Usch Luhn, autor: Luna îi inspiră pe copii să le pese de natură

Diana M | 11 decembrie 2022


Usch Luhn se plimbă adesea prin pădure, de unde își ia inspirația pentru personajele sale. Dar nu doar atât. Iubește înghețata, așa că bucuria de a fi se regăsește în toate paginile cărților sale. Personajele create în seria Luna și Pădurea magică sunt simpatice, vesele, complexe, dornice să ajute. Așa că dincolo de a învăța lucruri noi despre natură, cititorii află despre prietenie, empatice, încredere, spirit de echipă, generozitate și multe altele. Vă invităm să o descoperiți alături de noi pe autoarea unei serii care a cucerit deja inimile micilor cititori. 

Cum ați ales-o pe Luna ca personaj principal și cum au apărut restul personajelor?
Am crescut în Austria și mă jucam în pădure în fiecare zi cu prietena mea. Pe atunci îmi imaginam adesea că pot vorbi cu animalele. Ne-am simțit foarte bine în pădure. Am cunoscut și un băiat care locuia pe atunci la o fermă. O altă prietenă locuia într-o casă din pădure, care mi s-a părut foarte mare și interesantă.

Cum credeți că această poveste va influența viziunea copiilor despre natură?
Copiii care citesc cărțile din seria LUNA simt cât de mult le pasă fetiței și prietenilor ei de conservarea pădurii și de bunăstarea animalelor. Este o fată foarte grijulie și sensibilă, pe care o găsești repede simpatică. Prin urmare, sunt convinsă că se vor putea identifica cu Luna, se vor gândi la dorințele și speranțele ei și, în cel mai bun caz, vor deveni și ale lor.

De ce ați ales natura ca subiect central al seriei Luna? 
Protecția mediului, salvarea naturii și a vieților noastre au devenit incredibil de importante și încerc să trezesc această conștientizare în rândul copiilor mici prin povești aventuroase și captivante. În plus, copiii din cărțile seriei  LUNA trăiesc aventuri care au legătură cu propria lor lume plină de experiențe și cu familiile lor. Acestea sunt evenimente pe care cititorii noștri le cunosc adesea din viața lor reală. Astfel, ei se pot regăsi în poveștile LUNA și, poate, pot găsi chiar inspirație pentru a-și rezolva propriile probleme. 

Cum ați ajuns să scrieți? Vă imaginați o altă carieră? 
Chiar și în copilărie, când aveam aceeași vârstă ca și grupul meu țintă de cititori de acum, inventam constant povești și îmi imaginam că le trăiesc cu adevărat. Inventarea de povești m-a însoțit toată viața. După studii, am lucrat mai întâi la radio și televiziune, dar mi-a fost foarte dor să spun propriile mele povești. Așa că am trimis pur și simplu un proiect de carte la edituri și a funcționat imediat. Pot să spun că sunt foarte norocoasă. Dacă nu aș fi fost autor, cu siguranță aș fi lucrat cu copiii sau într-o bibliotecă. Să citești în fața copiilor într-o școală este o experiență minunată. Aș putea petrece ore întregi într-o bibliotecă fără să mă plictisesc.

Aveți un mesaj pentru copiii din România? 
Cărțile din seria LUNA te încurajează să visezi – ce frumos ar fi să poți vorbi cu animalele, să le cunoști grijile și problemele și să le ajuți să se simtă bine. Și dacă citiți cu atenție cărțile, veți afla multe lucruri frumoase și interesante despre pădure, despre animalele și plantele care trăiesc acolo. Fiți atenți la pădure, la plantele și animalele ei și simțiți-vă bine în ea.

Luna și Pădurea Magică este o serie ce face parte dintr-un proiect mai amplu al editurii Didactica Publishing House, care vizează promovareacirculației internaționale a operelor literare de înaltă calitate și accesul copiilor români la literatura europeană pe segmentul de mediu, ecologie și salvarea planetei. Acesta include publicarea a 16 titluri apreciate internațional, publicate inițial în Franța, Germania și Suedia și vor fi traduse și adaptate publicului din România.

Toate cărțile selectate abordează subiecte despre mediu, ecologie și viața pe planetă, prin povești captivante, pe înțelesul tuturor. Conținutul lor tratează teme majore precum schimbările climatice, influența omului asupra naturii, importanța protejării animalelor pe cale de dispariție în special, dar și a animalelor în general ori risipa excesivă de resurse. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Editura DPH | Educația contează

Luni - Vineri

09:00 - 17:30

Sâmbătă

închis

Duminică

închis

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram

Toate drepturile rezervate edituradph.ro