Emmanuelle Lepetit, autor: Fericirea e legată de respectul acordat naturii, dar și nouă înșine

DPH | 14 iunie 2023


Emmanuelle Lepetit a câștigat popularitate și recunoaștere în rândul cititorilor și al comunității educaționale prin contribuția sa în promovarea valorilor ecologice și a conștientizării asupra importanței protecției mediului înconjurător, în special în rândul tinerelor generații. În cartea „Le jour où j’ai décidé de sauver ma planète” – „Ziua în care am decis să salvez planeta”, Emmanuelle Lepetit abordează aceleași teme ecologice, într-o manieră captivantă și educativă, inspirând copiii să devină agenți de schimbare pentru protejarea mediului înconjurător.

Emmanuelle Lepetit s-a născut în Franța și a devenit repede cunoscută pentru lucrările sale dedicate celor mai mici dintre cititori. Scrie în special în domeniul ecologiei și al protecției mediului înconjurător și își concentrează poveștile pe teme precum responsabilitatea față de natură, impactul acțiunilor individuale și colective asupra mediului și importanța protejării ecosistemelor. Emmanuelle consideră că este esențial să educăm copiii cu privire la importanța protejării mediului înconjurător încă de la o vârstă fragedă. Prin povestirile sale, încearcă să transmită emoții, informații și să inspire copiii să se implice în acțiuni care să contribuie la conservarea planetei. Lucrările sale sunt apreciate pentru abordarea lor sensibilă și accesibilă, adresându-se înțelegerii și interesului copiilor. Poveștile ei aduc în prim-plan personaje copii care devin eroi în lupta pentru protejarea mediului, subliniind puterea fiecărui individ de a aduce schimbări pozitive în lume. Mai jos un amplu interviu cu autoarea unei cărți superbe, pe care ne mândrim să o avem în portofoliu.

Cum ai ales acest subiect pentru carte?

Am ales acest subiect în colaborare cu editorul meu, deoarece, pe de o parte, iubesc natura, îmi place să scriu despre natură, ea oferă întotdeauna lucruri de descoperit, chiar și atunci când crezi că o cunoști. Cred, de asemenea, că urgența ecologică este cea mai importantă provocare a societății noastre și că schimbarea reală va fi făcută de generațiile tinere. Ca autor, responsabilitatea mea este să încerc să-i informez și să-i sensibilizez.

Care este povestea ta preferată?

Le iubesc pe toate cele patru. Fiecare vorbește despre una dintre marile provocări ecologice, într-un mod concret, prin ochii unui copil. Sunt povești imaginare, dar m-am inspirat din anecdote reale sau povești citite în ziare. În fiecare dintre ele, arăt că copilul care este eroul poveștii poate schimba lucrurile la nivelul său. Noi toți putem face asta, chiar dacă uneori credem contrariul. Ei bine, recunosc că am o mică preferință pentru „Grădina lui Noah”, în care o fetiță descoperă o grădină abandonată aproape de casă și toate minunățiile pe care le găzduiește și încearcă să o salveze de buldozere, cu ajutorul unui vecin în vârstă pe care l-am numit „Noah” – în referire la povestea lui Noe, desigur. Dar toate sunt foarte drăguțe!

Consideri că activitățile din carte sunt mai potrivite pentru acasă sau pentru școală/grădiniță?

Aceste activități pot fi realizate atât acasă, cât și în mediul școlar sau chiar în creșă – nu există o vârstă pentru a fi interesat de natură și o putem face oriunde! Copiii mici adoră detaliile, insectele mici, plantele mici… Și au dreptate, deoarece prin aceste detalii se dezvăluie geniul naturii. Și tot prin gesturile mici putem crea o mare schimbare!

Care este lucrul tău preferat legat de scrierea cărților pentru copii?

Îmi place să transmit emoții, dar și informații. Îmi place ca poveștile mele să aibă legătură cu realitatea, să poată avea ecou în ceea ce simt și trăiesc cititorii mei. Scrisul este un vector minunat. Este pasiunea mea! Am ales să scriu pentru copii pentru că mă simt încă foarte apropiată de ei. Nu există filtru în privirea unui copil și în modul în care simte lucrurile. Și pentru mine, adevărul se află în această simplu- tate, în această relație directă cu realitatea.

Ai un mesaj pentru cititorii români?

Sper foarte mult să le placă aceste povești și să le vorbească. Să le inspire să se implice în protejarea naturii care îi înconjoară. Având în vedere că România este o țară foarte frumoasă, cu spații naturale minunate. Tinerii români trebuie să aibă în inimă dorința de a păstra acest patrimoniu, atât de prețios pentru viitorul lor. Ecologia este un tot. Noi, ființele umane, facem parte din natură. Fericirea noastră este legată de respectul pe care îl acordăm naturii, dar și nouă înșine. În poveștile din această carte, vorbesc și despre prietenie și legătura între generații. Este împreună că putem salva natura și ea ne apropie. A avea o relație mai blândă și mai răbdătoare cu ceilalți este, de asemenea, o cheie care ne va ajuta să progresăm către un viitor mai bun.

Ziua în care am salvat planeta face parte dintr-un proiect mai amplu al editurii Didactica Publishing House, care vizează promovareacirculației internaționale a operelor literare de înaltă calitate și accesul copiilor români la literatura europeană pe segmentul de mediu, ecologie și salvarea planetei. Acesta include publicarea a 16 titluri apreciate internațional, publicate inițial în Franța, Germania și Suedia și vor fi traduse și adaptate publicului din România. Toate cărțile selectate abordează subiecte despre mediu, ecologie și viața pe planetă, prin povești captivante, pe înțelesul tuturor. Conținutul lor tratează teme majore precum schimbările climatice, influența omului asupra naturii, importanța protejării animalelor pe cale de dispariție în special, dar și a animalelor în general ori risipa excesivă de resurse. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Editura DPH | Educația contează

Luni - Vineri

09:00 - 17:30

Sâmbătă

închis

Duminică

închis

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram

Toate drepturile rezervate edituradph.ro