#PlanetaContează

Katharina Sieg: Ilustrațiile pot face subiectele complexe și dificile accesibile și înțelese de copii

28 februarie 2024

Scris de:

Katharina Sieg: Ilustrațiile pot face subiectele complexe și dificile accesibile și înțelese de copii

Domnul Caracatiță și prietenii săi locuiesc în mare, într-un frumos recif de corali. Dar, de la un timp, din ce în ce mai multe creaturi ciudate care seamănă cu niste meduze strălucitoare și dragoni-de-mare care nu scot niciun sunet se mută în cartier. De unde vin toate acestea? Broasca țestoasă Torty știe răspunsul: aceștia nu sunt pești adevărați, sunt, de fapt, gunoaie din ce în ce mai periculoase pentru creaturile marine. Așadar îl știți pe domnul Caracatiță? Dacă da, atunci cu siguranță ați aflat și despre vecinii lui nedoriți. Și nepoftiți. Care au năpădit apele oceanului unde trăiește domnul Caracatiță și l-au pus în pericol atât pe el, cât și pe prietenii săi. Și care sunt foarte sugestiv ilustrați de Katharina Sieg, artista care i-a adus mai aproape de micii cititori. Am stat de vorbă cu Katharina despre cartea ilustrată și despre ce o face pe aceasta atât de iubită de micii cititori. 

DPH: Ce te-a determinat să ilustrezi cărți pentru copii cu accent pe teme de mediu?
Katharina Sieg: Problemele de mediu sunt foarte aproape de inima mea și au fost încă din copilărie pentru mine. Mi-ar plăcea să am ocazia să ilustrez mai multe cărți sau alte proiecte legate de teme de durabilitate, schimbări climatice, drepturile animalelor și protecția mediului înconjurător.

Ai o ilustrație preferată din cărțile tale care evidențiază o problemă de mediu? Dacă da, care este povestea din spatele ei?
Mă identific puternic cu tema cărții „Domnul Caracatiță și vecinii săi nedoriți”, pentru că îmi amintesc că eram o gașcă de copii acum aproximativ 30 de ani care avea scopul de a salva un mic pârâu din cartierul nostru care avea niște deșeuri de plastic în el. Ne întâlneam și curățam gunoiul din apă și simțeam cu adevărat preocupare pentru starea de bine a micului pârâu. Dimensiunea poluării plastice s-a multiplicat de atunci dincolo de înțelegere, dar intenția rămâne aceeași: trebuie să ne curățăm mizeria, să tratăm mediul și ființele noastre cu respect și să ne reevaluăm modul de viață pentru a produce mai puține deșeuri și poluare.

Ce rol crezi că au ilustrațiile în ajutarea copiilor să înțeleagă și să se conecteze cu problemele de mediu în special și cu orice alt subiect?
Ilustrațiile pot face chiar și subiecte complexe și dificile accesibile și înțelese, mai ales pentru copii. De asemenea, este important pentru mine să am întotdeauna puțină distracție și puține momente cu sclipiri în ochi chiar și cu mesaje serioase, pentru că cred că este o motivație bună și necesară pentru a învăța și pentru a rămâne pe un subiect serios.

Poți să împărtășești orice provocări ai întâmpinat în ilustrarea temelor de mediu pentru cărți pentru copii și cum le-ai depășit?
Cea mai mare provocare pe care o văd este să nu lăsăm sentimentele de disperare și întuneric să preia controlul, ci să rămânem optimiști și pozitivi, și să transmitem un mesaj plin de speranță copiilor. Putem reuși – împreună!

Îi mulțumim Katharinei pentru interviu, iar pe voi vă invităm să descoperiți – dacă n-ați făcut-o deja – această carte ilustrată pentru copii cu vârsta de peste 4 ani care crește gradul de conștientizare privind poluarea oceanelor lumii. Iar la final veți descoperi sfaturi simple de pus în practică pentru a evita risipa și a fi mai prietenoși cu mediul înconjurător.

Domnul Caracatiță și vecinii săi nedoriți este un titlu ce face parte dintr-un proiect amplu al editurii Didactica Publishing House, care vizează promovarea circulației internaționale a operelor literare de înaltă calitate și accesul copiilor români la literatura europeană pe segmentul de mediu, ecologie și salvarea planetei. Acesta include publicarea a 16 titluri apreciate internațional, publicate inițial în Franța, Germania și Suedia.

Toate cărțile selectate abordează subiecte despre mediu, ecologie și viața pe planetă, prin povești captivante, pe înțelesul tuturor. Conținutul lor tratează teme majore precum schimbările climatice, influența omului asupra naturii, importanța protejării animalelor pe cale de dispariție în special, dar și a animalelor în general ori risipa excesivă de resurse. Proiectul este cofinanțat prin programul Europa Creativă.

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *