poți să ne oferi informații despre proiectele sau cărțile viitoare la care lucrezi și care continuă explorarea temelor de mediu în literatura pentru copii?
Seria mea de cărți „Whisperworld” de la editura Carlsen se ocupă explicit de teme precum speciile, protecția mediului și a naturii. Încadrate într-o poveste fantastică. Astfel, copiii și adolescenții află multe despre animalele dispărute, despre marea dispariție a speciilor, problemele de mediu și multe alte lucruri într-un mod aproape jucăuș.

Ai un mesaj pentru publicul român? Copii și părinți?
Nu suntem singuri pe lume. Comportamentul nostru, al vostru, modelează lumea. Așadar, fiți atenți, deoarece avem un singur Pământ.

Domnul Caracatiță și vecinii nedoriți face parte dintr-un proiect mai amplu al editurii Didactica Publishing House, care vizează promovareacirculației internaționale a operelor literare de înaltă calitate și accesul copiilor români la literatura europeană pe segmentul de mediu, ecologie și salvarea planetei. Acesta include publicarea a 16 titluri apreciate internațional, publicate inițial în Franța, Germania și Suedia și vor fi traduse și adaptate publicului din România.

Toate cărțile selectate abordează subiecte despre mediu, ecologie și viața pe planetă, prin povești captivante, pe înțelesul tuturor. Conținutul lor tratează teme majore precum schimbările climatice, influența omului asupra naturii, importanța protejării animalelor pe cale de dispariție în special, dar și a animalelor în general ori risipa excesivă de resurse. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Editura DPH | Educația contează

Luni - Vineri

09:00 - 17:30

Sâmbătă

închis

Duminică

închis

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram

Toate drepturile rezervate edituradph.ro