Maren von Klitzing, autoarea cărții „Încotro zbori, micuță barză?”: Copii se identifică cu August pentru că și ei cresc și au provocări zi de zi

DPH | 25 mai 2024


Maren von Klitzing s-a născut la Hamburg, dar a trait în Genova, Zürich, Rotterdam și acum din nou în Hamburg. Timp de câțiva ani a lucrat ca redactor pentru o revistă, apoi a început să scrie cărți pentru copii – peste 40 de titluri a publicat în lunga sa carieră. Cei doi fii ai ei, care au inspirat primele ei povești, sunt acum adulți. Maren este autoarea cărții Unde zbori, micuță barză?, poveste superbă despre migrația berzelor ce pleacă de la călătoria micuțului August din Germania până în Ciad. Superb ilustrată, cartea reprezintă o incursiune fascinantă în lumea păsărilor migratoare. Aceasta este în același timp o lectură extraordinară pentru cititori de 8+ ani, ce include teme precum prietenia și încrederea în sine, alături de curiozități despre berze și diferite culture cu care August intră în contact în călătoria sa.

Mai mult decât atât, carte va atrage cu siguranță cititorii prin ilustrațiile superbe semnate de Elisa Vavouri. Mai jos un interviu în exclusivitate cu Maren, care povestește despre importanța abordării temelor acestei cărți și despre cât de ușor se vor îndrăgosti cei mici de August și călătoria sa aventuroasă.

Ce v-a inspirat să începeți să scrieți cărți pentru copii axate pe probleme de mediu?

Când am început să scriu pentru copii, lucram pentru o revistă de mediu pentru copii. Din numeroasele scrisori pe care le primeam de la copii, mi-am dat seama încă de atunci – acum mai bine de douăzeci de ani – cât de interesați erau copiii de mediul înconjurător. În prezent, există o mare mișcare a tinerilor care militează neobosit pentru protecția planetei și împotriva încălzirii globale. Întotdeauna am fost foarte inspirată de interesul sporit, dar și de curiozitatea copiilor de a învăța mai multe despre animale, despre habitatul lor și, prin urmare, și despre problemele de mediu.

Cum reușiți să întroduceți subiecte complexe legate de mediu în literatura pentru copii într-un mod atractiv și ușor de înțeles?

Încerc să povestesc lucrurile într-un mod pe care l-aș fi înțeles și eu când eram copil. De fapt, toți copiii explorează mediul înconjurător și sunt interesați de animale. Vreau să le ofer o înțelegere a vieții acestor animale fără a fi moralizatoare. În cartea mea „Unde zbori, micuță barză?”, cel mai slab dintre puii abia ieșiți din ouă, August, vorbește despre maturizarea sa. De asemenea, menționez cu atenție cum se schimbă habitatul său. De exemplu, schimbările climatice pun în pericol zonele umede în care berzele își găsesc hrana, iar în lunga lor călătorie spre sud, berzele se opresc la o groapă de gunoi. Nu omit acest lucru, dar pentru mine este important să subliniez că, în ciuda tuturor dificultăților, există întotdeauna speranță și încredere. În cele din urmă, August cel mic și slab a devenit o barză chipeșă care a depășit multe obstacole și a ajuns la destinație. Copiii se pot identifica cu barza August, pentru că și ei cresc și trăiesc aventuri și provocări în fiecare zi.

Ne puteți împărtăși puțin despre temele și mesajele pe care sperați ca cititorii să le preia din cărțile dumneavoastră?

Aș fi încântată dacă și cărțile mele i-ar face pe cititori curioși în legătură cu numeroasele aventuri și minuni care există în natură. Berzele întreprind această călătorie periculoasă și plină de aventuri în fiecare an, dar ele nu sunt deloc singurele. Unele specii de fluturi călătoresc mii de kilometri în scurta lor viață și chiar traversează Alpii! Dar chiar și viața unei râme este cu totul interesantă! Și apoi… este atât de fascinant să înveți cum se află animalele și plantele într-un ecosistem și cum totul este conectat. Așa că, după cercetările mele, simt întotdeauna că m-am apropiat mai mult de aceste animale și simt și mai multă admirație pentru ele. Aceasta este, probabil, baza pentru a simți respect pentru natură și pentru a dori să o protejez.

Aveți experiențe personale sau întâlniri cu natura care v-au influențat munca?

Cred că am fost întotdeauna foarte aproape de natură. Când aveam 12 ani, aveam un câine și un ponei. Eram mereu afară după orele de școală și am trăit toate anotimpurile de aproape. Aceasta a fost o mare bogăție de care beneficiez și astăzi. Și, deși locuiesc la oraș, caut izolarea naturii de câteva ori pe an. Dar caut și găsesc natura și în oraș, întotdeauna există ceva care crește undeva, iar când mă uit în copaci, observ rapid o pasăre, o veveriță sau un alt animal. Fără această apropiere de natură, cu siguranță nu aș putea scrie despre astfel de subiecte.

În ce mod credeți că literatura pentru copii poate contribui la sensibilizarea publicului cu privire la problemele de mediu?

S-a dovedit că lectura întărește capacitatea de a simpatiza și de a empatiza. Cred că acestea sunt abilități foarte importante care sunt inspirate de literatura pentru copii. Imaginile create prin lectură sunt, de asemenea, o traducere a imaginației. Fără a dori să fiu patetică, cred că avem nevoie de aceste abilități pentru provocările timpului nostru, care includ războaiele, distrugerea mediului și schimbările climatice provocate de om. Avem nevoie de imaginație pentru a găsi noi soluții și avem nevoie de o atitudine de compasiune dacă vrem să trăim împreună în pace. Și cât de frumos și de simplu este faptul că literatura pentru copii poate ajuta la dezvoltarea acestor abilități încă de la început. 

Cum vă informați cu privire la problemele actuale de mediu și cum vă influențează acest lucru procesul de scriere?

Pentru a-mi face o idee despre evenimentele actuale, citesc un ziar în care am încredere și pentru care scriu jurnaliști pregătiți. (În aceste vremuri pline de știri false, nu cred că se poate sublinia îndeajuns că trebuie să vă alegeți cu grijă sursele de informare). De exemplu, citesc despre mafia lemnului, care face bani frumoși și în România prin tăierea ultimelor păduri virgine. Lemnul este transformat în rumeguș și presat în peleți. Așa ajunge lemnul prețios la noi ca și combustibil și primește și o etichetă de mediu. Ce revoltător mi se pare! De fapt, tot dau peste reportaje în ziare pe care le pot folosi pentru poveștile mele.

Aveți un mesaj pentru publicul românesc? Copiilor și părinților?

Străbunicul meu a venit din România – și de mult timp am vrut să merg acolo și să văd țara. Trebuie să fie foarte frumos aici și abia aștept să vă cunosc! Și vă mulțumesc foarte mult pentru interviu și pentru interesul față de cartea mea!

Unde zbori, micuță barză? este un titlu ce face parte dintr-un proiect mai amplu al editurii Didactica Publishing House, care vizează promovarea circulației internaționale a operelor literare de înaltă calitate și accesul copiilor români la literatura europeană pe segmentul de mediu, ecologie și salvarea planetei. Acesta include publicarea a 16 titluri apreciate internațional, publicate inițial în Franța, Germania și Suedia și vor fi traduse și adaptate publicului din România. Toate cărțile selectate abordează subiecte despre mediu, ecologie și viața pe planetă, prin povești captivante, pe înțelesul tuturor. Conținutul lor tratează teme majore precum schimbările climatice, influența omului asupra naturii, importanța protejării animalelor pe cale de dispariție în special, dar și a animalelor în general ori risipa excesivă de resurse. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Editura DPH | Educația contează

Luni - Vineri

09:00 - 17:30

Sâmbătă

închis

Duminică

închis

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram

Toate drepturile rezervate edituradph.ro