#PlanetaContează

5 idei de activități pentru Săptămâna Verde

19 martie 2024

Scris de:

5 idei de activități pentru Săptămâna Verde

Dacă ești în căutare de idei pentru activități din Săptămâna Verde, dar nu numai, am adunat câteva idei care să te inspire. Toate pornesc de la povești, astfel încât poți îmbina lectura cu noțiunile de protecția mediului într-un mod simplu și atractiv pentru cei mici. Te poți inspira din colecția noastră de cărți, parte a proiectului Literatură Europeană pentru Copii despre Ecologie și Mediu. 

Obiectivul principal al proiectului cofinanțat de UE prin Europa Creativă este de a promova circulația internațională a operelor literare de înaltă calitate din țările Uniunii Europene și, respectiv, accesul copiilor români la literatura europeană pe segmentul de mediu, ecologie și salvarea planetei, astfel încât să ajungă la un public mai larg. Proiectul de traducere literară cuprinde traducerea, editarea și tipărirea unui număr de 16 cărți de ficțiune din Franța, Germania și Suedia. Toate cărțile selectate abordează subiecte despre mediu, ecologie și viața pe planetă, prin povești captivante, pe înțelesul tuturor. Iar mai jos iată 5 dintre titlurile din proiect și activități inspirate de acestea.

Misiunea Planeta – construiește un supererou din materiale reciclate

Autor: Maud Fontenoy
Traducător: Anca Măgurean

Maud Fontenoy este prima femeie care a traversat vâslind Atlanticul de Nord și Pacificul de Nord și mările sudice de la est la vest, adică împotriva vântului. „Fă la fel ca mine: nu lăsa pe nimeni să-ți spună că e imposibil.”

Cartea conține:

• 50 de autocolante
• 15 ateliere de justițiar ECO
• Teste provocatoare pentru a deveni expert în mediu
• Documentare 100% ECO, teorie și practică la un loc, validate de experți
• Un carnet de bord
• Un pașaport de supereroină sau supererou de completat

Luna și Pădurea magică – explorează natura 

Autor: Usch Luhn
Traducător: Elisabeta Ursu

Usch Luhn a crecut într-un sătuc din Austria și și-a petrecut fiecare după-amiază a copilăriei sale în pădure. În prezent, locuiește în Berlin și la Marea Nordului, dar, din fericire, la fiecare sesiune de lectură poate da câte o tură prin pădure, unde găsește mereu inspirație pentru aventurile Lunei. Adoră înghețata și să învețe mereu lucruri noi. Luna și Pădurea magică este o serie bestseller, despre o fetiță ce găsește o modalitate de a comunica cu animalele. Un pretext de altfel pentru a prezenta cititorilor probleme precum braconajul, protejarea speciilor pe cale de dispariție, felul în care ecosistemele naturale sunt afectate de om. Toate alături de exemple calde de prietenie, empatie, curaj și încredere.

Idei de activități

Organizați o excursie în parc sau în pădure, unde copiii pot observa diferitele specii de plante și animale întâlnite și să noteze descoperirile lor într-un jurnal de observații. Continuați discuția despre diversitatea vieții sălbatice și importanța protejării habitatelor naturale pentru supraviețuirea acestor specii la clasă. Împărțiți elevii în echipe care să prezinte câte un proiect de protejarea a naturii pe baza descoperirilor făcute.

Pe urmele lui Blu, în jurul lumii 

Autor: Sophie de Mullenheim
Traducător: Daniel Voicea

Deși absolventă de studii în domeniul comerțului, Sophie de Mullenheim a fost mereu atrasă de lumea fascinantă a cărților. A scris peste 200 de titluri pentru copii și adolescenți și este unul dintre cei mai bine cotați autori din Franța. Blu este un flamingo special – este vegetarian, așa că nu este roz, ci… albastru. Iar el primește o misiune extrem de importantă: să ducă în depozitul special semințele tuturor plantelor de pe planetă, astfel încât nicio specie să nu fie în pericol. Depozitul lui Blu există cu adevărat, în apropiere de Polul Nord. Conține 1,214,827 semințe, iar mai multe informații sunt aici.

Fiecare pagină este un prilej de a învăța despre biodiversitate și felul în care aceasta este influențată de climă. Look & find! Identifică cât mai multe animale de pe fiecare continent și încearcă să spui ceva ce ceilalți copii nu știu despre ele. Puteți realiza propriile animale din carton reciclat sau chiar pe Blu și să refaceți astfel călătoria sa în jurul lumii.

Secretul micilor grădinari – propria grădină urbană

Autor: Lina Laurent
Traducător: Ivona Berceanu

Maija Hurme este ilustratoare de cărți și ea practică grădinăritul fără săparea solului pe propriul ei teren. Lina Laurent este jurnalist și apicultor. Amândouă iubesc natura și consideră că stă în puterea fiecăruia dintre noi să schimbăm ceva pentru planetă.

Cum poate o sămânță mică să devină hrană? Și de ce este bine pentru climă să cultivi fără să sapi pământul? Fiecare pagină dezvăluie detalii interesante despre viața plantelor și trezește curiozitatea micilor exploratori. În plus, întreaga poveste conturată în jurul secretului celor mici devine și mai misterioasă atunci când din grădină dispar bujorii.

Cartea combină partea de ficțiune cu cea de non-ficțiune fiind o resursă utilă și inspirațională pentru a face propria grădină în clasă sau acasă. Cultivați câteva plante aromatice în jardiniere și urmăriți-le evoluția. Copiii pot nota într-un jurnal cât timp îi ia unei plante să răsară și cum se transformă până ajunge la maturitate.

Unele dintre cele mai importante viețuitoare pentru planetă sunt albinele. Puteți discuta despre ciclul vieții lor și cum ajută acestea plantele, printr-un proiect de craft. Informațiile din carte vin ca suport.

SOS Protectorii oceanelor – creează ecosisteme acvatice

Autor: Gaël Aymon
Traducător: Anca Măgurean

Gaël Aymon și-a început cariera ca actor, apoi ca scenarist și regizor. Produce și distribuie filme, spectacole și concerte și predă teatru copiilor și adolescenților. Publică din 2010 cărți pentru copii și este dublu nominalizat la premiul Astrid Lindgren, Nobelul în materie de literatură pentru copii.  Cele două cărți din serie abordează într-o manieră atractivă și accesibilă problemele poluării mării, având ca scop creșterea gradului de conștientizare asupra problemelor de mediu. Copiii au întotdeauna un rol important de jucat în ajutorarea sirenelor, pentru că întotdeauna sunt lucruri pe care fiecare le poate face la nivelul său!

Organizați o activitate interactivă în care copiii să învețe despre diversitatea vieții acvatice. Puteți aduce imagini sau jucării reprezentând diferite specii marine și să-i implicați într-un joc de identificare. În cele două cărți vor regăsi informații despre cum pot ajuta la protejarea biodiversității în apă. Folosiți materiale reciclabile, cum ar fi sticle de plastic, pungi, cartoane etc. pentru a crea un ecosistem acvatic sau experimentați cu un materiale diferite gradul de solvabilitate în apă.

 

Tu ce părere ai?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *