#PlanetaContează

Maija și Lina: o poveste uimitoare despre iubire, natură, empatie și… cum putem să creăm o grădină ORIUNDE

14 aprilie 2023

Scris de:

Maija și Lina: o poveste uimitoare despre iubire, natură, empatie și… cum putem să creăm o grădină ORIUNDE

Maija Hurme este ilustratoare de cărți și ea practică grădinăritul fără săparea solului pe propriul ei teren. Lina Laurent este jurnalist și apicultor. Împreună au creat o carte superbă: Secretul micilor grădinari. Un punct de plecare excelent pentru activități la școală, grădiniță sau acasă, această carte spune povestea unui grup de copii ce amenajează o grădină… secretă. Fiecare pagină dezvăluie detalii interesante despre viața plantelor și trezește curiozitatea micilor exploratori. În plus, întreaga poveste conturată în jurul secretului celor mici devine și mai misterioasă atunci când grădină dispar bujorii. Iată un interviu amplu cu Maica și Lina, care sperăm să vă inspire și pe voi!

De ce un grădină secretă în mijlocul orașului?
Maija: Toți am văzut astfel de locuri: case și grădini abandonate din diverse motive. Ele stimulează imaginația: ce s-a întâmplat acolo? Cine a trăit acolo? Putem juca acolo?
Lina: Și în același timp, mă gândesc, nu ar putea acest loc abandonat și altele asemenea să fie folosite într-un mod util.

De unde ai găsit inspirația pentru personaje?
Maija: Spionez copiii din jurul meu: copiii din grădinița copiilor mei, în autobuz sau în bibliotecă. Personajele principale au devenit foarte familiare pentru noi, știam mult mai multe despre ele decât este în carte, deoarece am început prin a scrie o poveste mult mai lungă, bazată pe text. De exemplu, știm că Jose și-a întâlnit viitoarea soție când aceasta era într-o călătorie Interrail în Spania și a dat peste o demonstrație. Am dezvoltat o poveste foarte romantică în momentul în care au încercat să se regăsească într-o perioadă în care internetul nu era la îndemâna oricui. Nimic din aceasta nu este în carte, dar ne-a apropiat de personaje.

Care este personajul tău preferat?
Maija: Mă identific cu doamna cu plantele, care face compost bokashi, crește plante și caută modalități de grădinărit durabil, fiind curioasă în legătură cu știința din spatele acestora. Dar nu am cu adevărat un personaj preferat, câțiva dintre cei din jur sunt adevărați prieteni în grădinărit. Atât Liga, cu cartofii ei, cât și fostul grădinar Bedram sunt oameni cu care am lucrat alături în grădina mea.
Lina: Mă identific cu copiii, care doresc să exploreze cartierul lor și să creeze un spațiu al lor.

De ce povestea lui Jose este tristă și cum se încheie?
Maija: Să crești lucruri poate fi foarte emoțional, și poți să-ți amintești de o persoană prin florile pe care le-a iubit, de exemplu. Un parc sau o grădină poate trăi mai mult decât orice persoană. Plantele perene plantate de stră-stră-străbunici pot înflori și astăzi. Povestea lui Jose vorbește despre această legătură între persoană și plantă și scala timpului.
Lina: Maija a spus acest lucru atât de bine încât nu am nimic de adăugat.

Cartea oferă o înțelegere a naturii

Credeți că ideile din carte vor inspira copiii să-și înceapă propriile grădini?
Maija: Sper că da! Cel puțin doresc să plantez ideea că nu trebuie să sapi pentru a face grădinărit și să ofer o înțelegere a vieții solului, care este atât de importantă pentru producția de alimente.
Lina: Sper cu adevărat că vor face asta. De asemenea, sper că cartea va inspira adulții să facă grădinărit împreună cu copiii.

Considerați că activitățile din carte sunt mai potrivite pentru acasă sau pentru școală/grădiniță?
Maija: Pot fi utilizate în ambele locuri. Nu ai nevoie de mult pentru a începe o grădină mică. Chiar și containerele din curte pot deveni o grădină, iar copiii pot construi, de exemplu, o compoziție cu râme.
Lina: Da, ambele. Când am scris cartea, o clasă de elevi, profesori și un grup de grădiniță au citit cartea și au comentat imaginile. Profesorii au spus în special că partea de fapte din poveste poate fi utilizată în scopuri educaționale. Dar povestea și partea de fapte sunt lucruri despre care toată lumea ar trebui să vorbească, chiar și acasă.

Care este lucrul vostru preferat la scrierea cărților pentru copii?
Maija: Este o modalitate de a învăța lucruri noi! Când am scris această carte împreună cu Lina, am învățat atât de multe! Atunci când explic fenomene complexe precum ciclul carbonului copiilor, trebuie să citești mult și să te gândești la ceea ce înseamnă cu adevărat și cum să explici într-un mod înțeles. Lina a fost responsabilă în principal de interviurile cu oamenii de știință și de verificarea faptelor, iar eu am dezvoltat povestea, dar ambele am avut cuvântul nostru în text.
Lina: Fiind prima mea carte pentru copii, totul a fost nou pentru mine. A fost minunat să lucrez cu Maija, care are atât de multă experiență și talent. Mi-a plăcut procesul de explicare a lucrurilor dificile într-un mod simplu. Am fost, de asemenea, fascinată să văd cum ilustrațiile lui Maija dau viață poveștii și detaliilor științifice.

Ilustrațiile sunt cele care leagă povestea de datele științifice

Maija când desenezi? Tot timpul sau ca un job cu anumit program?
Maija: Când lucram la această carte, eram ilustrator part time și lucram și pentru un ziar ca grafician. Am lucrat la această carte întrerupt, poate timp de un an, mai întâi cu personajele și textul alături de Lina, apoi cu schița și ulterior cu ilustrațiile finale. Pentru a aduna povestea într-o formă vizuală, a trebuit să merg într-un loc liniștit timp de câteva zile, să închid totul și să desenez, desenez, desenez.

Cât de importante considerați ilustrațiile în transmiterea mesajului autorului și cum decideți cum să ilustrați o carte?
Maija: Această carte a fost rezultatul unei colaborări. Lina dorea să facă o carte despre albine, iar eu doream să fac o carte despre grădinărit fără a sapa, așa că am făcut această carte împreună. Ilustrațiile sunt lucrul care leagă totul. Am luptat mult timp cu stilul până când am găsit un creion grafit gros și moale pe care îl foloseam pentru desenele croquis. Linia moale, asemănătoare cărbunelui, era perfectă pentru tema cărții, este ca și carbonul important despre care vorbim, dar și potrivit pentru formele organice ale plantelor și oamenilor.

educație pentru mediu

Ai vreun sfat pentru copiii care iubesc desenul și poate ar putea face o meserie din asta?
Maija: Citiți o mulțime de cărți de imagini, benzi desenate și mergeți la muzee de artă! Desenați tot timpul! Faceți-o în stilul vostru, nu trebuie să fie perfect ca o fotografie: imperfecțiunea, zgârieturile și petele sunt minunate. Și pentru părinți: oferiți copiilor materiale de desenat bune! Caietele sunt bune, le puteți depozita mai ușor decât un milion de coli de desen 🙂

Aveți un mesaj pentru cititorii din România?
Lina: Sunt foarte fericită că cartea este tradusă în română. Mi-ar face plăcere să aflu ce cred cititorii noștri din România despre carte și dacă îi inspiră să facă grădinărit fără să sape.

Secretul micilor grădinari este un titlu parte dintr-un proiect amplu al editurii Didactica Publishing House, care vizează promovarea circulației internaționale a operelor literare de înaltă calitate și accesul copiilor români la literatura europeană pe segmentul de mediu, ecologie și salvarea planetei. Acesta include publicarea a 16 titluri apreciate internațional, publicate inițial în Franța, Germania și Suedia.

Toate cărțile selectate abordează subiecte despre mediu, ecologie și viața pe planetă, prin povești captivante, pe înțelesul tuturor. Conținutul lor tratează teme majore precum schimbările climatice, influența omului asupra naturii, importanța protejării animalelor pe cale de dispariție în special, dar și a animalelor în general ori risipa excesivă de resurse. Proiectul este cofinanțat prin programul Europa Creativă.

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *