Dezvoltare Personală

De ce credem în Moș Crăciun?

17 decembrie 2020

Scris de:

De ce credem în Moș Crăciun?

În primul și în primul rând: la DPH suntem mari susținători ai lui Moș Crăciun și al ajutoarelor sale – cum ne-am putea imagina Sărbătorile fără bătrânelul simpatic care parcă mereu știe exact ce merită copiii cuminți și mai puțin cuminți?

Dar știai că, pe lângă daruri și magie, Moș Crăciun este un element foarte important în dezvoltarea copiilor?

Haideți să aflăm împreună de ce!

Moșul: scurt istoric crăciunistic

Moșul este un bătrânel simpatic costumat în roșu care ne vizitează în noaptea de Ajun, corect? Ei bine, Moș Crăciun a fost inițial cunoscut ca Sfântul Nicolae – un călugăr care, se spune, și-a donat întreaga avere pentru cei nevoiași și care călătorea în întreaga lume pentru a ajuta copiii.

Sursă imagine: mixkit.com.

De-a lungul anilor Moș Crăciun și-a îmbogățit echipa cu reni credincioși și spiriduși harnici, iar acum preferă să parcurgă întregul glob într-o sanie zburătoare.

Pentru cele mai multe familii tradiția lui Moș Crăciun este o ocazie excelentă de joacă și pentru sentimentul incredibil de valoros de ”împreună”.

Pe copii venirea Moșului îi ajută să își dezvolte creativitatea, imaginația, bunătatea, generozitatea și empatia.

Imaginația și magia copilăriei

Mai ții minte când, mic copil fiind, granița dintre realitate și imaginație era mai permeabilă? Când adulții păreau autorități atotștiutoare și iarna era un tărâm plin de posibilități, iar în noaptea de Crăciun abia puteai să dormi de emoție?

Sursă imagine: sleepcouncil.org.uk.

Imaginația este o parte normală și importantă a copilăriei. Majoritatea copiilor încep să inventeze povești și scenarii de la vârsta de 2 ani. Prin imaginație copiii își creează propriile mecanisme de a înțelege lumea din jurul lor, ei învață:

  • să se concentreze
  • să se gândească la situații ipotetice
  • să rezolve probleme
  • să negocieze
  • să creeze poate chiar noi perspective prin care și adulții pot privi lumea

Crăciunul și tradițiile

Moș Crăciun sub o formă sau alta a făcut parte din copilăria majorității părinților – este logic ca aceștia să dorească să continue tradiția la rândul lor.

Scrisori scrise către Moșul, o farfurie cu prăjiturele și un pahar de lapte, poate chiar o vizită a Moșului la serbare – toate fac parte din tradițiile atât de speciale ale sezonului.

Sursă imagine: blog.nidarachildren.com.

Părinții mai moderni au început să folosească aplicații pentru a dialoga direct cu Moș Crăciun sau să le arate copiilor pe unde în lume se află bătrânelul cel harnic.

Toate aceste tradiții (mai noi, mai vechi) sunt foarte importante pentru copii. Ele întăresc legăturile emoționale între membrii familiei, creează un sentiment de stabilitate pentru copii și ajută la crearea unor amintiri de neuitat.

Sursă imagine: postable.com.

De asemenea, aceste tradiții îi învață pe cei mici cine sunt și despre importanța familiei – copiii care asociază Sărbătorile cu sentimentul de apartenență la un grup familial ”guvernat” de tradiții personale sunt copii care se bucură de grade mai sporite de încredere și respect de sine.

Adevărul despre Moș Crăciun

Contrar temerilor adulților, copiii reacționează în general pozitiv la aflarea secretului.

Adevărul despre Moș Crăciun reprezintă o importantă etapă de maturizare și o dovadă a dezvoltării gândirii critice.

Psihologul elvețian Jean Piaget numește această etapă din viața copilului ”etapa operațională concretă”.

Etapa este marcată de întrebări: copiii devin mai sceptici și își folosesc imaginația pentru a găsi explicații pentru lumea din jurul lor – experimentează, evaluează dovezile și analizează.

Sursă imagine: eggdonorsolutions.com.

”Chiar poate cineva să zboare în lumea întreagă într-o singură seară?”

Copiii învață să gândească pe cont propriu și vor rezolva cumva misterul lui Moș Crăciun. Este o etapă logică de dezvoltare – una poate ușor tristă pentru părinți: cel mic începe să crească.

Pentru părinți este momentul în care trebuie să decidă dacă copilul este pregătit să renunțe la fantezie.

Sursă imagine: Raising Children Network.

Lasă-ți copilul să conducă discuția și reacționează la logica sa. Nu vrei să îl minți – încrederea în părinți este un sentiment de care orice copil ar trebui să se bucure. Poartă un dialog cinstit cu el și răspunde-i transparent la orice întrebare.

Explică-i că Moș Crăciun este mai mult decât o figură reală – el este un sentiment și o tradiție: generozitate, altruism, bunătate, familie, magie. Explică-i de ce Moș Crăciun este important pentru copii și adulți: de ce este important să îl întâmpinați împreună în fiecare an, de ce sezonul este mai mult decât despre cadouri.

 

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *