Katharina Sieg, ilustrator: Trebuie să tratăm mediul înconjurător cu respect

Diana M | 1 noiembrie 2023



Katharina Sieg este o ilustratoare germană, care locuiește și lucrează în Lüneburg. De la terminarea studiilor de Ilustrație la Universitatea de Științe Aplicate din Hamburg în 2011, lucrările ei pot fi găsite într-o gamă tot mai largă de cărți pentru copii, în reviste, pe ambalaje de ceai, coperți de albume și pe vesela pentru copii. Ea este mereu în căutarea de noi provocări, tehnici de desen și domenii în care să integreze designul și ilustrația.

  • Ce te-a atras să ilustrezi cărți pentru copii cu teme legate de mediu?
    Problemele de mediu îmi sunt foarte apropiate de inimă și au fost încă din copilărie. Mi-ar plăcea să am șansa să ilustrez mai multe cărți sau alte proiecte legate de teme precum sustenabilitatea, schimbările climatice, drepturile animalelor și protecția mediului.
  • Ai o ilustrație preferată din cărțile tale care evidențiază o problemă de mediu? Dacă da, care este povestea din spatele ei?
    Mă identific puternic cu tema cărții „Domnul Caracatiță și vecinii nedoriți”, pentru că îmi amintesc că, acum aproximativ 30 de ani, eram parte dintr-un grup de copii care avea ca scop salvarea unui mic pârâu din cartierul nostru care avea ceva deșeuri din plastic în el. Ne întâlneam și curățam gunoiul din apă și ne simțeam foarte preocupați de binele micii ape curgătoare. Dimensiunea poluării cu plastic s-a multiplicat de atunci într-un mod inimaginabil, dar intenția rămâne aceeași: trebuie să ne curățăm mizeria, să tratăm mediul înconjurător și ființele din jurul nostru cu respect și să ne reconsiderăm modul de viață pentru a crea mai puține deșeuri și poluare.
  • Ce rol crezi că joacă ilustrațiile în a ajuta copiii să înțeleagă și să se conecteze cu problemele de mediu în special și cu orice alt subiect în general?
    Ilustrațiile pot face ca și subiectele complexe și dificile să fie accesibile și ușor de înțeles, mai ales pentru copii. De asemenea, pentru mine este important să adaug mereu un strop de distracție și momente de încântare, chiar și în cazul mesajelor serioase, pentru că cred că este o motivație bună și necesară pentru a învăța și a rămâne interesat de un subiect serios.
  • Poți împărtăși provocările cu care te-ai confruntat în ilustrarea temelor de mediu pentru cărțile pentru copii și cum le-ai depășit?
    Cea mai mare provocare pe care o văd este să nu las sentimentele de deznădejde și pesimism să preia controlul, ci să rămân optimist și pozitiv și să transmit un spirit de speranță copiilor. Putem reuși – împreună!

„Domnul Caracatiță și vecinii nedoriți” face parte dintr-un proiect mai amplu al editurii Didactica Publishing House, care vizează promovarea circulației internaționale a operelor literare de înaltă calitate și accesul copiilor români la literatura europeană pe segmentul de mediu, ecologie și salvarea planetei. Acesta include publicarea a 16 titluri apreciate internațional, publicate inițial în Franța, Germania și Suedia și vor fi traduse și adaptate publicului din România.

Toate cărțile selectate abordează subiecte despre mediu, ecologie și viața pe planetă, prin povești captivante, pe înțelesul tuturor. Conținutul lor tratează teme majore precum schimbările climatice, influența omului asupra naturii, importanța protejării animalelor pe cale de dispariție în special, dar și a animalelor în general ori risipa excesivă de resurse. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Editura DPH | Educația contează

Luni - Vineri

09:00 - 17:30

Sâmbătă

închis

Duminică

închis

Urmăriți-ne pe Facebook și Instagram

Toate drepturile rezervate edituradph.ro