Liliana Fabisinska, autor: Un copil învață valorile din situații simple, de zi cu zi
Diana M
Paweł Beręsewicz, Liliana Fabisińska, Agnieszka Frączek, Roksana Jędrzejewska-Wróbel, Joanna Krzyżanek, Irena Landau, Maria Ewa Letki, Anna Onichimowska, Eliza Piotrowska, Marcin Przewoźniak, Anna Sójka, Natalia Usenko sunt autorii a trei titluri care abordează problema bullyingului din perspective diferite. De la identificarea și gestionarea emoțiilor, la dezvoltarea valorilor esențiale și felul în care abordăm situațiile de bullying, cei 12 autori reușesc să aducă tot atâtea exemple concrete inspirate din viața celor mici. Astfel, aceste titluri devin ghiduri practice atât pentru copii, cât și pentru adulți, fie aceștia cadre didactice sau părinți. Am stat de vorbă cu Liliana Fabisinska, unul dintre autori, mai pe larg despre motivele care au stat la baza acestor cărți minunate și de ce ele ar trebui să își găsească loc în orice bibliotecă.
Cum ați abordat scrierea pentru copii? Ce ați luat în considerare pentru ca limbajul să fie accesibil și mesajul clar?
Liliana Fabisinska: Scriem de mulți ani atât pentru copii, cât și pentru adulți – și îi tratăm pe copii la fel de serios ca pe adulți. Sau poate chiar mai serios? Aici, orice greșeală va fi observată cu siguranță, orice stângăcie sau ambiguitate va fi imediat taxată. Copiii sunt cititori foarte atenți și curioși. Desigur, acordăm atenție vocabularului, să fie adaptat vârstei lor, astfel încât propozițiile să nu fie prea lungi sau complicate… După ce scriu, las textul deoparte câteva zile, apoi îl recitesc cu atenție, concentrându-mă pe claritate, coerență și fluență. Am și un nepot de vârsta cititorilor și îmi testez poveștile pe el. Iar editura are redactori minunați și colaborează cu un psiholog pentru această serie de cărți – așa că există mai multe etape de revizie, consultări, în care putem încă îmbunătăți textul. În plus, sunt la bază profesor și lucrez direct cu copii, așa că simt că îi cunosc și îi înțeleg bine.
Din perspectiva dumneavoastră, de ce este important ca cei mici să învețe valori precum onestitatea, bunătatea și responsabilitatea încă de la o vârstă fragedă?
Liliana Fabisinska: Aceste valori nu au vârstă. Nu există un moment anume – de exemplu, când copilul împlinește 3, 6 sau 9 ani – în care ar trebui să începem să vorbim despre ele sau să facem „exerciții practice”. Un copil învață valorile din situații simple, de zi cu zi. Acasă, la grădiniță sau la școală, în parc, în autobuz, la magazin… Apoi încep să-și recunoască propriile emoții și pe ale celorlalți, să le numească și să le analizeze. De multe ori părinții nu au instrumentele necesare pentru a vorbi despre aceste valori și emoții, pentru a răspunde la întrebări dificile sau pentru a aborda sincer lucruri care le arată propriile vulnerabilități. Aici intervin cărțile.
Cum ați reușit să îmbinați lecțiile importante de viață cu o poveste distractivă și captivantă pentru copii?
Liliana Fabisinska: Când vorbim cu copiii, trebuie să căutăm un conținut atractiv, exemple amuzante și intrigante. Ani la rând, i-am spus fiicei mele povești cu Frost, câinele ei imaginar, în fiecare seară. Printre rânduri, strecuram diverse idei legate de grijile sau provocările pe care le trăia. Căutam metafore care să o ajute să înțeleagă diferite situații într-un mod blând și sigur. Cred că acest mod de a povesti mi-a intrat în sânge, după atâția ani alături de Frost.
Cum vă imaginați că vor folosi copiii lecțiile din carte în viața lor de zi cu zi, mai ales în relațiile cu ceilalți?
Liliana Fabisinska: Povestea mea vorbește despre mulțumire. Bucuria pentru lucruri mărunte, aprecierea a ceea ce ai – nu sunt lucruri care vin natural pentru mulți copii. Nu pentru că s-ar naște nemulțumiți, ci pentru că, deseori, părinții, bunicii, mătușile și unchii se străduiesc prea tare să-i facă fericiți, să le ofere „stelele de pe cer”. Uneori, copilul nici nu apucă să viseze la ceva, că deja i se oferă. Iar când lucrurile nu se întâmplă exact cum și-ar dori, devin nervoși, dezamăgiți sau frustrați. Sper ca povestea mea să ajute măcar un copil să descopere bucuria simplă de a petrece timp cu familia sau prietenii, fără artificii, fără torturi spectaculoase sau locuri de joacă extravagante.
Dacă ar trebui să recomandați această carte unui părinte în câteva cuvinte, ce ați spune?
Liliana Fabisinska: Poveștile din volumele ale seriei sunt cu adevărat istețe, scrise într-un limbaj frumos de unii dintre cei mai buni autori – nu vorbesc despre mine, ci despre colegii mei! Lista de autori este impresionantă! În plus, cărțile sunt realizate cu sprijinul unui psiholog, au ilustrații colorate și amuzante… Sunt câte 12 povești interesante, vesele și deștepte care pot deveni un pretext minunat pentru discuții valoroase între părinți și copii – despre lucruri importante, pe care nu le abordăm în fiecare zi.

Dezvolt valori importante: 12 povestiri de dezvoltare personala pentru copii și Invincibil la bullying: 12 povestiri de dezvoltare personala pentru copii fac parte din proiectul Puterea literaturii europene pentru copii în prevenirea bullying-ului, cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă. Obiectivul principal al proiectului este de a promova circulația transnațională a operelor literare de înaltă calitate din țările Uniunii Europene și, respectiv, accesul copiilor români la literatura europeană în segmentul valorilor umane esențiale și al bullying-ului, cu scopul de a preveni bullying-ul în rândul copiilor și preadolescenților și de a reduce efectele acestuia. Proiectul presupune traducerea a 23 de cărți selectate din limbile eligibile ale programului, editarea, tipărirea și distribuirea a unui număr total de 69000 de exemplare. Mai multe detalii despre proiect, precum și cărțile publicate se află aici: proiect antibullying.