Cum am sărbătorit Ziua Cărții Recordurilor – Guinness World Records Day: recorduri uimitoare
Diana M
Cea mai înaltă femeie din lume, Rumeysa Gelgi, respectiv cea mai scundă femeie, Jyoti Amge, s-au întâlnit pentru prima dată ieri la Londra, pentru a celebra a 20-a ediție anuală a Zilei Guinness World Records (GWR Day), o zi dedicată Cărții Recordurilor. Cele două au luat ceaiul la faimosul Hotel Savoy și au împărtășit povești despre viețile lor din perspective foarte diferite. Ambele apar ca ICONS în ediția aniversară a celebrei cărți, publicată în limba română pentru prima dată în ultimii 20 de ani de editura Didactica Publishing House.
Rumeysa, care măsoară 2,15 m, a declarat: „A fost uimitor să o întâlnesc pe Jyoti pentru prima dată. Deși diferența de înălțime a făcut contactul vizual dificil, avem multe în comun, precum pasiunea pentru machiaj și îngrijirea personală”. Jyoti, înaltă de doar 62,8 cm, a adăugat: „Sunt obișnuită să privesc în sus, dar astăzi am fost încântată să o văd pe cea mai înaltă femeie din lume. Rumeysa este atât de prietenoasă, iar discuțiile cu ea au fost confortabile.”
Ambele sunt recunoscute ca GWR ICONS în ediția aniversară de 70 de ani a Guinness World Records, publicată și în limba română de editura Didactica Publishing House, alături de alte figuri remarcabile precum Taylor Swift, LeBron James și Diana Armstrong. Rumeysa, diagnosticată cu sindromul Weaver, este și designer web, iar Jyoti, cunoscută din „American Horror Story,” deține titlurile pentru cea mai scundă actriță și femeie în viață.
Editorul-șef al Cărții Recordurilor, Craig Glenday le-a oferit certificările de ICON GWR, menționând: „Guinness World Records sărbătorește diversitatea, iar aceste două femei iconice întruchipează perfect spiritul recordurilor noastre.”
Editura Didactica Publishing House a adus pe piața locală, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, o ediție în limba română a Guinness World Records – Cartea Recordurilor, autoritatea globală în materie de recorduri. Ediția aniversară a faimoasei cărți conține pagini dedicate recordmanilor români din domenii diverse, de la sport până la diorame LEGO. De asemenea, în ediția aniversară 70 de ani de Cartea Recordurilor în rândul legendelor este inclus și baschetbalistul român Gheorghe Mureșan.
Ne-am dorit să aducem în România Cartea Recordurilor – Guiness World Records pentru că este o carte ce transcende generațiile, iar atât copiii, cât și părinții iubesc recordurile. Mai mult decât atât, este o ediție multimedia, interactivă, adaptată felului în care tinerii cititori își culeg informațiile și își antrenează curiozitatea, fiind o modalitate atractivă de a învăța lucruri noi din domenii precum artă, biologie, tehnologie, sport și multe altele, menționează Florentina Ion, fondator Didactica Publishing House.
Recorduri cu și despre cărți
Iată câteva dintre recordurile noastre preferate, adunate de-a lungul timpului:
Cea mai mare distanță parcursă mergând pe jos cu o carte echilibrată pe cap este de 32,18 km (20 de mile)și a fost realizată de Ashrita Furman (SUA) pe plaja Sanur, Bali, Indonezia, în 2011. Viteza medie a Ashritei a fost de aproximativ 6,23 km/h, iar întregul parcurs a durat 5 ore, 9 minute și 58 de secunde.
Cele mai multe rotații ale unei cărți Guinness World Records pe deget într-un minut sunt 394, și au fost realizate de Arun Kumar Mahanta (India), în Bhubaneswar, Odisha, India, pe 11 august 2022. Timpul cel mai lung de rotit o carte Guinness World Records pe un deget este de 3 ore, 40 minute și 3 secunde, realizat de Mansingh Oli Prabhas (Nepal) la Kathmandu, Nepal, pe 13 martie 2021. Mansingh a practicat acest sport din copilărie și s-a pregătit aproape doi ani pentru această încercare, menținând un stil de viață sănătos, inclusiv prin alergări de dimineață și flotări cu degetele. În timpul antrenamentului, și-a fracturat degetul, iar recuperarea a durat aproximativ trei luni, dar a considerat că a meritat pentru a deveni deținător al unui record Guinness World Records.
John Q. Benham din Avoca, Indiana, SUA, deține o colecție privată de peste 1,5 milioane de cărți. Deoarece au umplut casa sa, majoritatea trebuie păstrate în garajul său cu șase locuri, într-o clădire cu două etaje și împachetate sub prelate în aer liber.
Cel mai rapid timp pentru a aranja 10 cărți în ordine alfabetică este de 17,26 secunde și a fost realizat de Nanasaheb Mahadeo Solankar (India), în Bramhapuri, India, pe 13 iunie 2019. De altfel, am și lansat această provocare cititorilor și, pe pagina noastră de Facebook, puteți vedea dacă au reușit să bată recordul actual.
Cel mai rapid timp pentru a identifica 10 cărți după personajul principal este de 11,15 secunde și a fost realizat de Montgomery-Everard Lord (Marea Britanie), în Bolton, Marea Britanie, pe 13 februarie 2020. Montgomery a mai obținut anterior recordul pentru „Cele mai multe cărți consecutive identificate după prima propoziție”, cu 129.
În ediția aniversară ’70 de ani Guinness World Records cititorii de toate vârstele vor mai putea explora și capitole despre lumea naturală, umanitate, o zonă dedicată celor mici, recorduri fascinante în arte și divertisment, știință și tehnologie și sporturi. Capitolul Young achievers – Tineri deținători de recorduri, cu vârste sub 16 ani, îi vor inspira pe copii să doboare propriile recorduri.
Tu ce record ai vrea să deții?